Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Συστάσεις για αγορές «δομημένου» τζόγου!

Και τα ρέστα ζητούν πλέον οι τραπεζίτες, οι οποίοι όχι μόνο υπεραμύνονται των δομημένων ομολόγων αλλά βγαίνουν και από πάνω προτρέποντας τα ασφαλιστικά ταμεία να συνεχίζουν να αγοράζουν... άφοβα τέτοια υψηλού ρίσκου πραμάτεια! Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) - εκφράζει το κοινό συμφέρον των μελών της, δηλαδή όλων των τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα - σε χτεσινή ανακοίνωση αναλαμβάνει και ρόλο συμβουλάτορα, διεκδικώντας περισσότερο χώρο σε βάρος των Ταμείων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, η «μακροχρόνια διάρκεια των εκδόσεων αυτών συνάδει κατ' εξοχήν με τη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική που πρέπει εκ της φύσεώς τους να έχουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤ, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία που θα επενδύσουν τα αποθεματικά τους σε δομημένα ομόλογα, δεν κινδυνεύουν να χάσουν το κεφάλαιο αλλά... μόνο τους τόκους, καθώς τα χρήματα που θα επενδύσουν σήμερα σε δομημένα ομόλογα θα μπορούν να το εισπράξουν στο... ακέραιο μετά από 20, 30 ή 40 χρόνια (όταν θα μπορούν να το εξαργυρώσουν)!

Με άλλα λόγια οι τραπεζίτες φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι και μάλιστα «εκ φύσεως» ρεντιέρηδες που οφείλουν να τζογάρουν τα αποθεματικά τους. Το ενδιαφέρον τους για τη διακίνηση παραγώγων του τζόγου έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες έχουν εκδώσει και πλασάρει δομημένα ομόλογα, αντίστοιχα με τα κρατικά.

Μεγάλες τράπεζες, όπως για παράδειγμα, η Γιούρομπανκ του Ομίλου Λάτση, έχουν κυκλοφορήσει τέτοια ομόλογα με φερόμενο εκδότη θυγατρική εταιρεία στα νησιά Καϊμάν, τον πασίγνωστο φορολογικό παράδεισο της πλουτοκρατίας. Και ακόμη αρκετά ασφαλιστικά ταμεία μετράνε τη χασούρα τους, που συνέβη κάτω από τη διαχείριση τραπεζών - μελών του συλλογικού οργάνου τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχρονική και δικομματική η ληστεία των Ταμείων(2010-06-23 00:00:00.0)
Η κρίση και η λεηλασία των συνταξιοδοτικών ταμείων(2009-01-18 00:00:00.0)
Απλετο φως στη διαχρονική καταλήστευσή τους ζητά το ΚΚΕ(2007-06-26 00:00:00.0)
Δικομματικές αλληλοκατηγορίες(2007-05-04 00:00:00.0)
Στο κεφαλαιοποιητικό ανταποδοτικό σύστημα η ρίζα των σκανδάλων(2007-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ