Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ
Επίθεση των ΜΑΤ για την «εκτόνωση» της κατάστασης

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις φυλακές Μαλανδρίνου

Από την εξέγερση των φυλακισμένων στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης

ICON

Από την εξέγερση των φυλακισμένων στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης
Με την επέμβαση των ΜΑΤ, η κυβέρνηση επιχείρησε να ελέγξει την κατάσταση στις περισσότερες φυλακές στις οποίες από προχτές υπήρχε μεγάλη ένταση με τους κρατούμενους να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης και τη συμπεριφορά των φυλάκων.

Σε Κορυδαλλό, Διαβατά Θεσσαλονίκης, Πάτρα, Λάρισα και Τρίκαλα με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο από τις αρχές. Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στη φυλακή στο Μαλανδρίνο Φωκίδας, ενώ χτες το μεσημέρι στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού, περίπου 60 κρατούμενοι ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους κρατούμενους των φυλακών Μαλανδρίνου, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.

Στις φυλακές Μαλανδρίνου νωρίς χτες το πρωί οι άνδρες των ΜΑΤ έσπασαν την κεντρική πόρτα «ανακαταλαμβάνοντας» το κτίριο, το οποίο μέχρι τότε ουσιαστικά βρισκόταν υπό τον έλεγχο των κρατουμένων. Περίπου οι μισοί οδηγήθηκαν στα κελιά τους, ενώ οι σκληροπυρηνικοί ανέβηκαν στην ταράτσα της φυλακής. Βασικός συνομιλητής με τις αρχές ήταν ο ισοβίτης Βαγγέλης Πάλλης, ο οποίος προειδοποίησε τους αρμόδιους ότι θα χυθεί αίμα, αν οι αστυνομικοί προσπαθήσουν να ανέβουν στην ταράτσα. Σημειώνεται ότι η ταράτσα έχει τρεις μικρές διαύλους από τις οποίες μπορεί να εισέλθει μόνο ένα άτομο, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την έφοδο των αστυνομικών στην ταράτσα. Ετσι, μόνη λύση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών, είναι η κόπωση και η εξάντληση των εξεγερμένων, καθώς δεν έχουν φαγητό, νερό, ούτε ρεύμα, γιατί έχει κοπεί.

Στις υπόλοιπες φυλακές οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους. Στον Κορυδαλλό μετά τη χρήση δακρυογόνων προχτές το βράδυ, οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους, ενώ χτες δεν πραγματοποιήθηκαν επισκεπτήρια για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Στο μεταξύ, σοβαρές είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας, παρά τα «μεγαλόπνοα σχέδια» της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι κρατούμενοι βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ