Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταστρώνει σχέδια επέμβασης στο Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να πλήξει κουρδικούς στόχους, καταρτίζει επισήμως πλέον η Τουρκία, με τη σχετική πρόταση να κατατίθεται στην Εθνοσυνέλευση προς έγκριση σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπέρ τάσσονται οι στρατηγοί της χώρας, που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, με ενδεικτικές και τις δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιντ, να χαρακτηρίζει την επέμβαση «πολύ χρήσιμη»...

Η ιρακινή κυβέρνηση και Κούρδοι αξιωματούχοι, μπροστά στον ορατό κίνδυνο μίας επέμβασης στο έδαφος της χώρας, ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψει την επιδρομή τουρκικών στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία του Ιράκ».

Κατά μίας διασυνοριακής τουρκικής επέμβασης στο Ιράκ, τάχθηκε μετά τις ΗΠΑ και η ΕΕ, με την Επιτροπή να υπενθυμίζει στην Αγκυρα ότι «η ΕΕ και η Τουρκία έχουν τακτικά δεσμευτεί για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ». Στο μεταξύ, χτες στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν νέες βομβιστικές επιθέσεις, χωρίς να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, που όμως αποδίδονται στους Κούρδους αντάρτες. Κατά τις επιθέσεις, στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα παιδί νεκρό και πολλούς πολίτες και αστυνομικούς τραυματισμένους.

Αναφορικά με την πρόταση ψηφίσματος στο αμερικανικό κογκρέσο, που προτείνει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ζήτησαν να καταψηφιστεί, καθώς θα περιέπλεκε αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών και θα δυσχέραινε την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ