Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οι υποκλοπές στο επίκεντρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την εκδίκαση της προσφυγής που κατέθεσε κατά της CIA ο Χαλέντ Ελ Μάσρι, Γερμανός υπήκοος που είχε συλληφθεί και απαχθεί από τη CIA, το 2004 στην ΠΓΔΜ και είχε κρατηθεί πέντε μήνες σε μυστικές φυλακές όπου υπέστη και βασανιστήρια. Ακόμη πάντως εκκρεμεί το γερμανικό αίτημα έκδοσης των 13 πρακτόρων της CIA

Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι η υπόθεση ανήκει στην αρμοδιότητα της CIA, αλλά δεν αιτιολόγησε την απόφαση που έλαβαν καθώς δεν έχουν την υποχρέωση να το πράττουν. Στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμεί και προσφυγή για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δικαστικών Αρχών.

Το θέμα των υποκλοπών όμως απασχολεί και το Κογκρέσο όπου οι Δημοκρατικοί που διαθέτουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα, εισηγήθηκαν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, για τις έρευνες θα απαιτείται έγκριση ειδικού δικαστηρίου, βάσει του νόμου του 1978 για την Επιτήρηση των Ξένων Κατασκόπων, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα των διωκτικών Αρχών.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία απαντά σε ένα προσωρινό μέτρο που πέρασε ο Λευκός Οίκος τον Αύγουστο εν μέσω προειδοποιήσεων για νέες επιθέσεις, θα επιτρέψει στο ειδικό δικαστήριο να εγκρίνει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ξένων στόχων στις ΗΠΑ για ένα χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ