Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Το εκλογικό αποτέλεσμα

Το ΚΚΕ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής σημείωσε αισθητή αύξηση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, κάτι που εκφράστηκε σε άνοδο και σε ψήφους και σε ποσοστά. Παρά τις ιδιόμορφες συνθήκες της προεκλογικής περιόδου, την πολιτική της δικομματικής πόλωσης, τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού από τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την προνομιακή σχέση που επιφύλαξαν τα Μέσα Ενημέρωσης σε άλλους συνδυασμούς και κόμματα, οι κομμουνιστές τα κατάφεραν. Με τη δουλιά και τη δράση τους όλα τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν ακόμα πιο κοντά στους εργαζόμενους, πρωτοστάτησαν στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, συνέβαλαν στον απεγκλωβισμό λαϊκών μαζών. Το αποτέλεσμα ήταν να αποτυπωθεί καλύτερα και μέσα από τις κάλπες το κύρος του Κόμματος στα εργατικά και άλλα λαϊκά στρώματα του λαού, να αποκαλυφθούν οι προοπτικές και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την παραπέρα ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων.

Οι Κομματικές Οργανώσεις ήδη, παράλληλα με την ανάπτυξη της πλατιάς, μαζικής δράσης τους, εξετάζουν και συζητούν τις διάφορες πλευρές των εκλογικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής, στηριγμένες τόσο στα γενικά όσο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά. Πάντως, μαζί με τα όποια ιδιαίτερα στοιχεία, αν επιχειρήσει κανείς να «παίξει» με τα εκλογικά αποτελέσματα του Κόμματος, εύκολα διαπιστώνει ότι:


Αποστόλης Πλατανιάς

Πρώτο: Το εκλογικό ποσοστό του 8,2% που συγκέντρωσε το ΚΚΕ αποτελεί τη συνέχεια της ανοδικής πορείας που καταγράφει η εκλογική δύναμη του Κόμματος, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, την περίοδο της κρίσης και της ανασυγκρότησης του Κόμματος. Τα φετινά αποτελέσματα δίνουν στο ΚΚΕ το μεγαλύτερο ποσοστό, τις περισσότερες ψήφους και το μεγαλύτερο αριθμό εδρών από τις εκλογές του 1993 και μέχρι σήμερα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων το συγκεντρώνουμε στην περιφέρεια της Σάμου με 18,1% ενώ το χαμηλότερο στο νομό Ροδόπης με 2,9%. Για πρώτη φορά, επίσης, σε 11 εκλογικές περιφέρειες, το ποσοστό του Κόμματος ξεπερνά το 10%. Πρόκειται, κατά σειρά, για τις περιφέρειες Σάμου, Κέρκυρας, Β' Πειραιώς, Λέσβου, Κεφαλληνίας, Β' Αθηνών, Λευκάδας, Α' Αθηνών, Ζακύνθου, Α' Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Δεύτερο: Τα βελτιωμένα εκλογικά ποσοστά του Κόμματος αφορούν το σύνολο των εκλογικών περιφερειών, αφού σε όλες (με εξαίρεση το νομό της Ξάνθης), σημειώθηκε αύξηση και σε ψήφους και σε ποσοστά. Η αύξηση βεβαίως δεν είναι ευθύγραμμη σε όλες τις περιπτώσεις για λόγους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς, που γνωρίζουν ή εξετάζουν οι Κομματικές Οργανώσεις. Στις πρώτες θέσεις αύξησης του ποσοστού μας φιγουράρουν περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Α' Θεσσαλονίκης, η Σάμος και οι β' περιφέρειες της Αθήνας και του Πειραιά. Για την περίπτωση της Ξάνθης, η μη αύξηση της δύναμης του Κόμματος μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο νομό το 2004 το ΚΚΕ είχε υπερδιπλασιάσει ψήφους και ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2000.

Τρίτο: Ιδιαίτερα χαρακτηριστική, και ενθαρρυντικό - ποιοτικό στοιχείο για την ανάλυση του συνόλου των αποτελεσμάτων, ήταν το γεγονός ότι η άνοδος των ποσοστών του Κόμματος ήταν μεγαλύτερη στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, στις περιοχές δηλαδή όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η εργατική τάξη, η νεολαία, τα μεσαία στρώματα, άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας. Ετσι αν θεωρήσουμε ότι η αύξηση της δύναμης του Κόμματος από το 5,9% του 2004 στο φετινό 8,2% είναι κατά μέσο όρο 2,3 μονάδες, την ίδια στιγμή οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν:

  • Ποσοστό 14,6% και αύξηση 3,51 μονάδες στη Β' του Πειραιά
  • Ποσοστό 12,1% και αύξηση 3,33 μονάδες στη Β' της Αθήνας
  • Ποσοστό 10,5% και αύξηση 3,30 μονάδες στην Α' της Αθήνας
  • Ποσοστό 9% και αύξηση 3,11 μονάδες για την περιοχή της Θεσσαλονίκης
  • Ποσοστό 9% και αύξηση 3,03 μονάδες στην Α' του Πειραιά
  • Ποσοστό 9,3% και αύξηση 2,96 μονάδες για την περιφέρεια της Αττικής.


Τέταρτο: Τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζονται ακόμα πιο έντονα στην περίπτωση που εξετάσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα που έφεραν τα κόμματα στους δήμους της Αθήνας. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Είναι η επιβεβαίωση και η ακόμα πιο ενδεικτική απεικόνιση μιας πραγματικότητας που ισχύει χρόνια και με το πέρασμα του χρόνου εντείνεται. Απόλυτα ενδεικτική για τα χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων των κομμάτων, αποτελεί και η σύγκριση των καλύτερων ποσοστών στους δήμους της Αθήνας των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, όπως αποτυπώνονται στο σχετικό πίνακα.

Στις υψηλότερες επιδόσεις του Κόμματος οι εργατογειτονιές της Καισαριανής, της Ν. Ιωνίας, του Ταύρου, της Πετρούπολης, της Μεταμόρφωσης και του Περιστερίου. Η ΝΔ, όπως είναι φυσικό, διαπρέπει στις... περίοπτες περιοχές. Το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι ακόμα και στις σημερινές συνθήκες καταφέρνει να κρατά εγκλωβισμένους ψηφοφόρους από τα λαϊκά στρώματα, εμφανίζει τα καλύτερα ποσοστά του στις λαϊκές, αλλά και υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας, αλλά και στη Ν. Ερυθραία, στο Γαλάτσι κλπ. Οι καλύτερες περιοχές για το ΣΥΡΙΖΑ, η Ν. Πεντέλη, η Ν. Σμύρνη, ο Χολαργός, τα Βριλήσσια, η Πεύκη και το Χαλάνδρι, μιλούν από μόνες τους, για το κοινό στο οποίο απευθύνεται κυρίως ο συγκεκριμένος σχηματισμός. Σε ό,τι αφορά το ΛΑΟΣ, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση, μαζί με τις εθνικιστικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται, ο λόγος του έχει πέραση σε κάποια στρώματα των λαϊκών περιοχών.


Πέμπτο: Η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών του Κόμματος στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν αφορά μόνο τις παραπάνω 6 εκλογικές περιφέρειες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα αν υπολογίσουμε τη δύναμη του Κόμματος με βάση τα χαρακτηριστικά των περιοχών. Ετσι τα ποσοστά του ΚΚΕ, συνολικά, σε σχέση με το 2004 ήταν:

  • Στις αστικές περιοχές 9,7%, από 7%
  • Στις ημιαστικές περιοχές 6,2% από 4,5%
  • Στις αγροτικές περιοχές 6,3% από 4,7%

Εκτο: Η ανοδική πορεία που εμφανίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα του Κόμματος είναι πολύ πιθανό να περιέχει μια δυναμική ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, αν εξετάσουμε τα στοιχεία της κάλπης και τα ποσοστά του ΚΚΕ, από το πρίσμα του αριθμού των ψηφοφόρων και των έγκυρων ψηφοδελτίων της Κυριακής, συνολικά. Η ανάλυση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, αποδεικνύει ότι η αύξηση των ψήφων και των ποσοστών του Κόμματος έγινε σε συνθήκες μείωσης του αριθμού των ψηφοφόρων, μείωσης του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων και ταυτόχρονα αύξησης του αριθμού των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων. Ετσι σε σχέση με το 2004, όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα που αφορά τα πανελλαδικά αποτελέσματα, διαπιστώνεται:

  • Μείωση του αριθμού των πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν κατά 219.328 άτομα.
  • Αύξηση του αριθμού του «λευκού - άκυρου» κατά 29.221 ψηφοδέλτια και άρα
  • Μείωση των εγκύρων ψηφοδελτίων κατά 248.549 ψηφοδέλτια.

Κι όμως, παρά τη συγκεκριμένη εικόνα, το ΚΚΕ στις εκλογές πήρε 147.195 περισσότερες ψήφους από όσες το 2004. Συγκέντρωσε 583.767 ψήφους, που είναι κατά 33,7% περισσότερες από τις 436.712 ψήφους που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτιά του κατάφερε να πάει κόντρα, όχι μόνο στο πολιτικό ρεύμα του αποπροσανατολισμού και του μαντρώματος των ψηφοφόρων στα κόμματα του δικομματισμού και σε ...ακίνδυνους εκλογικούς συμβιβασμούς, αλλά και κόντρα στην ίδια τη στατιστική των εκλογών, αφού κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του όχι μόνο σε ποσοστά, αλλά και σε ψήφους σε ένα εκλογικό σώμα που, στην ουσία, ήταν μικρότερο από εκείνο του 2004.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική άνοδος σε ψήφους και ποσοστά, απόρροια των αγώνων με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές(2023-06-29 00:00:00.0)
Με ενισχυμένα ποσοστά σε όλα τα νησιά(2023-06-27 00:00:00.0)
Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε 194 δήμους(2007-09-20 00:00:00.0)
Δυναμική άνοδος σε όλες τις περιφέρειες(2007-09-18 00:00:00.0)
Τα αποτελέσματα στις πρωτεύουσες των νομών(2002-10-25 00:00:00.0)
Καλύτερα αποτελέσματα σε 32 νομαρχίες(2002-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ