Ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια οδηγούν τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Πάτρα, επιχειρώντας να πείσει για την «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησής του
«Παροχές» πρόκληση, που σπρώχνουν πιο βαθιά στη φτώχεια τους αποδέκτες τους, εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας ωστόσο να εμφανίσει τα ψίχουλα της ντροπής ως απόδειξη της «κοινωνικής ευαισθησίας» της κυβέρνησης.
Οι προεκλογικές εξαγγελίες που έκανε την Κυριακή από την Πάτρα ο πρωθυπουργός, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, οδηγούν στην κατεύθυνση του δραστικού περιορισμού των κοινωνικών παροχών στα πλέον ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Ενδεικτική είναι η εξαγγελία για την εθνική κατώτατη σύνταξη, για την οποία ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να πει το παραμικρό για τον τρόπο υλοποίησής της, ενισχύοντας τους φόβους ότι η εθνική κατώτατη σύνταξη θα χρησιμοποιηθεί για την κατάργηση της τριμερούς ασφάλισης και την απαλλαγή του κεφαλαίου από τις ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ξανά την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης, περιοριζόμενος να αναφέρει απλά ότι θα είναι «πάνω από το όριο της φτώχειας» και παραπέμποντας για «λεπτομέρειες» σε ανακοινώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εξαγγελία αυτή είχε γίνει πρώτη φορά από τον ίδιο τον περασμένο Μάρτη και ακόμα παλαιότερα από τον Γ. Αλογοσκούφη...
Γενικότερα, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί» για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, αλλά την ίδια στιγμή επέμενε στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που είναι η «γενεσιουργός αιτία» για την επιδείνωση αυτών των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Εντύπωση προκάλεσε ότι ο Κ. Καραμανλής όταν μιλούσε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας απαριθμούσε συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα που δόθηκαν, ενώ για τους «κοινωνικά ασθενέστερους» τα μέτρα της κυβέρνησης «θα» γίνουν...
Περίπου ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της φτώχειας παρουσίασε τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με 2 δισ. ευρώ, για τα επόμενα πέντε χρόνια(!). Στην προεκλογική φαρέτρα και η ψηφοθηρία και εμπαιγμός των τρίτεκνων στους οποίους υποσχέθηκε χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος μέσα στο 2008, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες την εξομοίωσή τους με τους πολύτεκνους.
Ο πρωθυπουργός εμφάνισε περίπου ως ανύπαρκτο το πρόβλημα της ακρίβειας, λέγοντας ότι «ο πληθωρισμός τους πρώτους μήνες του 2007 ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων», αποσιωπώντας ότι ο πληθωρισμός στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τον επίσημο γενικό μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας παρέπεμψε τη λύση του... στις επιχειρήσεις, ενώ καυχήθηκε για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας από τα 311 ευρώ στα 367 ευρώ!
Ο Κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να κρατήσει ψηλά τη σημαία των (αντιδραστικών) μεταρρυθμίσεων επαναλαμβάνοντας ότι «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με σχέδιο, με πρόγραμμα και όραμα για τον Τόπο μας», καθώς και ότι «οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι εθνική υπόθεση»(!).
Διευκρινίσεις για την εθνική κατώτερη σύνταξη έδωσε χτες ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για «ψίχουλα», από τα οποία, εκτός των άλλων, θα εξαιρεθούν οι αγρότες. «Οι ανασφάλιστοι αγρότες - που δεν έχουν καμία ασφαλιστική εισφορά - θα παίρνουν σύνταξη 330 ευρώ, από 01-01-08», είπε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ), ενώ απέφυγε να αποσαφηνίσει τι θα γίνει με τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ που σήμερα είναι 463 ευρώ και το όριο της φτώχειας όπως είπε είναι 545 ευρώ.