Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ »
Εμποροι και βιοτέχνες ζητούν «μερίδιο»

ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ  στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, ζητώντας χρηματοδότηση, στη χτεσινή δεύτερη μέρα του «διαλόγου» - απάτη

Τη... συμβολή επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στην αντεργατική πολιτική επιδότησης της κυβέρνησης στα πλαίσια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, συζήτησαν χτες, δεύτερη μέρα του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο διάλογος για αυτή την ενότητα ολοκληρώθηκε χτες με τις δύο αυτές συναντήσεις και θα συνεχιστεί στις 4 Σεπτέμβρη οπότε και ο υπουργός Εργασίας έχει δεσμευτεί να ικανοποιήσει το... αίτημα της ΓΣΕΕ και να καταθέσει συγκεκριμένο κείμενο θέσεων.

Στην πρωινή συνάντηση μεταξύ της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα, συμφωνήθηκε να βρεθούν κοινές λύσεις ώστε να συμμετέχουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες στην πολιτική επιδότησης των εργοδοτών, με πρόσχημα πάντα τη μείωση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Λ. Μότσιος, εξέφρασε το αίτημα για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στις ΜΜΕ ώστε να μπορούν να καρπωθούν επιδοτήσεις και κίνητρα από το Γ' ΚΠΣ θέτοντας ως επιχείρημα ότι «μόνο έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε και «παράπονα» για τη «νοοτροπία και αντίληψη της κυβέρνησης για τις ΜΜΕ» που δεν τους έχει επιτρέψει να έχουν και αυτοί ρόλο στην «ανταγωνιστικότητα» και στην πολιτική διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Τ. Γιαννίτσης, επισήμανε ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα και στόχοι κυβέρνησης και επαγγελματοβιοτεχνών διαβλέποντας μάλιστα αναβαθμισμένο ρόλο για τους τελευταίους στο Γ' ΚΠΣ ώστε να χρησιμοποιήσει και αυτούς στην εφαρμογή της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, επαναλαμβάνει ουσιαστικά για άλλη μια φορά την άποψή της - που ταυτίζεται με την κυβερνητική προπαγάνδα - ότι και για την ανεργία είναι δυνατό να υπάρξουν λύσεις στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ. Επιπλέον για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, κάνει ακόμα πιο σαφή την ταύτισή της με τα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια κρίνοντας, όπως αναφέρει στο υπόμνημά της, ότι «η πολιτική επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να έχει ως βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι θέσεις που υπέβαλε στον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα και η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε να ενισχυθούν οι ΜΜΕ με αλλαγή του θεσμικού τους πλαισίου και να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξή τους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα προβλήματα των ΕΒΕ δε λύνονται με υπομνήματα(22/6/2000)
Επιζήμιες αναδιαρθρώσεις(27/2/2000)
Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική(21/1/1997)
1ο+φωτο ΕΒΕ) Στο επίκεντρο τα προβλήματα των ΕΒΕ(10/10/1996)
Αγωνιστικό "παρών" στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη(2/4/1996)
Ομόφωνη απόφαση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις(10/2/1995)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org