Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενα πρόγραμμα - μία πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δύο είναι τα «καυτά» ζητήματα της ...ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, ο κάθε υποψήφιος προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι περισσότερο «δεξιός» από τον αντίπαλό του. Δεύτερον, ότι δεν είναι εξαρτημένος από τα συγκροτήματα των ΜΜΕ και τα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τον αντίπαλό του. Από μόνη της η αντιπαράθεση αυτού του επιπέδου μαρτυράει ότι οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται πως στα μάτια και τη συνείδηση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι εκτεθειμένοι για τη «δεξιά» (διάβαζε αντιλαϊκή) πολιτική τους και την ταύτισή τους με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Είναι προφανές ότι η φραστική αποκήρυξη των όρων «δεξιός» και «εξαρτημένος» είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ακριβώς γιατί την ίδια στιγμή κανένας από τους υποψηφίους δε βάζει θέμα αλλαγής πολιτικής. Αντίθετα, όλοι ομνύουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το πρόγραμμα που έχει γραφεί διά χειρός της πλουτοκρατίας και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Ασφαλώς οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα.

Για γέλια!!!

Το να κάνουν οι πολιτικοί διάφορα άσχετα για να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ δεν είναι ούτε καινούριο ούτε οπωσδήποτε καθαρά ελληνικό φαινόμενο. Είναι πλέον μάλλον συνηθισμένο σε μια εποχή που ο πολιτικός κάνει τα πάντα όχι μόνο για να τραβήξει την προσοχή, αλλά και για να καταφέρει να αποπροσανατολίσει από την αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι η ψηφοθηρία προκαλεί πολλές κωμικοτραγικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, είναι ακόμα νωπή στη μνήμη η αποκάλυψη πως ο Μπ. Κλίντον όταν εμφανιζόταν με το σαξόφωνο έπαιζε ουσιαστικά από μέσα μαγνητόφωνο. Τώρα μας έρχεται ανάλογη περίπτωση από το Μεξικό. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην αφαίρεση από τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο του Μεξικού Ρομπέρτο Μαντράσο του τίτλου του ταχύτερου μαραθωνοδρόμου για τους συμμετέχοντες που είχαν περάσει το 55ο έτος της ηλικίας τους προχώρησαν οι διοργανωτές του μαραθωνίου του Βερολίνου. Ο 55χρονος Μαντράσο, ο οποίος είχε προβάλει ιδιαιτέρως την εικόνα του μαραθωνοδρόμου κατά την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2006, τερμάτισε σε δύο ώρες και 41 λεπτά, πρώτος στην ηλικιακή του ομάδα στο Βερολίνο και φωτογραφήθηκε στον τερματισμό φορώντας μια κατακόκκινη φόρμα. Ομως ο τίτλος του αφαιρέθηκε όταν, ύστερα από υποψίες που διατυπώθηκαν σε μεξικανική εφημερίδα, εξετάστηκε το μικροτσίπ που του είχε τοποθετηθεί. Από αυτό διαπιστώθηκε ότι είχε τρέξει δεκαπέντε χιλιόμετρα λιγότερο, καθώς «έκοψε δρόμο» και ξαναμπήκε στην κανονική πορεία λίγο πριν από τον τερματισμό. Ο μαραθώνιος διοργανώθηκε στις 30 Σεπτέμβρη. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, που οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ξεπερνούν σε θράσος κάθε προσδοκία μας, προτιμούμε μόνο να ξεκαρδιζόμαστε από τα γέλια!!!

Για την «Ολυμπιακή»

Την ανάγκη να παραμείνει στο κράτος η «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) και να μην ιδιωτικοποιηθεί, προβάλλει ο πτέραρχος Ν. Κουρής, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υφυπουργός Αμυνας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη.

Οπως επισημαίνει σε επιστολή του, «πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η ΟΑ δεν είναι ένας απλός εμπορικός αερομεταφορέας». Εκτός από τον κοινωνικό της ρόλο (σύνδεση ακριτικών περιοχών, «γέφυρα» με τον ελληνισμό της διασποράς), επιβάλλεται να παραμείνει στο κράτος και για λόγους εθνικής ασφάλειας, «ιδιαίτερα στο ταραγμένο Αιγαίο». Και για να ενισχύσει τη θέση του αυτή ο Ν. Κουρής επισημαίνει: «Η τραγική περίπτωση της ματαιώσεως της μεταφοράς μιας Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 από αεροσκάφη της ιδιωτικής τότε "Ολυμπιακής", πρέπει να αποτελέσει δίδαγμα». Βεβαίως, το άνοιγμα του δρόμου της ιδιωτικοποίησης άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα αν δεν τα κατάφεραν ολοκληρωτικά ακριβώς για τους ίδιους λόγους που δυσκολεύεται και η σημερινή κυβέρνηση. Και είναι συνυπεύθυνες για τη σημερινή πορεία πραγμάτων με τις κυβερνήσεις της ΝΔ ως προς αυτό. Ετσι για την ιστορία...

Μέτωπο στο ιμπεριαλιστικό «σαφάρι»

Η παρουσία τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι της Σούδας της ΝΑΤΟικής αρμάδας αλλά και η συμμετοχή, το ίδιο διάστημα, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες ΝΑΤΟικές ασκήσεις, που διεξάγονται στην Αδριατική και στη Βόρεια θάλασσα με χαρακτήρα καθαρά επιθετικό-επεμβατικό, δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση των όσων με δικομματική συναίνεση έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και μια επισήμανση των κινδύνων που συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η μετατροπή της Ελλάδας σ' ένα μεγάλο πολεμικό προγεφύρωμα και ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, για την εφαρμογή των νεοταξικών σχεδίων σε βάρος των λαών και των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων, είναι μια πραγματικότητα που συνδέεται με πολλά ζητήματα που αφορούν το λαό μας. Οχι μόνο γιατί ο τομέας άμυνας και ασφάλειας είναι ενταγμένος στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης, αλλά γιατί εκχωρούνται και κυριαρχικά δικαιώματα. Η ένταση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστών και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους και το μέλλον τους.

Η ελληνική εμπλοκή, τόσο με στρατιωτικά μέσα (άλλωστε, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση των ιμπεριαλιστικών επιτελείων), όσο και με τη διάθεση της ελληνικής επικράτειας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποτελεί οργανικό μέρος της ολοένα και βαθύτερης ενσωμάτωσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό άρμα σε όφελος και της εκτός συνόρων δράσης των καπιταλιστικών συμφερόντων. Η παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στη Σούδα δεν είναι καθόλου ένας «αθώος» ελλιμενισμός χάριν ψυχαγωγίας των πληρωμάτων τους που θα αφήσουν και μερικά δολάρια ή ευρώ σε όσους συνδέονται με το κύκλωμα της ψυχαγωγίας, όπως θέλουν να το εμφανίσουν. Αν και αυτό και μόνο σημαίνει «φιλοξενία» για ανάπαυση δολοφόνων των λαών. Αλλά τα πλοία αυτά αποτελούν μέρος της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής που σκοτώνει λαούς, ισοπεδώνει χώρες και με φωτιά και σίδερο προωθεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Η όλη στρατιωτική δραστηριότητα των ιμπεριαλιστών, που τελευταία εμφανίζει μια κινητικότητα, είναι προάγγελος νέων κακών, νέων πολέμων και ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών. Οι δραστηριότητες αυτές είναι το στρατιωτικό σκέλος των απώτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων για οικονομική διείσδυση στις επίμαχες περιοχές, για έλεγχο των πηγών και των δρόμων του πετρελαίου, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται σε κάθε περίπτωση είναι μέρος της διαμάχης της διεθνούς πλουτοκρατίας για τη διανομή της λείας.

Ο λαός μας, με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και αυτών του ΠΑΣΟΚ, δένεται πισθάγκωνα στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Και οι δύο εταίροι του δικομματισμού μιλάνε, χωρίς ίχνος ντροπής, για «ενεργό συμμετοχή» στο ΝΑΤΟ και για εκπλήρωση με ...συνέπεια των υποχρεώσεων της χώρας προς τη «συμμαχία» και τους διεθνείς οργανισμούς. Ο στόχος τους είναι σαφής: Η διεκδίκηση για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας μιας καλύτερης θέσης στο «σαφάρι» που γίνεται στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού καταμερισμού. Το διεθνές αυτό «σαφάρι» είναι μέρος του άλλου που γίνεται από τους ίδιους «κυνηγούς» στο εσωτερικό, με θήραμα τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Γι' αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία, καθώς ενιαίο να είναι και το μέτωπο πάλης.

Θέματα και ... θύματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ...ΑΝΕΣΗ οι διαδικασίες για το Ασφαλιστικό, διατυμπάνισε χτες ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δε βιάζεται όταν πρόκειται για «μεγάλα θέματα». Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι βιάζονται, το «μουλωχτό» τους ύφος απλά μας ανησυχεί περισσότερο.

Οταν μάλιστα μιλάνε για «μεγάλα θέματα», μας έρχεται να αλλάξουμε απλά ένα γράμμα στη φράση και να την κάνουμε ...«μεγάλα θύματα». Και καταλαβαίνετε φυσικά ποια θα είναι τα «θύματα» αυτά.

Μόνο η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δε θέλει να το καταλάβει. Γι' αυτό κι ετοιμάζεται να συμμετάσχει στους περίφημους «διαλόγους», το βασικό δηλαδή άλλοθι των κυβερνώντων.

Κάποιος αφελής θα μπορούσε ίσως να αναρωτηθεί, ειδικά για την ΠΑΣΚΕ, πώς γίνεται και τηρεί τέτοια γραμμή όταν είναι άγνωστη η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Ομως η ΠΑΣΚΕ γνωρίζει πολύ καλά πως όποια ηγεσία και να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση σε λίγο καιρό, η ουσιαστική συναίνεσή του στις αντιασφαλιστικές επιλογές είναι δεδομένη.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ όταν επίκειται «σφαγή» (στην προκειμένη για το Ασφαλιστικό), εμφανίζονται σιγά - σιγά και τα ...κοράκια. Εξ ου και είδαμε τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τον Γιάννη Μαρίνο σε εκπομπή της ΝΕΤ για το θέμα. Ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν είχε προσκληθεί...

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΘΕΛΕΙ και ...«πολιτικά χαρακτηριστικά» στην κόντρα για τη διεκδίκηση της προεδρικής καρέκλας στο ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης. Εχουν, λέει, κυριαρχήσει οι «πολωτικές» και «προσωπικές» τακτικές.

Και πού μπορούν δηλαδή - κατά τη γνώμη του - να βρουν ...πολιτικές διαφοροποιήσεις τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι δύο διεκδικητές προκειμένου να τις προβάλλουν;

Εχουν μήπως διαφορετικές απόψεις για κάποιο κεντρικό πολιτικό θέμα και δεν το έχουμε καταλάβει; Κι αν έχουν, τόσο καιρό - που βρέθηκαν κατά καιρούς στην ίδια κυβέρνηση, στο ίδιο πολιτικό συμβούλιο, στα ίδια όργανα προεκλογικής επεξεργασίας - γιατί ποτέ δεν εκφράστηκε;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φυσικά, ο Σκανδαλίδης προεκλογικά «τρικ» κάνει με αυτές του τις δηλώσεις. Ομως στα σίγουρα όσοι δυστυχείς που περιμένουν πολιτικές απαντήσεις από αυτό το κόμμα, είναι καλό να κάτσουν να σκεφθούν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Προκαλεί η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε «σταυροφόρο» της μείωσης της παραγωγής βαμβακιού στην Ελλάδα εξελίχτηκε η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οι καρεκλοκεύνταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ, μπορεί να έχουν τα δικά τους σχέδια... αλλά το να βγαίνουν και να δηλώνουν χωρίς να ντρέπονται ότι πρέπει να μειωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια κατά 1,1 εκατ. στρέμματα (από τα 3,7 στα 2,6 εκατ στρέμματα), αποτελεί κάτι παραπάνω από πρόκληση. Τύφλα δηλαδή να έχει η Κομισιόν, που στα σχέδιά της έχει βάλει σκοπό τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, όπως και των άλλων καλλιεργειών της Ελλάδας. Επιπλέον, η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ γίνεται «Δούρειος Ιππος» της ΕΕ όταν βγαίνει και κάνει τέτοιες προτάσεις λίγο πριν ανακοινώσει η Κομισιόν τις προτάσεις της, μετά τη δικαίωση της προσφυγής της Ισπανίας για αναθεώρηση του κανονισμού της νέας ΚΑΠ για το βαμβάκι. Και κάτι προφάσεις εν είδει προτάσεων, ότι έτσι θα αυξηθεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών - δε διευκρινίζεται βέβαια ποιων - και πώς οι εκτάσεις που θα κοπούν μπορούν να καλλιεργηθούν με δημητριακά και ενεργειακά φυτά, εκτός από εξοργιστικές είναι και πολύ ύπουλες... Και η φτωχή αγροτιά δεν πρέπει να αφήσει να περάσουν έτσι τέτοιες μεθοδεύσεις και να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Προφάσεις εν αμαρτίαις...

«Πρόσκληση από το κοινοβούλιο δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί». Με αυτό το «ακαταμάχητο» επιχείρημα προσπάθησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στο διάλογο - παγίδα για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Υποκρίνεται ο Γ. Παναγόπουλος ότι δεν αντιλαμβάνεται πως δεν είναι η Βουλή που οργανώνει το «διάλογο», αλλά η κυβέρνηση και μάλιστα έχει συγκεκριμένη ατζέντα, που κατεδαφίζουν ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων. Ασφαλώς και τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλά, αλλά άλλος είναι ο ρόλος του: Της συναίνεσης και του συμβιβασμού... Κανέναν δεν ξεγελάει, αντίθετα ο ίδιος αυτογελοιοποιείται.

Δολοφονικό σύστημα

Το ότι στο Ιράκ δρουν μισθοφορικές δυνάμεις πολυεθνικών εταιρειών δεν είναι είδηση. Το ότι πρόκειται ουσιαστικά για πολλές χιλιάδες δολοφόνων που δρουν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα, ούτε αυτό αποτελεί είδηση. Είδηση αποτελούσε η προσπάθεια να βρεθούν κάποια άλλοθι για να μπορέσουν αυτές οι εγκληματικές εταιρείες να συνεχίσουν ανενόχλητες το έργο τους. Ετσι είχε σηκωθεί τις τελευταίες μέρες πολύς θόρυβος με την «Blackwater» και τα εγκλήματά της λες και ήταν η μόνη και λες και δεν μπορούσε να συνεχίσει τη δράση της με άλλο όνομα. Ελα όμως που η ασύδοτη δράση αυτών των εταιρειών αφαιρεί οποιοδήποτε άλλοθι. Μόλις προχτές μια άλλη, η «Unity Resources Group», δολοφόνησε εν ψυχρώ δυο γυναίκες στο κέντρο της Βαγδάτης. Πρόκειται για εταιρεία που έχει έδρα το Ντουμπάι και χρησιμοποιεί δυτικό προσωπικό. Με τέτοια εγκληματικά μέσα ο ιμπεριαλισμός επιχειρεί την υποταγή των λαών. Μέσα που ταυτόχρονα μαρτυρούν και την αδυναμία του. Είναι καιρός οι λαοί να απαλλαγούν οριστικά από το δολοφονικό σύστημα.

Κερδοσκοπία με το αίμα;

To Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) τέθηκε σε ημιλειτουργία πριν δυο χρόνια απ' τον τότε υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη με μεγαλόστομες υποσχέσεις. Βέβαια, ο όγκος και οι δυνατότητες του ΕΚΕΑ δικαιολογούν μεγάλες υποσχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική στήριξης απ' το κράτος.

Ε, λοιπόν, στα δυο χρόνια η μόνη πολιτική που εφαρμόστηκε απέναντι στο ΕΚΕΑ ήταν η απαξίωση και ο οικονομικός στραγγαλισμός, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ! Δυο πρόεδροι παραιτήθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να βρουν καμιά άκρη μέσα σε αυτή την κατάσταση.

Στις 4.10.2007 το ΔΣ του ΕΚΕΑ με ομόφωνη απόφαση ανέθεσε καθήκοντα προέδρου στην αντιπρόεδρο Ε. Οικονόμου - Petersen. Χτες η αναπληρώτρια πρόεδρος έστειλε την παραίτησή της, σημειώνοντας ότι «δεν επιλύθηκε τίποτε κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΕΚΕΑ».

Δεν μπορεί να μην «παίρνει χαμπάρι» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τι σημαίνει η απαξίωση του ΕΚΕΑ. ΄Η μήπως - μέσω της απαξίωσης - ετοιμάζεται να μας πλασάρει το σωτήρα ιδιώτη ή επιχειρηματία που θα αναλάβει τη λειτουργία του ΕΚΕΑ, μέσα από μια προγραμματική σύμβαση;

Αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, δεν πρέπει να επιτραπεί, σε καμία περίπτωση, η κερδοσκοπία με το αίμα, που προσφέρει ο κοσμάκης ως εκδήλωση της αλληλεγγύης του προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συντονισμένος αγώνας

Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να διεκδικήσουν αγωνιστικά την πραγματική τους αποκατάσταση. Η πρωτοβουλία αγροτικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των ίδιων των κατοίκων, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε Ηλεία και Μεσσηνία και δίνει το στίγμα για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα τους. Στα ίδια αγωνιστικά βήματα ακολουθούν οι πυρόπληκτοι της Αχαΐας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας που μέχρι το τέλος της βδομάδας έχουν προγραμματίσει συσκέψεις - συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η λαϊκή πρωτοβουλία σε μια σειρά χωριών της Ηλείας μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, με στόχο τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα σε κάθε χωριό που θα καταγράψει τις πραγματικές ζημιές, θα διαχειρίζεται μέσα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της την όποια βοήθεια ώστε να παραμεριστούν οι σύγχρονοι «μαυραγορίτες», θα οργανώνει τον αγώνα.

Βρισκόμαστε στο μέσον του φθινοπώρου, ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και τα άμεσα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν άλυτα. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα, γίνονται αποσπασματικά, πρόχειρα και ο όγκος τους είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, η ανοικοδόμηση των σπιτιών δεν «περπατά», οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν όχι μόνο να σταβλίσουν τα ζωντανά τους αλλά πλέον δυσκολεύονται να τα ταΐσουν. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχτεί στα ύψη και μια «μπάλα» τριφύλλι από 4 ευρώ πωλείται προς 7 ευρώ. Ηδη, ορισμένοι μικροί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται κάτω από το βάρος των δυσκολιών να πουλήσουν τα κοπάδια τους.

Τώρα που σταμάτησε να ανακατώνεται ο καπνός των πυρκαγιών από τον προεκλογικό κουρνιαχτό της υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι: Τα μέτρα άμεσης αποκατάστασης, αλλά και «ανασυγκρότησης» των πυρόπληκτων περιοχών, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν εξασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση την παραμονή των εργαζομένων στον τόπο τους, επιταχύνουν το ξεκλήρισμα, συγκεντρώνουν τη γη σε λίγα χέρια, αναπτύσσουν την επιχειρηματική μονοπωλιακή δράση για τουριστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος. Αντίθετα, αυτό που σίγουρα εξασφαλίζουν είναι τα κέρδη των μονοπωλίων. Η ΝΔ, ενώ μιλάει για «ανασυγκρότηση» των περιοχών που κάηκαν, δεν κάνει καμιά αναφορά για το τι θα γίνει με την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία, τους άλλους παραγωγικούς τομείς.

Απέναντι σε αυτό το μέτωπο που έχουν σχηματίσει η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και η γαλαζοπράσινη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα λαϊκά στρώματα των πυρόπληκτων περιοχών δημιουργούν το δικό τους μέτωπο. Με οδηγό τις Επιτροπές Αγώνα, την απόφαση - ψήφισμα και το πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης τους, οι πυρόπληκτοι θα κινηθούν για να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν ώστε να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου - με δόλωμα τον αγροτουρισμό - υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Η λαϊκή οργή πρέπει να μετουσιωθεί σε δράση και να κάψει την αντιλαϊκή τους πολιτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ