Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εγκρίθηκε η μείωση των εδρών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εγκρίθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η πρόταση μείωσης των εδρών του Σώματος, στην επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδο, του 2009 - 2014 σε 750 έναντι 785, που ήταν μέχρι σήμερα, με 378 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 109 αποχές. Η απόφαση για την Ελλάδα μεταφράζεται σε μείωση των κοινοβουλευτικών εδρών της στις 22 από 24 που κατέχει.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 750 και κανένα κράτος - μέλος δε δικαιούται να διαθέτει περισσότερους από 96 αντιπροσώπους, ή λιγότερους από έξι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι βάσει της ανακατανομής, χάνουν έδρες ακόμα 16 χώρες, εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Πολωνία, τις ίδιες διατηρούν η Ισπανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, και κερδίζουν από μία έδρα η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Μάλτα. Η απόφαση θα επικυρωθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, στις 18 και 19 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ