Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Απλετο φως στη διαχρονική καταλήστευσή τους ζητά το ΚΚΕ

Απορρίφθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει το θέμα των δομημένων ομολόγων τα ...τρία τελευταία χρόνια

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορήθηκαν χτες στη Βουλή - με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει το θέμα των δομημένων ομολόγων - όμως ...συμφώνησαν σιωπηρά ενάντια στην πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει συνολικά το θέμα της κλοπής των αποθεματικών των Ταμείων! Ο εισηγητής του Κόμματος, Αγγελος Τζέκης, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι συνεπές προς τις θέσεις του και γι' αυτό δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι διεξάγεται δικαστική έρευνα.

Απλετο φως στη διαχρονική καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων απαίτησε ο Αγγελος Τζέκης, θυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει έρευνα σε βάθος όχι όμως αποκλειστικά για τα δομημένα ομόλογα αλλά και για προηγούμενες περιόδους. «Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας που δεν μπορούμε να συζητήσουμε λόγω του κανονισμού (σ.σ. δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών). Δε θα ψηφίσουμε κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα του κανονισμού την πρόταση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «υπαρκτό πολιτικό σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων», μιλώντας για «ομόλογα που εξέδωσε η κυβέρνηση με τελικό αγοραστή τα ασφαλιστικά ταμεία και ακριβοπληρωμένους μεσάζοντες» και για «καλά οργανωμένη δουλιά σε βάρος των Ταμείων». «Πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση για να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες όπου υπάρχουν», υπογράμμισε. Ομως, «το πραγματικό πολιτικό σκάνδαλο είναι άλλο: Είναι η μείωση και η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους που γίνεται σε βάρος των Ταμείων διαχρονικά από τις κυβερνήσεις μέσα από τον τζόγο των ομολόγων στο χρηματιστήριο». Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «από τη μακρόχρονη ληστεία των αποθεματικών χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», ενώ το «θεσμικό πλαίσιο που αφορά στα Ταμεία είναι στα μέτρα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών». Οπως σημείωσε, «από το 1950 τα αποθεματικά ήταν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας και από εκεί τα έπαιρναν οι επιχειρηματίες», ενώ σήμερα η κυβέρνηση «επεκτείνει τον τζόγο και στις χρηματαγορές της Ευρωζώνης».

Σχολιάζοντας πολιτικά τη στάση της κυβέρνησης ο Α. Τζέκης τόνισε ότι «η προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί ως εγγυητής της διαφάνειας δεν πείθει», ενώ για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «θέλει απλώς να στριμώξει προεκλογικά τη ΝΔ». Μάλιστα, προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να πέσει άπλετο φως για τα αποθεματικά ας αποσύρει την πρόταση και να την καταθέσει εκ νέου και για την προηγούμενη περίοδο». Αναφερόμενος στην περίοδο 1999-2001 και στο χρηματιστήριο είπε πως «έγινε πλιάτσικο στα αποθεματικά των Ταμείων. Ηταν και εκείνο ένα σκάνδαλο όπως το σημερινό», ζητώντας μέσω έρευνας «να δούμε ποια Ταμεία πότε αγόρασαν, ποιες μετοχές πούλησαν και πότε». Συνέχισε λέγοντας πως «δεν κάνουμε συμψηφισμό. Το ΚΚΕ είναι συνεπές με αυτά που λέει. Και τότε ζητήσαμε έρευνα αλλά το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε όπως αρνείται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ», οπότε «και οι δυο δεν μπορείτε να μιλάτε για αξιοπιστία», αφού «κοινός τόπος είναι η διαχρονική αδιαφάνεια στη διαχείριση και καταλήστευση των αποθεματικών».

Στη συζήτηση παρενέβη χτες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι «η ΝΔ αποφάσισε τον δρόμο της συγκάλυψης» ενώ κατηγόρώντας τον πρωθυπουργό είπε ότι η απουσία του από την αίθουσα του Κοινοβουλίου είναι «απόδειξη της έλλειψης ευθύνης» και «του φόβου που τον διακατέχει μπροστά στον δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής». Επίσης, συνέδεσε τη συζήτηση με τις επικείμενες εκλογές λέγοντας ότι η χώρα «χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν κρύβεται στα δύσκολα». Σε μια επίδειξη δημαγωγίας ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε, «προκαλώ τις άλλες παρατάξεις να ερευνήσουμε ό,τι θέλετε για το παρελθόν», όμως το κόμμα του κάθε άλλο παρά άλλαξε το περιεχόμενο της πρότασής του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Για «υπόθεση απάτης» μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης, υποστηρίζοντας ότι στην υπόθεση των ομολόγων υπάρχει συνολική κυβερνητική ευθύνη αφού «στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, προφανώς με εντολή του υπουργού, συμμετείχαν σε αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις» και ότι συνολικά η υπόθεση των ομολόγων «οργανώθηκε από την αρχή ως το τέλος στα πλαίσια της κυβέρνησης».

«Απορρίπτουμε την υπό συζήτηση πρότασή σας», υποστήριξε προς το ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής της ΝΔ, Α. Φούσσας, «γιατί έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη», επαναλαμβάνοντας έτσι το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Οπως είπε, αν γίνει αποδεκτή η πρόταση, «υποσκάπτεται και κλονίζεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης», κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια «ωμής παρέμβασης». Αναφερόμενος στη δικαστική έρευνα σημείωσε πως «οι ρυθμοί έρευνας είναι ταχύτατοι», προσθέτοντας ότι «ασκήθηκαν και σχετικές ποινικές διώξεις» και εξαρχής «επιλήφθηκαν ήδη η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και η Επιτροπή Χρηματαγοράς». Επίσης, τόνισε πως «δε θα υπάρξει για κανένα ποινικό αδίκημα παραγραφή». Οσον αφορά στα ίδια τα ομόλογα ο Α. Φούσσας υποστήριξε ότι δεν υπήρξε απώλεια για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, αναφέρθηκε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για το «καταστροφικό σκάνδαλο του αμαρτωλού χρηματιστηρίου», όπου χάθηκαν «δισεκατομμύρια των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να οδηγηθεί κανένας στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Υπέρ του θεσμού της εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, λέγοντας ότι με την τακτική της κυβέρνησης «τείνει το μείζον όπλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δηλαδή η εξεταστική επιτροπή, να εξαφανιστεί», ενώ «οι θεσμοί αντιμετωπίζονται προσαρμοζόμενοι προς τα συμφέροντα της εξουσίας». Ο ΣΥΝ καταψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η δική μας πρόταση έχει μεγαλύτερη πληρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ