Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 16ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2007
Με νέα δύναμη να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εμπιστοσύνη

Ελπιδοφόρο για την εργατική τάξη, το λαό, το εκλογικό αποτέλεσμα του 8,2% για το ΚΚΕ

Αυτές οι εθνικές εκλογές όπως έδειξε και το εκλογικό αποτέλεσμα είχαν μερικά νέα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν διαφορετική ποιότητα συγκριτικά με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. H πτώση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έριξε το ποσοστό του δικομματισμού κάτω από το 80%. Την ίδια ώρα η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ έφτασε στο 8,2%.

Αυτά τα δυο στοιχεία, έχουν πράγματι μια διαφορετική ποιότητα και όχι μόνο ποσότητα, αφού για το αστικό πολιτικό σύστημα, συμβαίνει σ' ένα βαθμό, αυτό που προεκλογικά έβαζε ως πολιτική επιδίωξη το ΚΚΕ: Να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός με ταυτόχρονη ισχυροποίηση του Κόμματος.

Η ΝΔ έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά με μειωμένη λαϊκή έγκριση. Αν αυτό το δούμε συνδυασμένα με την κρίση που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ, κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και της ικανότητάς της να ενσωματώνει λαϊκές δυνάμεις όπως πριν, φαίνεται ότι πράγματι κάτι διαφορετικό απ' ό,τι μέχρι χτες αρχίζει να εξελίσσεται. Εχει τη σημασία του για το «από δω και μπρος» για την εργατική τάξη και το κίνημά της, γενικότερα για το λαϊκό κίνημα.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το πιο ποιοτικό στοιχείο, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα αυτής της μεγάλης πολιτικής αναμέτρησης, ακριβώς γιατί εκφράζει μια τάση χειραφέτησης τμημάτων της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, από την αστική πολιτική. Μπορεί κάποιος να πει ότι η δυσαρέσκεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήγε και στ' άλλα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Και είναι σωστό. Το διαφορετικό ποιοτικά, είναι ότι ο λαός έδωσε συνολικά μεγάλη εκλογική δύναμη στο ΚΚΕ, και σε σχέση με την πτώση του δικομματισμού. Που σημαίνει ότι μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών δυνάμεων, απ' ό,τι πριν, εμπιστεύονται το ΚΚΕ. Και το εμπιστεύονται γι' αυτό ακριβώς που είναι: Το κόμμα που προβάλλει την εναλλακτική διέξοδο, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης κατά του κεφαλαίου και υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Δυναμώνει, επομένως, η τάση της χειραφέτησης από τον μονόδρομο. Και αυτή είναι και η έκφραση της δυναμικής του εκλογικού αποτελέσματος που εκτιμά η ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο πραγματικός αντίπαλος

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αντίπαλοι διέκριναν ειδικά στην εκλογική ενίσχυση του Κόμματος αυτό που απεύχονταν. Αλλωστε επεδίωκαν τη μείωση της πολιτικής επιρροής του. Το πολεμούσαν και το πολεμούν. Με κάθε μέσο - μέθοδο και τρόπο. Ακόμη και με βρώμικες επιθέσεις, όπως την άθλια έως προβοκατόρικη ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα περί «αριστερού ψάλτη της δεξιάς», ή, περί υπόγειας συνεργασίας ΚΚΕ - ΝΔ φτάνοντάς την ως τις «κοινές επιχειρήσεις ΚΚΕ - ΝΔ» που προβάλλονταν μόνιμα από το MEGA αλλά και δημοσιογράφους του αστικού Τύπου φίλα προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΝΔ.

Ασκησαν ιδεολογική τρομοκρατία στην εργατική τάξη. Κρύβοντας τις πραγματικές τους προθέσεις, ως προς την ταξική ουσία της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού, ως επιθετική κατά των λαϊκών συμφερόντων πολιτική για την ενίσχυση του κεφαλαίου. Θέτοντας επίσης εκβιαστικά διλήμματα, περί ακυβερνησίας, περί ισχυρής κυβέρνησης ως το θεμέλιο της δημοκρατίας, από τα επιτελεία και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Διλήμματα επίσης του τύπου «ή κυβέρνηση ΝΔ, ή, οπισθοδρόμηση» αλλά και «ή ΠΑΣΟΚ ή "τραγωδία της δεξιάς"», ιδεολογήματα περί «χάους αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση» και άλλα.

Και αυτή την καλλιέργεια ψυχολογίας του φόβου στις λαϊκές δυνάμεις, στη νεολαία, τη συμπλήρωνε η μόνιμη προπαγάνδα κατά του ΚΚΕ, ως κόμμα που «δε συγκινεί το λαό και τη νεολαία», ως «περιχαρακωμένο», «συντηρητικό», «ξεπερασμένο», «αντιενωτικό», ως κόμμα μιας «ξεπερασμένης εποχής». Προπαγάνδα που η ηγεσία επίσης του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είχε στην αιχμή του πολιτικού της λόγου.

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, σε μετεκλογική τηλεοπτική συζήτηση, απαντώντας σχετικά με τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το αστικό πολιτικό σύστημα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και ιδιαίτερα με το γεγονός ότι από την πτώση του δικομματισμού και του ΠΑΣΟΚ επωφελήθηκε το ΚΚΕ, συγκριτικά με άλλες χώρες της «Ευρώπης», είπε περίπου τα εξής: Στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιομορφίες που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες. Υπάρχουν τα «άκρα», το «ΛΑ.Ο.Σ. και το ΚΚΕ». Βεβαίως ανάλογα φαινόμενα σαν το ΛΑ.Ο.Σ. υπάρχουν και σε χώρες της «Ευρώπης». Αλλά το ΚΚΕ είναι φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει σε καμιά χώρα της. Γιατί τέτοιο κόμμα, συντηρητικό, απολίθωμα μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, μ' αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτή την πολιτική δεν υπάρχει σε καμιά χώρα της Ευρώπης!!!

Αυτός είναι ο νταλκάς τους. Η ενίσχυση του ΚΚΕ, γιατί έσπασε όλους τους παραπάνω εκβιασμούς. Αλλωστε όλες οι αντιμαχόμενες στο ΠΑΣΟΚ τάσεις, λένε δημόσια πως το ξεπέρασμα της κρίσης τους απαιτεί διέξοδο που να ξανακερδίσει τις χαμένες προς το ΚΚΕ δυνάμεις. Προσέχτε, προς το ΚΚΕ, γιατί - λένε - αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας κερδίζοντας τη ΝΔ και όχι κερδίζοντας το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις από τη ΝΔ. Τόσο προοδευτικοί είναι εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Εδώ λένε τη δική τους πραγματική, ταξική υπέρ του κεφαλαίου, αλήθεια. Αλλωστε τους ενδιαφέρει να είναι και οι δύο, ισχυροί. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε τηλεοπτικές συζητήσεις εύχονταν να ξεπεραστεί γρήγορα η κρίση στην αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί η «δημοκρατία μας» χρειάζεται ισχυρή και την αξιωματική αντιπολίτευση!

Ομολογούν επομένως πως αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η ενίσχυση του ΚΚΕ. Ανησυχεί και την πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της.

Η ύπουλη μετεκλογική προπαγάνδα

Το εκλογικό αποτέλεσμα, και ιδιαίτερα η ενίσχυση του ΚΚΕ, μεγάλωσε τον πονοκέφαλο της άρχουσας τάξης. Αυτό φάνηκε αμέσως το ίδιο βράδυ της εκλογικής διαδικασίας. Καθόλου τυχαία προέκυψε το ερώτημα: «πώς θα διαχειριστεί το ΚΚΕ το μεγάλο του ποσοστό;». Και δεν εννοούσαν αυτό που σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση είχε διακηρύξει το ΚΚΕ προεκλογικά και επανέλαβε μετεκλογικά με την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής: Οτι δεσμευόμαστε, όπως μέχρι τώρα, με το λαό. Οτι το ΚΚΕ δεν έχει πολλά πρόσωπα, όπως άλλες αριστερές δυνάμεις, (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), που μιλούν για κίνημα και αντιδικομματικό αγώνα, αλλά κλείνουν το μάτι και προς μια διαχείριση που θα προσιδιάζει στον «εξανθρωπισμό» του καπιταλισμού.

Δεν εννοούσαν αυτό που το ΚΚΕ έκφρασε με τη δράση του όλα τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει, σαν το μόνο πραγματικό αντίβαρο στο δικομματισμό, όχι μόνο γιατί αντιπαλεύει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως «τα δυο πρόσωπα του Ιανού», αλλά γιατί ακριβώς αντιπαλεύει και το μονόδρομο του κεφαλαίου, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη και σε αντίθετη ρότα.

Αυτό που έθεταν δεν ήταν η διαχείριση της δύναμης του ΚΚΕ σε όφελος του λαού και του εργατικού κινήματος, από τη σκοπιά των πραγματικών τους συμφερόντων, από τη σκοπιά της ανάπτυξης της ταξικής πάλης με μεγαλύτερη ένταση, της ανυπακοής και της ρήξης. Αλλά στα πλαίσια του συστήματος. Αυτό εννοούσαν. Και παρ' όλο που γνωρίζουν πως τέτοιο πράγμα αποκλείεται να συμβεί, επέμεναν σ' αυτό για να επιδράσουν απ' αυτή τη σκοπιά στις λαϊκές συνειδήσεις.

Αν, μάλιστα, συμπεριλάβει κανείς σ' αυτό την προπαγάνδα περί σημαντικής δύναμης που προκύπτει από το «άθροισμα της αριστεράς», και την... αγωνία τους για το πώς θα διαχειριστούν αυτό το άθροισμα «τα κόμματα της αριστεράς», γνωρίζοντας ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά διαφέρουν, όσο η μέρα με τη νύχτα, καταλαβαίνουμε πως δεν τους νοιάζει η διαχείριση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την έχουν δεδομένη. Αυτό που επιδιώκουν από την πρώτη στιγμή είναι να διαχειριστούν τα επιτελεία της άρχουσας τάξης αυτό το αποτέλεσμα, ενάντια στο ΚΚΕ. Και είναι περισσότερο από σίγουρο ότι, το θετικό για το ΚΚΕ εκλογικό αποτέλεσμα, θα συνοδευτεί από κάθε λογής επίθεση σε βάρος του Κόμματος από τα διάφορα κέντρα που στηρίζουν το πολιτικό σύστημα, που δε θέλουν να διαγράφεται στον ορίζοντα η εναλλακτική λύση.

Η δυναμική που περικλείει η άνοδος του ΚΚΕ τους ανησυχεί

Το κύριο επομένως που απασχολεί την πλουτοκρατία είναι η άνοδος του ΚΚΕ και η δυναμική που περικλείει αυτή.

Και πράγματι. Η εκλογική άνοδος του Κόμματος περικλείει ακόμη ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο. Είναι άνοδος και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό, σε συνθήκες τελείως διαφορετικές απ' αυτές της δεκαετίας του '80, τότε που έπιασε το μεγαλύτερό του ποσοστό ως ΚΚΕ. Γιατί σήμερα καταχτήθηκε σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων μετά την αντεπανάσταση, διεθνώς, με την υποχώρηση του εργατικού κινήματος - και από την άποψη της δύναμής του αλλά και από την άποψη του ταξικού του προσανατολισμού.

Και ταυτόχρονα η άνοδος αυτή, έρχεται μέσα από τη συνέχεια μιας αργής ανοδικής πορείας του ΚΚΕ, που στις εκλογές του 2007 έκανε ένα τεράστιο συγκριτικά με προηγούμενες εκλογές βήμα. Και έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία το γεγονός ότι ενώ αυξήθηκε σε όλες, πλην μιας, τις εκλογικές περιφέρειες, η πλέον σημαντική του άνοδος είναι στα αστικά κέντρα. Εκεί που είναι συγκεντρωμένοι οι εργάτες και οι εργάτριες, η εργαζόμενη νεολαία και τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, οι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή από την κοινωνικοταξική σκοπιά, οι κοινωνικές δυνάμεις που μαζί με τη φτωχή αγροτιά θα συγκροτούν το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία με μπροστάρη την εργατική τάξη.

Εχει επομένως τη σημασία της η εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ περιέχει σημαντική δυναμική. Πρόκειται για αύξηση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό βαθμό, κάτω από την ιδεολογικοπολιτική του παρέμβαση και τη δράση του στο εργατικό, το γενικότερο λαϊκό κίνημα, στους αγώνες της νεολαίας. Εχει επομένως ένα ορισμένο υπόβαθρο, δεν είναι αποτέλεσμα εντυπώσεων, που διαμορφώθηκαν κυρίως στην προεκλογική περίοδο. Τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το ΚΚΕ στις εργατικές λαϊκές μάζες και στις νέες ηλικίες, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε άνεργους, σε αυτοαπασχολούμενους και σε φτωχούς αγρότες στην ύπαιθρο, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά τη στοχοπροσηλωμένη δράση του που καθορίζεται από το χαρακτήρα του Κόμματος και τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον από τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται σε όλες τις εκλογικές μάχες. Επαληθεύεται ότι για το Κομμουνιστικό Κόμμα προϋπόθεση ισχυροποίησής του είναι η σταθερότητα προσανατολισμού δράσης στο βασικό μέτωπο πάλης, που είναι η εργατική τάξη και η νεολαία». (Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ «Για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στις 16 Σεπτέμβρη 2007», «Ρ», 18/9/2007).

Εμπιστοσύνη στη γραμμή του ΚΚΕ

Ταυτόχρονα έχει σημασία αυτό που εκτιμά η ΚΕ του Κόμματος για την ενίσχυση του ΚΚΕ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ, σταθερά, αταλάντευτα και με συνέπεια, δουλεύει μέσα στην εργατική τάξη, στο λαό, με τη στρατηγική του.

Αυτό είναι το θεμέλιο της σταθερής ανόδου του και έχει πρωταρχική σημασία για τη συνέχεια της δράσης μας. Κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη το ΚΚΕ την υποτάσσει στη στρατηγική του. Επιδιώκει να συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων στην πολιτική του λαϊκού μετώπου πάλης.

Ετσι συνέδεσε τις προτάσεις του, (ένα συνεκτικό πλαίσιο πάλης για λύσεις τώρα στα λαϊκά προβλήματα, εισοδηματικά, ασφαλιστικά, παιδεία, υγεία, κοινωνική πολιτική για όλα τα λαϊκά στρώματα), με την εναλλακτική διέξοδο, τη λαϊκή εξουσία. Λύση, κόντρα στο ρεύμα, γενικά, κόντρα επίσης στο ρεύμα των αυταπατών για «ενδιάμεσους» ή «τρίτους δρόμους» του δήθεν εφικτού για τις σημερινές συνθήκες, δηλαδή μιας... ανθρωπινότερης μορφής εκμετάλλευσης, όπως διακηρύσσουν άλλοι, σαν αυτούς που συνωστίζονται μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόβαλε και αγωνίστηκε με στόχους πάλης - μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα άλλα τμήματα του λαϊκού κινήματος - που απαντούν στο σήμερα, στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τη λύση των προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών, προβάλλοντας ταυτόχρονα και την πολιτική διέξοδο που μπορεί να δώσει ριζικές λύσεις, κόντρα στο μονόδρομο του κεφαλαίου.

Οι ψήφοι στο ΚΚΕ, και αυτών που μπορεί να μην συμφωνούν με όλη τη γραμμή του, είναι ψήφοι εμπιστοσύνης σε μια πολιτική η οποία τούς είναι γνώριμη. Εμπιστοσύνη που απέκτησε το ΚΚΕ με τη μακροχρόνια δράση του, τη σταθερότητα και συνέπεια στη στρατηγική του.

Είναι επίσης αποτέλεσμα της επιμονής του προσανατολισμού της δράσης του Κόμματος στην εργατική τάξη και τη νεολαία και του γεγονότος ότι έδωσε και αυτή τη μάχη με ταξικά κριτήρια, διεκδικώντας ψήφο και ενίσχυση των κοινωνικών δυνάμεων που συγκροτούν τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική λαϊκή συμμαχία που θα συγκρουστεί για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Και απ' αυτή την άποψη έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία επίσης η εκτίμηση της ΚΕ του Κόμματος ότι: «Αποτελεί συμβολή... στο αντιπάλεμα των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών σεναρίων. Τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την άνοδο του ΚΚΕ, δεν αθροίζονται με κάθε άλλη έκφραση αντίθεσης στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Αλλο συμμαχία, άλλο συγκόλληση

Ενα ζήτημα ακόμη. Η λογική της «ενότητας της αριστεράς» υποτίθεται ότι εκφράστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα όμως δεν επιβεβαιώνει την άποψη πως η συγκόλληση, κυρίως σε επίπεδο κορυφών, κάποιων «αριστερών δυνάμεων», μπορεί να επιδρά πολλαπλασιαστικά στην εκλογική έκφραση.

Το 5,04% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ - στον οποίο συμμετέχουν ο Συνασπισμός, η ΑΚΟΑ, η ΚΕΔΑ, η ΔΕΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η Οικολογική Παρέμβαση, η ΚΟΕ, το ΔΗΚΚΙ - είναι μικρότερο κι απ' το ποσοστό (5,12%) που πήρε ο ΣΥΝ αυτοτελώς το 1996, το οποίο δεν κατόρθωσε να διατηρήσει στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004, οπότε και απέσπασε 3,20% και 3,26% αντίστοιχα.

Είναι και αυτό ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει από μια άλλη σκοπιά - χωρίς καθόλου να τη θεωρούμε ως την κύρια ή τη σοβαρότερη - την ορθότητα της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ. Οπως σωστά εκτιμά η ΚΕ του ΚΚΕ: «Η πολιτική συμμαχιών συμβάλλει στον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων που βρίσκονται κάτω από την επιρροή και τα εκβιαστικά διλήμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τη λογική του μονόδρομου που όλα τα κόμματα υιοθετούν. Σ' αυτό το έδαφος θα αντιμετωπίζονται οι ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές αυταπάτες που αναστέλλουν τη ριζοσπαστικοποίηση και εγκλωβίζουν λαϊκές μάζες σε επιζήμιες για το παρόν και το μέλλον του λαϊκού κινήματος χίμαιρες και αυταπάτες».

Χωρίς επανάπαυση στη δράση τώρα

Σήμερα, γίνεται επιτακτική η αναγκαιότητα, με μεγαλύτερη ένταση και ορμή, πατώντας και στο εκλογικό αποτέλεσμα, ανάπτυξης της δράσης μας. Δε χωρά καμιά ολιγωρία, καμιά επανάπαυση. Η δυναμική που περικλείει το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να εκφραστεί χωρίς τη δική μας δράση.

Αυτή η δυναμική πρέπει να εκφραστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της εργατικής τάξης στην πολιτική του ΚΚΕ, στο ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ. Δεν είναι μόνο προϋπόθεση για την παραπέρα ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για να μπουν εμπόδια στα χειρότερα, για να υπάρξουν κατακτήσεις. Είναι βασικός παράγοντας για να συνεχιστεί ο απεγκλωβισμός δυνάμεων από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύεται το θεμέλιο της λαϊκής συμμαχίας, που είναι η εργατική τάξη και το κίνημά της, για να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συγκρότησης αυτής της συμμαχίας. Αλλωστε και ο συσχετισμός δυνάμεων δεν αλλάζει χωρίς τη δυναμική ανάπτυξη των ταξικών αγώνων. Δεν αλλάζει μόνο από εκλογές σε εκλογές.

Να δώσουμε με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ένταση συνέχεια στη δουλιά με τη νεολαία, πρώτα απ' όλα την εργατική και την εργαζόμενη, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Και βεβαίως στο κίνημα των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχής αγροτιάς. Στα άλλα μέτωπα πάλης. Να οργώσουμε τους τόπους δουλιάς, μόρφωσης, κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων. Να αναπτύξουμε ακόμα πιο πλατιά και συστηματική συζήτηση και διάλογο με τους νέους ψηφοφόρους, να συμβάλλουμε στην ένταξή τους σε ενεργή δράση, στο κίνημα, στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα, παντού όπου μπορεί να προσφέρει ο καθένας, η καθεμιά. Με τη σιγουριά και τη δέσμευση ότι όλοι μαζί θα δράσουμε για να γίνουν νέα βήματα μπροστά.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η αναμόρφωση(2012-06-20 00:00:00.0)
Δύναμη στους ταξικούς αγώνες(2009-10-06 00:00:00.0)
Με κριτήριο την πείρα(2009-09-10 00:00:00.0)
Η επόμενη μέρα(2007-09-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό του λαού μας(2000-04-10 00:00:00.0)
Eρώτηση - απάντηση(2000-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ