Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πυροδοτεί» την αντιλαϊκή επίθεση

Βδομάδες τώρα η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχασε ούτε στιγμή από τα μάτια της το στόχο: Την απρόσκοπτη προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Η τεράστια καταστροφή των δασών δεν «αποπροσανατόλισε» τα κυβερνητικά όργανα, που συνέχισαν να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την περασμένη Τρίτη είχε προγραμματιστεί να συζητήσει άλλο θέμα - το περιβόητο «πακέτο κατά της φτώχειας» - και εξαναγκάστηκε να συζητήσει «μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του καύσωνα», μετά το θάνατο των δύο πιλότων στα Στύρα Εύβοιας. Από τα μέτρα που πάρθηκαν, φάνηκε καθαρά ότι πραγματικός στόχος ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της συμφοράς, μόνο και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Το μείζον, ωστόσο, για την κυβέρνηση ήταν και παραμένει να μη χαθεί χρόνος στην υλοποίηση αντιλαϊκών αλλαγών και όχι μόνο στην οικονομία. Πάνω σε αυτό έχουν προγραμματιστεί, δουλεύουν και αποδίδουν έργο τα υπουργεία και ο κρατικός μηχανισμός...

Μια απλή καταγραφή των κυβερνητικών δραστηριοτήτων μόνο την περασμένη βδομάδα αρκεί για του λόγου το αληθές. Ιδού:

-- Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε την Τετάρτη με την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου, για να κανονίσουν τη διαδικασία ψήφισης των δύο νομοσχεδίων για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά μέσα στο καλοκαίρι, ολοκληρώνοντας το πακέτο των αντιδραστικών αλλαγών με στόχο την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσής τους. Παρά τις εκφρασμένες αντιδράσεις, η κυβέρνηση προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες και εν μέσω θέρους, την ψήφιση των νομοσχεδίων που υπονομεύουν τη βασική έρευνα στα πανεπιστήμια και την εκχωρούν στις επιχειρήσεις, όπως και τις μεταπτυχιακές σπουδές όπου εφεξής επιβάλλονται δίδακτρα. Την επόμενη κιόλας μέρα, την Πέμπτη, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έρευνα.

-- Την ίδια μέρα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ξεπούλαγε με συνοπτικές διαδικασίες την «τουριστική» περιουσία του Δημοσίου. Ξενοδοχεία, ιαματικές πηγές, μαρίνες, τουριστικά περίπτερα, παραδοσιακοί ξενώνες, παραδίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι μισοί Ελληνες δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος των διακοπών.

-- Την ίδια μέρα, ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας κατέθεσε στη Βουλή «στοιχεία» του λεγόμενου Κοινωνικού Προϋπολογισμού, με προφανή στόχο την «ωρίμανση» των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Αυτό το στόχο είχε η ανάδειξη της «επιδείνωσης της σχέσης εργαζομένων συνταξιούχων» ή της «χρεοκοπίας περίπου 20 ασφαλιστικών ταμείων. Γενικότερα από την κυβέρνηση καλλιεργείται συστηματικά η εικόνα ενός «οικονομικού αδιεξόδου» στα ταμεία για να δικαιολογήσει τα επερχόμενα μέτρα: κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μείωση συντάξεων, αυξήσεων ορίων ηλικίας. Φυσικά, δεν πρόκειται να «αποκαλύψει» στους εργαζόμενους τις (προ)θέσεις της προεκλογικά...

-- Τις ίδιες μέρες, η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να υπογράψει την υπουργική απόφαση, με την οποία καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, υλοποιώντας και σε αυτούς τους οργανισμούς το γνωστό νόμο για τις πρώην ΔΕΚΟ, με τον οποίο ανατρέπονται και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών την «επόμενη τετραετία».

Διαπλοκή με «νταβατζήδες»

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση ανέθεσε μια σειρά μεγάλα έργα στους άλλοτε απεχθείς «εθνικούς προμηθευτές» και «εργολάβους». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε μία μέρα, την Τρίτη, τους προσφέρθηκαν τρία μεγάλα έργα:

-- Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Πύργος - Τσακώνα, συνολικού κόστους 2,8 δισ. ευρώ. Ανάδοχος η κοινοπραξία «Απιον Κλέος» στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Μπόμπολα.

-- Ανατέθηκε στον όμιλο Μυτιληναίου η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι, προϋπολογισμού άνω των 240 εκατ. ευρώ.

-- Ανανεώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων που δε διαψεύστηκαν, η σύμβαση ΟΠΑΠ - ΙΝΤΡΑΛΟΤ (συμφερόντων Σ. Κόκκαλη) τουλάχιστον για δύο ακόμα χρόνια.

-- Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η έκδοση άδειας στο Πόρτο Καρράς, με την οποία κτίζονται 6.000 «αποχαρακτηρισμένων» δασικών εκτάσεων.

Οι τελευταίες αναθέσεις στους άλλοτε «νταβατζήδες» εξηγεί μάλλον και την εικόνα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης που εκπέμπει η κυβέρνηση Καραμανλή. Εχοντας αντικαταστήσει με το σπαθί τους τη θέση της κυβέρνησης Σημίτη στο «καθεστώς» που σε όλους τους τόνους κατήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, οι γαλάζιοι διαχειριστές αντλούν δύναμη από τη δύναμη της πλουτοκρατίας. Αυτή τη δύναμη και υποστήριξη επιδίωξαν μπροστά στις εκλογές και απ' ό,τι φαίνεται το έχουν καταφέρει. Επιπλέον, το προβάδισμα των 2,5 - 3,5 μονάδων που λένε ότι έχουν «κατοχυρώσει» μέσω των «κρυφών» γκάλοπ τους, έχει ενισχύσει σε τέτοιο βαθμό την αλαζονεία τους, ώστε η υπεροχή στις δημοσκοπήσεις να είναι «οδηγός» για τα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Από τη στιγμή που οι καταστροφές στις πυρκαγιές δεν αποτυπώνονται στα γκάλοπ και δεν αλλάζει ο υπάρχων συσχετισμός δύναμης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λένε κυβερνητικά στελέχη.

Ανεξάρτητα, όμως, από τις συμμαχίες που συγκροτεί η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος για τη διατήρηση της εξουσίας, εκείνο που ενδιαφέρει το λαό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα από την πρωτοφανή καταστροφή των δασών και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια δασοκτόνα πολιτική. Δεν πρόκειται, με άλλα λόγια, ο επόμενος προϋπολογισμός να προβλέψει περισσότερα για την προληπτική δασοπροστασία. Αντίθετα, είναι λόγω «αδυναμίας» του προϋπολογισμού - την επικαλέστηκε άλλωστε πρόσφατα ο Γ. Σουφλιάς για να δικαιολογήσει την τσιμεντοποίηση του πάρκου του Ελληνικού - να προστρέξει στους επιχειρηματίες - χορηγούς για την προστασία των δασών...

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Αν δεν τους κοπεί η φόρα, αν δεν τσουρουφλιστούν άγρια στις επικείμενες εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα βάλουν «φωτιά» και στα ασφαλιστικά, εργασιακά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ