Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επίσημη ομολογία

Ρωτήθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος για την τεράστια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και απάντησε ότι η αποστολή του υπουργείου του σταματάει στη «σωστή διακίνηση των ποσοτήτων»! Τι είπε, δηλαδή, με άλλα λόγια; Οτι το υπουργείο, αν και αρμόδιο, ουδόλως ενδιαφέρεται για την επέλαση της ακρίβειας στο πετρέλαιο, που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά. Ρωτήθηκε, επίσης, πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, για την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, που απειλεί, άμεσα, με χρεοκοπία και αφανισμό τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Κι αυτουνού η απάντηση ήταν στο «ίδιο μοτίβο», ενώ αρνήθηκε να δεχτεί το αίτημα για επιδότηση των ζωοτροφών, επικαλούμενος σχετική «απαγόρευση» της ΕΕ.

Δεν είναι αυτές οι απαντήσεις των εν λόγω κυβερνητικών παραγόντων μια «επίσημη ομολογία» ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αδιάφορη για τα προβλήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων; Δεν είναι «τρανή απόδειξη» του αντιλαϊκού χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής; Τι άλλο πρέπει να πουν, δημοσίως, οι κυβερνώντες για να πειστούν περί τούτου οι πάντες; Βεβαίως, λίγοι εξακολουθούν να έχουν, ακόμα, αυταπάτες και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι, πλέον, πεισμένη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ταξική πολιτική κατά των φτωχών και υπέρ των πλουσίων. Αυτό που μένει είναι αυτή η γενική διαπίστωση να μετατραπεί σε πολιτική συνειδητοποίηση και να εξελιχθεί σε λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

Το «επιχείρημα» που επικαλούνται οι κυβερνώντες για να δικαιολογήσουν την προκλητική αδιαφορία τους για την ακρίβεια και, γενικότερα, για την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, είναι ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στην «ελεύθερη αγορά». Μέγα ψεύδος. Δε θέλουν, όχι δεν μπορούν. Και δε θέλουν, επειδή υπηρετούν τον καπιταλισμό. Αυτός είναι η «ελεύθερη αγορά». Και η «ελεύθερη αγορά» λειτουργεί, πάντα και παντού, υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, την οποία και είναι ταγμένοι να υπηρετούν. Στα παραδείγματα που προαναφέρθηκαν, λειτουργεί υπέρ της αύξησης των κερδών των μεγάλων εταιρειών πετρελαιοειδών και των μεγάλων εμποροβιομηχανιών ζωοτροφών.

Αλλωστε, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι, γενικώς, «ουδέτεροι παρατηρητές» της αγοράς, ούτε «αμέτοχες στις εξελίξεις». Εκεί που θέλουν και χρειάζεται (π.χ., για την αύξηση των κερδών), παρεμβαίνουν, άμεσα κι αποτελεσματικά, πάντα κατά των λαϊκών συμφερόντων. Οταν, π.χ., οι εργάτες απεργούν, ζητώντας αύξηση στο μεροκάματο, τάσσονται με τους εργοδότες και βγάζουν την απεργία παράνομη. Οταν οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας αύξηση στις τιμές των προϊόντων που παράγουν, ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ τους και τους σέρνουν, σωρηδόν, στα «αγροτοδικεία». Οταν οι συνταξιούχοι παλεύουν για αύξηση στη σύνταξη της πείνας, στέλνουν τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ εναντίον τους.

Και κάποια από τα λόγια, λοιπόν, των κυβερνώντων και, προπάντων, όλες οι πράξεις τους, αποδεικνύουν την αντιλαϊκότητα της πολιτικής τους. Αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο στόχαστρο των λαϊκών αγώνων, για να ανατραπεί και ν' ανοίξει ο δρόμος εφαρμογής μιας άλλης, υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ