Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συντονισμένος αγώνας

Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να διεκδικήσουν αγωνιστικά την πραγματική τους αποκατάσταση. Η πρωτοβουλία αγροτικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των ίδιων των κατοίκων, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε Ηλεία και Μεσσηνία και δίνει το στίγμα για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα τους. Στα ίδια αγωνιστικά βήματα ακολουθούν οι πυρόπληκτοι της Αχαΐας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας που μέχρι το τέλος της βδομάδας έχουν προγραμματίσει συσκέψεις - συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η λαϊκή πρωτοβουλία σε μια σειρά χωριών της Ηλείας μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, με στόχο τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα σε κάθε χωριό που θα καταγράψει τις πραγματικές ζημιές, θα διαχειρίζεται μέσα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της την όποια βοήθεια ώστε να παραμεριστούν οι σύγχρονοι «μαυραγορίτες», θα οργανώνει τον αγώνα.

Βρισκόμαστε στο μέσον του φθινοπώρου, ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και τα άμεσα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν άλυτα. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα, γίνονται αποσπασματικά, πρόχειρα και ο όγκος τους είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, η ανοικοδόμηση των σπιτιών δεν «περπατά», οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν όχι μόνο να σταβλίσουν τα ζωντανά τους αλλά πλέον δυσκολεύονται να τα ταΐσουν. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχτεί στα ύψη και μια «μπάλα» τριφύλλι από 4 ευρώ πωλείται προς 7 ευρώ. Ηδη, ορισμένοι μικροί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται κάτω από το βάρος των δυσκολιών να πουλήσουν τα κοπάδια τους.

Τώρα που σταμάτησε να ανακατώνεται ο καπνός των πυρκαγιών από τον προεκλογικό κουρνιαχτό της υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι: Τα μέτρα άμεσης αποκατάστασης, αλλά και «ανασυγκρότησης» των πυρόπληκτων περιοχών, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν εξασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση την παραμονή των εργαζομένων στον τόπο τους, επιταχύνουν το ξεκλήρισμα, συγκεντρώνουν τη γη σε λίγα χέρια, αναπτύσσουν την επιχειρηματική μονοπωλιακή δράση για τουριστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος. Αντίθετα, αυτό που σίγουρα εξασφαλίζουν είναι τα κέρδη των μονοπωλίων. Η ΝΔ, ενώ μιλάει για «ανασυγκρότηση» των περιοχών που κάηκαν, δεν κάνει καμιά αναφορά για το τι θα γίνει με την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία, τους άλλους παραγωγικούς τομείς.

Απέναντι σε αυτό το μέτωπο που έχουν σχηματίσει η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και η γαλαζοπράσινη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα λαϊκά στρώματα των πυρόπληκτων περιοχών δημιουργούν το δικό τους μέτωπο. Με οδηγό τις Επιτροπές Αγώνα, την απόφαση - ψήφισμα και το πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης τους, οι πυρόπληκτοι θα κινηθούν για να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν ώστε να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου - με δόλωμα τον αγροτουρισμό - υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Η λαϊκή οργή πρέπει να μετουσιωθεί σε δράση και να κάψει την αντιλαϊκή τους πολιτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ