Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μέτωπο στο ιμπεριαλιστικό «σαφάρι»

Η παρουσία τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι της Σούδας της ΝΑΤΟικής αρμάδας αλλά και η συμμετοχή, το ίδιο διάστημα, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες ΝΑΤΟικές ασκήσεις, που διεξάγονται στην Αδριατική και στη Βόρεια θάλασσα με χαρακτήρα καθαρά επιθετικό-επεμβατικό, δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση των όσων με δικομματική συναίνεση έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και μια επισήμανση των κινδύνων που συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η μετατροπή της Ελλάδας σ' ένα μεγάλο πολεμικό προγεφύρωμα και ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, για την εφαρμογή των νεοταξικών σχεδίων σε βάρος των λαών και των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων, είναι μια πραγματικότητα που συνδέεται με πολλά ζητήματα που αφορούν το λαό μας. Οχι μόνο γιατί ο τομέας άμυνας και ασφάλειας είναι ενταγμένος στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης, αλλά γιατί εκχωρούνται και κυριαρχικά δικαιώματα. Η ένταση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστών και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους και το μέλλον τους.

Η ελληνική εμπλοκή, τόσο με στρατιωτικά μέσα (άλλωστε, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση των ιμπεριαλιστικών επιτελείων), όσο και με τη διάθεση της ελληνικής επικράτειας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποτελεί οργανικό μέρος της ολοένα και βαθύτερης ενσωμάτωσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό άρμα σε όφελος και της εκτός συνόρων δράσης των καπιταλιστικών συμφερόντων. Η παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στη Σούδα δεν είναι καθόλου ένας «αθώος» ελλιμενισμός χάριν ψυχαγωγίας των πληρωμάτων τους που θα αφήσουν και μερικά δολάρια ή ευρώ σε όσους συνδέονται με το κύκλωμα της ψυχαγωγίας, όπως θέλουν να το εμφανίσουν. Αν και αυτό και μόνο σημαίνει «φιλοξενία» για ανάπαυση δολοφόνων των λαών. Αλλά τα πλοία αυτά αποτελούν μέρος της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής που σκοτώνει λαούς, ισοπεδώνει χώρες και με φωτιά και σίδερο προωθεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Η όλη στρατιωτική δραστηριότητα των ιμπεριαλιστών, που τελευταία εμφανίζει μια κινητικότητα, είναι προάγγελος νέων κακών, νέων πολέμων και ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών. Οι δραστηριότητες αυτές είναι το στρατιωτικό σκέλος των απώτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων για οικονομική διείσδυση στις επίμαχες περιοχές, για έλεγχο των πηγών και των δρόμων του πετρελαίου, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται σε κάθε περίπτωση είναι μέρος της διαμάχης της διεθνούς πλουτοκρατίας για τη διανομή της λείας.

Ο λαός μας, με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και αυτών του ΠΑΣΟΚ, δένεται πισθάγκωνα στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Και οι δύο εταίροι του δικομματισμού μιλάνε, χωρίς ίχνος ντροπής, για «ενεργό συμμετοχή» στο ΝΑΤΟ και για εκπλήρωση με ...συνέπεια των υποχρεώσεων της χώρας προς τη «συμμαχία» και τους διεθνείς οργανισμούς. Ο στόχος τους είναι σαφής: Η διεκδίκηση για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας μιας καλύτερης θέσης στο «σαφάρι» που γίνεται στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού καταμερισμού. Το διεθνές αυτό «σαφάρι» είναι μέρος του άλλου που γίνεται από τους ίδιους «κυνηγούς» στο εσωτερικό, με θήραμα τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Γι' αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία, καθώς ενιαίο να είναι και το μέτωπο πάλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ