Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιδραστικός μονόδρομος η ΕΕ

Οι αποφάσεις, αναφορικά με τη «νέα συνθήκη», όπως βάφτισαν το «ευρωσύνταγμα», της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις τα ξημερώματα του Σαββάτου, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που πραγματικά είναι η ΕΕ, δηλαδή ένας οργανισμός, που λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, με τις αποφάσεις τους στέλνουν στους λαούς της Ευρώπης ένα μήνυμα πυγμής, λέγοντάς τους ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ενίσχυση των αντιδραστικών χαρακτηριστικών της ΕΕ και στην παραπέρα κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Αντικατέστησαν τη λέξη «σύνταγμα» με τη λέξη «συνθήκη» για να διευκολυνθούν στη διαδικασία επικύρωσής της. Με τον τρόπο αυτό ακυρώνουν το «όχι» των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία. Δεν απαιτείται πλέον δημοψήφισμα, λένε, αφού τώρα απλά πρόκειται για... «τροποποιητική συνθήκη». Αποκαλυπτικός ως προς τα παραπάνω ήταν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ο οποίος παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ότι «το μείζον ήταν να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να διαφυλαχτεί ο πυρήνας της συνταγματικής συνθήκης».

Με ή χωρίς «συνταγματική συνθήκη», ό,τι έχει δρομολογηθεί από τα επιτελεία των Βρυξελλών δεν αλλάζει και το πώς θα λέγεται είναι ζήτημα περιτυλίγματος, που παράλληλα δίνει και κάποιες αφορμές για να διευθετηθούν ζητήματα εσωτερικών ανταγωνισμών, όπως και ζητήματα που αφορούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Οσον αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων και ευρύτερα τα λαϊκά συμφέροντα στις χώρες - μέλη, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια και εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια από τα όργανα της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών, ανεξαρτήτως των όποιων «ευρωσυνταγμάτων». Στα πλαίσια αυτά, οι ηγέτες της ΕΕ, μέσα από το κείμενο των συμπερασμάτων που το ενέκριναν χωρίς δεύτερη κουβέντα, διαβεβαιώνουν ότι καμία αναβολή δεν πρόκειται να υπάρξει στη δρομολογημένη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής. Δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν τα περί ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων, αλλά και να επαναβεβαιώσουν όλο το κατασταλτικό πλέγμα που σηματοδοτεί η εφαρμογή της «Συνθήκης του Προυμ».

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν κωδικοποιηθεί σε αυτό, προχωράει. Χαρακτηριστική περίπτωση το δικαίωμα του «βέτο», που στην πράξη έχει ατονήσει. Επίσης την ίδια περίοδο η ΕΕ ανανέωσε τη Στρατηγική της Λισαβόνας, ψήφισε την οδηγία Μπολκεστάιν, έχει βάλει μπροστά την αντεργατική Λευκή Βίβλο, με στόχο την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων. Ακόμα ενίσχυσαν τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής με ομόφωνες αποφάσεις για καθολική παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κινητών, e-mail, μαζικό φακέλωμα με βάση διάφορα ατομικά χαρακτηριστικά (αποτυπώματα, DNA, ποινικό μητρώο).

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αυταπάτες έχουν τελειώσει. Φτιασιδώματα στην ιδεολογία που αναγάγει σε υπέρτατη αρχή το «ιερό δικαίωμα του κέρδους», δε χωράνε. Οι καυγάδες για τις μοιρασιές των ψήφων της πολιτικής εξουσίας τίποτα καλό δεν προμηνύουν για τους λαούς. Ελπίδα δίνει η καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και η ενίσχυση του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ