Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη προ του '67 ζητά ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε, ουσιαστικά, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δηλώνοντας ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα ιδρυθεί «στα 6.025 τετραγωνικά χλμ. όπου εκτείνονται η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Οχθη». Η έκταση που προσδιόρισε ο Αμπάς επικαλούμενος αποφάσεις του ΟΗΕ, αφορά στα όρια των παλαιστινιακών εδαφών πριν το 1967 και συμπεριλαμβάνει και τις «ουδέτερες ζώνες».

Επανέλαβε, δε, ότι στο τελικό ανακοινωθέν της επικείμενης διεθνούς συνόδου «θα πρέπει να θίγονται και τα έξι βασικά ζητήματα: σύνορα, Ιερουσαλήμ πρόσφυγες, εποικισμοί, νερό, ασφάλεια». Η ισραηλινή πλευρά δεν έκανε σχόλιο ενώ η Αίγυπτος επέμενε ότι «αν δεν ξεκαθαριστούν σαφώς τα θέματα συζήτησης της συνόδου, να είναι μείζονα, είναι αβέβαιη η συμμετοχή αραβικών χωρών».

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Αμπάς, στις επαφές του με τον Ολμέρτ, έχει δεχτεί, κατ' αρχάς, την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών έτσι ώστε να διατηρήσει το Ισραήλ κάποιους εποικισμούς στη Δ. Οχθη αλλά να δώσει μέρος των εδαφών του. Και σε αυτό το σημείο, όμως, υπάρχουν διαφωνίες: ο Αμπάς δίνει το 2% της Δ. Οχθης, ο Ολμέρτ ζητά το 6% - 8% και δίνει μια λωρίδα 40 χιλιομέτρων για να ενωθεί η Γάζα με τη Δυτική Οχθη.

«Καλή θέληση» και εισβολές

Ενας μαχητής των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής σύντομης εισβολής ειδικής μονάδας του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους. Λίγο αργότερα, στην πόλη της Γάζας φοιτητές διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Ισραήλ, να τους επιτρέψει να εξέλθουν για να μεταβούν στα πανεπιστήμια που φοιτούν εκτός περιοχής.

Από την άλλη, το Τελ Αβίβ προχώρησε σε μια «κίνηση καλής θέλησης», όπως λέει. Διαβεβαίωσε για τη χορήγηση επ' αόριστον αδειών παραμονής στους Παλαιστίνιους που κατοικούν στη Δ. Οχθη με ληγμένες άδειες εισόδου. Το Ισραήλ, βέβαια, μιλά για 3.500 άδειες και η παλαιστινιακή πλευρά για τουλάχιστον 5.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ενδιαφερόμενοι στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ