Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι αγρότες

Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειεςστην περιοχή

ICON

Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειεςστην περιοχή
Μακρύ και καταστροφικό είναι το φετινό καλοκαίρι για τα δάση και τις καλλιέργειες της χώρας. Πριν την καταστροφική πυρκαγιά της Αιγιάλειας, 320.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων είχαν καταστραφεί. Η πυρκαγιά στην Αιγιάλεια άφησε πίσω της τρεις ανθρώπους νεκρούς, πάνω από 150 σπίτια καμένα, όπως και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ελιές και σταφίδες, σκοτωμένα ζώα και μελίσσια, κατεστραμμένες αποθήκες και αγροτικά μηχανήματα, αλλά και χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων αποκαΐδια.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη. Η πρώτη ήταν στο χωριό Κουνινά και η άλλη στο χωριό Δημητρόπουλο. Οι κάτοικοι του πρώτου χωριού έχουν καταγγείλει πως τη Δευτέρα το βράδυ εκδηλώθηκε φωτιά που ελέγχθηκε την Τρίτη το πρωί. Ομως, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποχώρησαν, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά οι φλόγες να θεριέψουν από τους ισχυρούς ανέμους. Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι ενώ νεολαίοι του χωριού αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά, η μάνικα που χρησιμοποίησαν και ήταν συνδεμένη στον κρουνό, δίπλα από το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά, δεν έφτασε στην εστία της για πέντε μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη, μέρα καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες, οι φλόγες έτρεχαν στα βουνά της περιοχής, εγκλωβίζοντας κατοίκους που πάλευαν να σώσουν τις περιουσίες τους και σε αρκετές περιπτώσεις τις ίδιες τους τις ζωές. Τα χωριά Κουνινά, Δημητρόπουλο, Πυργάκι, Μελίσσια, Φτέρη, Αχλαδιά, Μαμουσιά, Μαυρίκι ζώστηκαν από τη φωτιά. Οι φλόγες προχώρησαν προς το Α. Διακοφτό, τα Καλάβρυτα, το Διακοφτό. Την Τετάρτη μια πύρινη λαίλαπα με περίμετρο 70 χιλιομέτρων «κατάπινε» πεύκα και ελιές. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη.

Στο επίκεντρο οι αγρότες

Την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, επισκέφθηκε τις περιοχές Μαυρίκι και Κουνινά. Και διαπίστωσε από κοντά ότι εκατοντάδες αγρότες και οι οικογένειές τους έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή. Κρίσιμο ζήτημα είναι πλέον οι ίδιοι οι πληγέντες να διεκδικήσουν άμεσα πλήρεις αποζημιώσεις όχι μόνο για να αποκατασταθούν, αλλά και για να ξαναμπορέσουν να καλλιεργήσουν στις εκτάσεις που κάηκαν.

Οπως επισήμανε από το Αίγιο η Αλέκα Παπαρήγα, από τη στιγμή που ένα μέρος της παραγωγής, όπως η ελιά, έχει καταστραφεί, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του τι θα κάνει με τους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης, υπάρχει ζήτημα και με άλλα προϊόντα, όπως η σταφίδα. Το κυριότερο όμως είναι το λάδι, το οποίο σε ορισμένα χωριά του Αιγίου είναι μονοκαλλιέργεια. Οι νόμοι και οι κανονισμοί που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες ανάγκες δεν έχουν καμιά αξία στην εφαρμογή τους. Γιατί οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ περιορίζονται μόνο στο προϊόν. Στην προκειμένη περίπτωση όμως έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του ίδιου του αγροτικού κεφαλαίου.

Χρονοβόρες οι διαδικασίες αποζημίωσης

Είναι γνωστό ότι οι αγρότες στο Αίγιο δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα από τον παγετό του προηγούμενου χειμώνα. Και τώρα έρχεται να προστεθεί ένα νέο ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα. Μόνο που η κυβέρνηση παραπέμπει το θέμα των αποζημιώσεων στη λεγόμενη ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτακτης Ανάγκης). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ακόμα και τέσσερα χρόνια μέχρι να αποφασίσει η ΕΕ για να εγκρίνει να δώσει τα κονδύλια για την αποζημίωση του αγροτικού κεφαλαίου. Πρόβλημα που αφορά και τους αγρότες στην Αγιά, αλλά και στο Πήλιο.

Από το Αίγιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Με πλήρη αποζημίωση και για το αγροτικό κεφάλαιο. Και επειδή οι περισσότεροι αγρότες έχουν δάνεια είτε από τους σεισμούς είτε αγροτικά δάνεια, πρέπει να παγώσει η πληρωμή των δανείων. Και αν χρειαστεί δανειοδότηση, αυτή να γίνει με πολύ απλούς όρους, άτοκα δάνεια και δάνεια μακράς προθεσμίας.

Κρίσιμο είναι επίσης το εξής ζήτημα: Λόγω του ότι η ελιά μπορεί να αποδώσει σε 15 ή 20 χρόνια, ίσως είναι αναγκαίο να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες να συμφωνήσουν αν χρειάζεται να υπάρχει ένα άλλο προϊόν. Αν υπάρξουν άλλες καλλιέργειες, δεν μπορεί να είναι στη λογική που προωθεί η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα αρωματικά φυτά. Το προϊόν που θα μπει στη θέση της ελιάς, πρέπει να είναι ένα προϊόν προσοδοφόρο.

Στην ουσία, λοιπόν, το πρόβλημα που έθεσε η Αλέκα Παπαρήγα στο Αίγιο είναι: Τα θύματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες, που αυτή τη στιγμή θα πάθουν ολοκληρωτικό χτύπημα, διότι θα διασταυρωθεί η ΚΑΠ με τις καταστροφές από την πυρκαγιά. Και πρόσθεσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να εξαγγείλει συγκεκριμένα πλήρη μέτρα απέναντί τους, γιατί τα χωριά δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν μπορούν να επιζήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ