Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΩΣ
Πολιορκία εμπορευματοποίησης

Καμένα λιόδεντρα στη Ζαχάρω
Καμένα λιόδεντρα στη Ζαχάρω
Η πρώτη πράξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει ήδη «παιχτεί», πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Μια τεράστια παραθαλάσσια έκταση στο Δήμο Ζαχάρως, συνολικής έκτασης 2.600 στρεμμάτων(!), παραδίδεται από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) στο δήμο και αυτός με τη σειρά του, με σκοπό την ...εκμετάλλευσή της, στους ιδιώτες.

Πρόκειται για μια παραλία, που περιλαμβάνει περιοχές από τους Δήμους Κακόβατο, Νεοχόρι, Σχοινόκαμπος, Γιαννιτσοχώρι και Μπισχινόκαμπος, οι οποίες μετά από συμφωνία του δήμου και της ΚΕΔ - από το Μάρτη του 2007 - παραχωρούνται στο δήμο. Η παραθαλάσσια αυτή ζώνη φτάνει μέχρι τα όρια του δάσους του Μπισχινόκαμπου. «Πρόκειται για το μοναδικό δάσος της περιοχής που δεν κάηκε», μας λέει ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας στις 20 Σεπτέμβρη, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Π. Χρονόπουλος, δηλώνει ότι θα αναπτυχθούν σε πρώτη φάση 10 μαγαζιά, τα οποία θα νοικιάσει ο δήμος σε ιδιώτες. Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι η διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ) διεκδικεί το εν λόγω φιλέτο γης, από το 2003. Η τελική συμφωνία που ήρθε με την ΚΕΔ, ήταν τα ενοίκια από την επιχειρηματική δραστηριότητα να πηγαίνουν κατά 75% στο δήμο και κατά το υπόλοιπο 25% στην ΚΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προγραμματική αυτή σύμβαση υπογράφτηκε μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, παρουσία του τότε υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα.

Η λίμνη Καϊάφα. Το θέαμα αποκαρδιωτικό - ιδιαίτερα σαν αναλογίζεσαι τα σχέδια «αξιοποίησης»
Η λίμνη Καϊάφα. Το θέαμα αποκαρδιωτικό - ιδιαίτερα σαν αναλογίζεσαι τα σχέδια «αξιοποίησης»
Ο «Ρ» επισκέφτηκε την περιοχή, όπου διαπίστωσε πως πρόκειται για μια τεράστια έκταση, η οποία κινδυνεύει άμεσα. Στην παραλία του Μπισχινόκαμπου, μάλιστα - και αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης - «γκρέϊντερ» έχει μπει στο χώρο και κάνει επιχωματώσεις. Τη μέρα που πήγαμε στην περιοχή, το μηχάνημα είχε φύγει, ωστόσο τα «ίχνη» του ήταν προφανή. Με αυτό τον τρόπο, αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Οι παραλίες, είναι, ως γνωστόν, η αρχή. Η συνέχεια έπεται με διεκδικήσεις και απαιτήσεις για τα καμένα πια δάση της Ηλείας...

...εδώ και τέσσερα χρόνια

Ωστόσο, τα «μεγαλεπήβολα» δασοκτόνα σχέδια, για την «εκμετάλλευση» ακόμη και περιοχών ιδιαίτερου και σπάνιου φυσικού κάλλους, όπως της λίμνης Καϊάφα, δεν είναι καινούρια. Οι κερδοσκοπικοί σχεδιασμοί, πάνω στα αποκαΐδια, προωθήθηκαν και προωθούνται με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, δύο μόλις 24ωρα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και ειδικότερα στη Ζαχάρω, όπου βρίσκεται και η λίμνη Καϊάφα, είχαν επισκεφτεί την περιοχή υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Croup» και Αμερικανοί επενδυτές, κατόπιν πρόσκλησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας! Οπως αποκαλύφθηκε, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ...εκμετάλλευση των περιοχών, όπως η κατασκευή μεγάλων τουριστικών μονάδων στον Καϊάφα και στη γύρω περιοχή με γήπεδα γκολφ ή ακόμη και η κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Το σύνολο της έκτασης αυτής -2.600 στρέμματα - παραδίδεται, μέσω του δήμου, στους ιδιώτες
Το σύνολο της έκτασης αυτής -2.600 στρέμματα - παραδίδεται, μέσω του δήμου, στους ιδιώτες
Και όλα αυτά, όταν, από το 2003, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος είχε παρουσιάσει μελέτη και σχέδιο ανάπτυξης και χωροθέτησης σε έκταση 5.460 στρεμμάτων στην περιοχή Καϊάφα, όπου υπάρχει και το πευκοδάσος Στροφιλιάς 1.500 στρεμμάτων και μια αμμώδης ακτή μήκους 4 χιλιομέτρων. Περιοχές, οι οποίες είναι προστατευόμενες. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε την κατασκευή δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών. Το τουριστικό συγκρότημα συνδυαζόταν με κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο γκολφ πίσω από τη λίμνη. Συνολικά, το μέγεθος των οικοδομημάτων ανερχόταν σε 110.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Δ. Γεωργακόπουλο, σε τηλεοπτική εκπομπή, γι' αυτήν την ...επένδυση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 30 όμιλοι εταιρειών!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ