Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ

(Χωρίς καμιά καθυστέρηση)

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ οι εικόνες που το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατέγραψε στην πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή της Ηλείας. Οπως γράφει ο «Ρ», μερικά τσουβάλια με χώμα, ακριβώς μπροστά στο Γυμνάσιο της Ζαχάρως.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ διατυμπανίζει πως τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα προχωρούν στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Δεν έχουν όμως την ίδια γνώμη και οι κάτοικοι. Δε στηρίζονται σ' αυτά και με κάθε τρόπο προσπαθούν οι ίδιοι να το αντιμετωπίσουν σε περίπτωση, που οι δυνατές βροχές φέρουν πλημμύρες.

Ο ΞΩΜΑΧΟΣ της ελληνικής γης έχει πολλές εμπειρίες από τέτοιες δοκιμασίες. Οι θεομηνίες διαδοχικές χτυπούν τη ζωή του, αλωνίζουν το βιος του. Και την ίδια στιγμή υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα που μένουν ατελείωτα για πολλά και πολλά χρόνια. Σωστά φαντάσματα.

ΕΙΝΑΙ χειροπιαστά τα όσα δοκίμασε πριν λίγο η Χαλκιδική. Ακούστηκαν λόγια, υποσχέσεις την ώρα που η φωτιά τους ρήμαζε πέρσι. Οι κάθε λογής κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ώρα που λαμπάδιασε η φωτιά έταζαν τα πάντα, και αντιπλημμυρικά έργα. Εφτασε όμως το δεύτερο πλήγμα με τις τελευταίες πλημμύρες και τα αντιπλημμυρικά έμειναν στα χαρτιά. Η Χαλκιδική, που η κυβέρνηση έλεγε πως αποτελεί υποδειγματικό μοντέλο έμεινε αθωράκιστη.

ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές μεγάλες πολιτείες της χώρας αλλά και μικρότερες, κεφαλοχώρια, έχουν πληρώσει την εγκληματική αδιαφορία, που δείχνουν οι εκάστοτε αφέντες της εξουσίας προκειμένου να θωρακίσουν τις πόλεις και τα υπάρχοντα από τις πλημμύρες.

ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ κάθε φθινόπωρο, ακόμη είναι κατακαλόκαιρο, η πρώτη έγνοια τους είναι να φροντίσουν να εξασφαλίσουν τα χωράφια τους για να μην τα συνεπάρει το ορμητικό νερό. Αυλακώνουν με τρόπο επιδέξιο το χωράφι τους. Και διανοίγουν κάθε δίαυλο, που θα φέρει μακριά τα νερά.

ΤΡΑΓΙΚΑ ανεπαρκές το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα. Η Εύβοια, η Πελοπόννησος, η Αττική κι άλλοι τόποι έχουν επί χρόνια, ανάγκη έργων αντιπλημμυρικών. Πνίγονται οι συνοικίες στην πρωτεύουσα. Αφανίζονται συνοικισμοί, αλλά έργα δε γίνονται και τ' αφήνουν κατά μέρος. Λεφτά υπάρχουν, αλλά αυτά πάνε σε έργα άλλης κατηγορίας που σ' αυτά παραχωρείται η μερίδα του λέοντος. Είναι οι οδικοί άξονες καθώς και έργα ενίσχυσης της προσπελασιμότητας.

ΧΩΡΙΣ λοιπόν προστασία αντιπλημμυρική εξακολουθεί να μένει χρόνια τώρα η χώρα με γνωστές τις ανάγκες τις μεγάλες, που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές.

Η ΜΕΓΑΛΗ καταστροφή στις περιοχές της Πελοποννήσου, έθεσε ξανά στο επίκεντρο, να γίνουν τάχιστα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, όπως πρέπει, και στις περιοχές που υπάρχουν ανάγκες. Κάθε καθυστέρηση και παράλειψη θα φέρει κάποια στιγμή νέες καταστροφές. Σε μερικές ώρες, δίχως προειδοποίηση, ποτάμια, αυλάκια, ξεριάδες, θα σαρώσουν τα πλάγια του Μοριά και θα τα φέρουν κατευθείαν στη θάλασσα, στο Ιόνιο.

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ του πολυμελούς κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τη σ. Αλέκα Παπαρήγα και η άμεση ζωντανή επαφή με τους κατοίκους έχουν ειδικό βάρος. Μπορεί να έσβησαν οι φωτιές αλλά η αποκατάσταση των πληγέντων είναι σημαντική. Και απαιτεί τη συνεχή μελέτη και παρακολούθηση του έργου της αποκατάστασης.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ