Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να βρουν τιμωρία τα κόμματα των ιδιωτικοποιήσεων

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
«Το ένα το κρατούμενο, που πρέπει να συνοδεύει κατά τη γνώμη μας τα άμεσα αιτήματα, είναι ότι αυτό το ναυπηγείο, όλα τα ναυπηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο κλάδος ο ναυπηγοεπισκευαστικός, δεν μπορεί να είναι στα χέρια ιδιωτών καπιταλιστών. Πολύ περισσότερο σήμερα που ο κλάδος αυτός είναι ενταγμένος σε ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ο οποίος είναι ο εξής: να στηριχτούν λίγα ναυπηγεία στην Ευρώπη, λίγες επιχειρήσεις, ιδιωτικές, καπιταλιστικές ναυπηγείων και μάλιστα γίνεται επιλογή και σε ποια χώρα. Ιδιωτικοποιημένο το ναυπηγείο δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επιβίωση».

Με τα παραπάνω λόγια η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε χτες στη μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία και συνέχισε:

«Δεύτερον, αυτά που λέγονται τα έλεγε κι η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, τα λέει και το ΠΑΣΟΚ σήμερα σαν αντιπολίτευση, ότι "ξέρεις εγώ σαν κυβέρνηση θα δίνω δουλιά στο ναυπηγείο". Εχουν περιορισμένες δυνατότητες και το ξέρουν. Και όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί δε θέλουν να μπορούν. Να σας πω το εξής: Κατ' αρχήν τα ναυπηγεία πρέπει να έχουν πελάτες και την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, που δεν υπάρχει αμυντική βιομηχανία σήμερα. Δεύτερον να μπουν και στον υπόλοιπο εμπορικό τομέα. Οταν λέω εμπορικό, την ειρηνική ας πούμε, παραγωγή».

Δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ιδιώτες

«Λοιπόν, κοντολογίς - συνέχισε - για να μπορέσει να υπάρχει κλάδος, να υπάρχουν ναυπηγεία στην Ελλάδα, που υπηρετούν και είναι αν θέλετε βασικός κλάδος στην ανάπτυξη, αυτά πρέπει να ανήκουν στο Δημόσιο. Και βεβαίως το Δημόσιο έχει πρόσωπο. Το Δημόσιο κάτι εκφράζει. `Η θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, ή θα εκφράζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των ιδιωτών. Δεν πά να 'ναι δημόσια μια επιχείρηση... Αμα η κρατική, η κυβερνητική πολιτική είναι για τους ιδιώτες, κι αυτή η δημόσια επιχείρηση θα είναι κακοτράχαλη και δεν θα αναπτύσσεται όπως πρέπει.

Μ' αυτή την έννοια λοιπόν, ανεξάρτητα αν τώρα το βλέπετε άμεσα ρεαλιστικό, δεν πρέπει να παραιτηθείτε, γιατί εσείς έχετε και περισσότερες εμπειρίες από τους άλλους εργαζόμενους που δεν είναι στον κλάδο σας, ότι εδώ πρέπει να υπάρχει δημόσιος φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής, ο κλάδος της Ναυπηγοεπισκευαστικής. Ο οποίος, για να αναπτυχθεί, πρέπει να πας κόντρα στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην αναθέτει αυτούς τους κλάδους να τους κρατούν ή να τους διευθύνουν ή να τους κάνουν όπως θέλουν οι ιδιώτες, είτε Ελληνες είτε ξένοι.

Δε νομίζω ότι οι Ελληνες είναι καλύτεροι από ό,τι οι ξένοι. Αυτό είναι καθαρό. Αλλιώς θα σας λένε "δε συμφέρει αυτή την επιχείρηση να την κρατήσουμε". Γιατί θα έρθει ο ιδιώτης και θα σου πει: "κύριε εγώ δε βγάζω κέρδη από αυτή την επιχείρηση κι έχω δικαίωμα να την κλείσω". Και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ή ανάλογες κυβερνήσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη να επιβάλουν σε κάποιον να μην κλείσει την επιχείρηση. Του τη δώσανε, άρα του δώσανε και το δικαίωμα να περιορίσει τις εργασίες της, να απολύσει το προσωπικό. Πολύ περισσότερο που τα κόμματα αυτά έχουν ψηφίσει και τη νομοθεσία».

Δημόσιος φορέας στην υπηρεσία των εργαζομένων

Αναφερόμενη στις εκλογές επισήμανε: «Υπάρχουν οι εκλογές. Εάν όλα τα χρόνια βέβαια ήμασταν αδιάφοροι για τα προβλήματά σας, δε θα τολμούσαμε να έρθουμε εδώ και να σας πούμε για τις εκλογές, γιατί δικαιολογημένα θα μας φτύνατε. Αλλά επειδή όλα τα χρόνια λέμε μια σειρά πράγματα τα οποία, στο Κοινοβούλιο, ή αν θέλετε και στα όργανα του κινήματος, δε βρίσκουν την αντίστοιχη δύναμη, ακριβώς αυτές οι κουβέντες χάνονται και χάνεται το δίκιο των εργαζομένων.

Να σας πω συγκεκριμένα τώρα. Τα κόμματα που κυβέρνησαν, που αγόρασαν τα Ναυπηγεία και ξελάσπωσαν τον ιδιώτη - αφήστε που ο φάκελος εδώ δεν έχει βγει ακόμα στην επιφάνεια - το λειτούργησαν όπως το λειτούργησαν προσωρινά, το ανέπτυξαν και τώρα το πουλάνε για να συρρικνωθεί. Για να βγάλουν από πάνω τους τις ευθύνες. Αυτές οι πολιτικές θα βρουν τιμωρία;

Εάν δε βρουν τιμωρία με απώλειες όσο γίνεται περισσότερων ψήφων, θα έρθουν να σας πουν την επόμενη ότι συμφωνήσατε μ' αυτά! Βεβαίως υπάρχει ο ανταγωνισμός των δύο κομμάτων. Που καλλιεργεί την εντύπωση ότι υπάρχει μια κακή πολιτική, αλλά μπορεί η άλλη να είναι καλύτερη. Σας λέω καθαρά. Ξέρω τι είπε κι ο Γιώργος Παπανδρέου που ήρθε εδώ. Αυτά που είπε δεν εφαρμόζονται, εάν δε βάλεις το ναυπηγείο σε έναν δημόσιο φορέα με αναπτυξιακό προσανατολισμό υπέρ των εργαζομένων».

Η εργατιά να στείλει το μήνυμα

Κλείνοντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητές μας. Εμείς θεωρούμε ότι σε αυτή την εκλογική μάχη ιδιαίτερα η εργατική τάξη, η εργατιά, πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ότι κύριοι σας πήραμε χαμπάρι, σας καταλάβαμε. Αυτό έστω είναι μία άμεση πολιτική πίεση. Ιδιαίτερα οι χώροι που έχουν τέτοιες εμπειρίες πρέπει να τιμωρήσουν αυτά τα δύο κόμματα. Και να το πω καθαρά. Εστω και με αμφιβολίες και με διαφωνίες ή ακόμα και προκαταλήψεις, να στηρίξουν ένα κόμμα που είναι καθαρά κόμμα της εργατιάς και από την αρχή είδε τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν και πάλεψε.

Τα δύο κόμματα αυτά πρέπει να έχουν απώλειες. Εάν έχουν απώλειες από ένα μέρος της εργατικής τάξης, από ένα μέρος της φτωχής αγροτιάς που υποφέρει, από ένα μέρος των επαγγελματιών που είναι "στον άσο", εμείς δε λέμε ότι θα αλλάξει η εξουσία στην Ελλάδα, δε γίνεται σε μία εκλογική μάχη και πολύ περισσότερο σε αυτή. Θα καταλάβουν όμως ότι αρχίζουν και χάνουν το παιχνίδι. Θα καταλάβουν ότι το πολιτικό σύστημα έχει πληγές, τρύπες, ότι αρχίζει και τρέμει.

Μόνο αν φοβηθούν - δε θα γίνουν καλοί και φιλάνθρωποι - μπορεί κάτι να βγάλεις. Αν δεν τους φοβίσεις, θα γίνουν ακόμα χειρότεροι. Θα πουν ότι αυτών αντέχουν οι πλάτες τους! Και κοροϊδία και φτώχεια και ανασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ