Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Διαχρονική και δικομματική η ληστεία των Ταμείων

Οι βουλευτές του Κόμματος ζήτησαν η έρευνα να απλωθεί στο σύνολο των δεκαετιών που μπήκε χέρι στα αποθεματικά

Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων την περίοδο που βρισκόταν σε έξαρση το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα
Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων την περίοδο που βρισκόταν σε έξαρση το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα
Το ΚΚΕ συμφωνεί να διερευνηθεί το σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα». Ζητάει όμως η έρευνα να μην περιοριστεί χρονικά μόνο στα «δομημένα», αλλά να απλωθεί στο σύνολο των δεκαετιών κατά τις οποίες καταληστεύτηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα».

Κατά τη συζήτηση, οι μεν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν ότι για την κατάρρευση των Ταμείων ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ αντέτειναν ότι η έρευνα γίνεται μόνο για την περίοδο 2004 - 07 ως αντιπερισπασμός για την επικείμενη κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Τελικά, όλα τα κόμματα συμφώνησαν στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και είπε ότι είναι ψευδεπίγραφη η αντιπαράθεση μεταξύ τους, σχετικά με το ποιος ευθύνεται λιγότερο ή περισσότερο για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων. Εδώ, είπε, έχουμε να κάνουμε με προσχεδιασμένο έγκλημα αρκετών δεκαετιών και είναι κροκοδείλια τα δάκρυα που χύνουν τα δύο κόμματα για τα ασφαλιστικά ταμεία και την πορεία τους.

Από τη δεκαετία του '50 η ληστεία

Και τα δύο κόμματα, συνέχισε, διαχρονικά βοήθησαν στο να υπάρχει μεγάλης έκτασης ανασφάλιστη εργασία, τεράστια εισφοροδιαφυγή και απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόσφατα μάλιστα, είπε, με κυβερνητική απόφαση πέρασε διάταξη που προβλέπει ότι, για να εγγράψουν οι εφοπλιστές στην ελληνική σημαία τα καράβια τους, θα απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές στο ΝΑΤ.

Αυτές, τόνισε, είναι πολιτικές που χτυπούν και συμπιέζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και είναι σίγουρο ότι η καταλήστευση των αποθεματικών δεν ξεκίνησε από τα δομημένα ομόλογα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των ομολόγων, ήταν προνομιακός διαπραγματευτής και επί ΠΑΣΟΚ οι κυβερνήσεις του οποίου επέτρεψαν το χρηματιστηριακό τζόγο με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Η ληστεία των αποθεματικών, τόνισε, ξεκινά από τη δεκαετία του '50, όταν αυτά δεσμεύθηκαν χωρίς επιτόκιο στην Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι απώλειες να ξεπερνάνε τα 50 δισ. ευρώ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τους αλλεπάλληλους νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το ΚΚΕ, είπε, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί τα αποθεματικά των Ταμείων να γίνονται παιχνίδι αγοραπωλησίας και κερδοσκοπίας στο χρηματιστήριο και πρέπει άμεσα να αποσυρθούν. Υπενθύμισε ότι το Κόμμα έφερε πρόταση νόμου στη Βουλή για την ανάγκη επιστροφής όλων των απωλειών των Ταμείων από το 1950 και μετά, την κατάργηση κάθε διάταξης για το τζογάρισμα των αποθεματικών και την αξιοποίησή τους μόνο σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου με εγγυημένη απόδοση.

Ζητάμε, τόνισε, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, πλήρη σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς, σύνταξη στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα, απαλλαγή των εργαζομένων από εισφορές Υγείας - Πρόνοιας. Θέλουμε, κατέληξε, αποκλειστικά δημόσια και καθολική Ασφάλιση.

Καμιά ανοχή στον αποπροσανατολισμό

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο που ξεκινάει η Εξεταστική για τα «δομημένα ομόλογα» τώρα που έχουμε το διαβόητο μνημόνιο κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ που στέλνει στην κόλαση εργαζόμενους όλων των ηλικιών, που ολοκληρώνεται το αντιασφαλιστικό σάρωμα. Είναι προφανής, είπε, ο αποπροσανατολισμός με απόγειο όσα λένε από το ΠΑΣΟΚ ότι για τα σημερινά αντιασφαλιστικά μέτρα φταίνε τα «δομημένα ομόλογα».

Αναφερόμενος συνολικά στο θέμα των αποθεματικών των Ταμείων είπε ότι είναι συνυπεύθυνα και τα δύο κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί συνδιαμόρφωσαν το πλαίσιο για το τζογάρισμα των αποθεματικών. Και είναι εξοργιστικό, είπε, ότι τα δύο κόμματα ισχυρίζονται πως κέρδισαν τα Ταμεία τη στιγμή που οι μόνοι που κέρδισαν είναι οι τράπεζες και οι διάφοροι χρηματιστηριακοί όμιλοι.

Θα ψηφίσουμε, είπε, υπέρ της συγκρότησης Εξεταστικής για τα «δομημένα ομόλογα», αλλά θεωρούμε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το τζογάρισμα των αποθεματικών και στο χρηματιστήριο που έγινε επί ΠΑΣΟΚ αλλά και τη συνολική ληστεία που έγινε από το 1950 και μετά.

Με τις Εξεταστικής, συνέχισε, δε θέλουμε να υπάρξει αποπροσανατολισμός από το βασικό πρόβλημα που αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση και τα Ταμεία σε μια περίοδο που οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων παίρνονται πίσω. Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι με τις αλλεπάλληλες Εξεταστικές επιδιώκεται να γίνει η Βουλή χώρος συζήτησης αμφιβόλου αποτελέσματος, αφού είναι γνωστό ότι κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει και σε ό,τι μας αφορά θα προσπαθήσουμε και σε αυτήν την Εξεταστική να βοηθήσουμε για να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες σε όσους τις έχουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ