Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ζαν Μαρί Λεπέν

Λίγες μέρες απομένουν ακόμη μέχρι να κλείσει οριστικά ο κατάλογος των προεδρικών υποψηφίων στη Γαλλία, όπου, ουσιαστικά, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει πολύ πριν τα Χριστούγεννα. Ενας από τους γνωστότερους, ίσως, υποψηφίους, (είτε λόγω των ακραίων θέσεών του, είτε λόγω της γραφικότητάς του, είτε λόγω της μεγάλης έκπληξης που έκανε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, περνώντας στο δεύτερο γύρο) ο επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Ζαν Μαρί Λεπέν, δεν έχει σιγουρέψει την υποψηφιότητά του.

Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, για να είναι κάποιος προεδρικός υποψήφιος θα πρέπει να συλλέξει 500 υπογραφές εκλεγμένων αξιωματούχων ή της Tοπικής Aυτοδιοίκησης ή βουλευτών. Ο Λεπέν παραδέχτηκε ότι υπολείπεται σε υπογραφές και δεν εμφανίστηκε καθόλου βέβαιος ότι θα τα καταφέρει.

Κατά πολλούς αναλυτές, το γεγονός ότι o υποψήφιος των νεογκολικών, Νικολά Σαρκοζί, έχει, κατά καιρούς, υποστηρίξει με ηπιότερο τόνο εξίσου ακραίες θέσεις, έχει οδηγήσει αρκετούς ψηφοφόρους του Λεπέν στις αγκάλες του. Και μάλιστα αποενοχοποιημένα, αφού το κόμμα του δε χαρακτηρίζεται «φασιστικό». Αναλυτές εκτιμούν ότι «συνολικά η γαλλική πολιτική σκηνή έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά, την ώρα που σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης, μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις, φαίνεται να κάνει στροφή προς τα αριστερά».

Οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά αποσαφηνίζουν το θολό τοπίο. Το ποσοστό όσων δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι είτε αποφασισμένοι να μη στηρίξουν κανέναν υποψήφιο, εκτιμώντας ότι κανένας δεν ανταποκρίνεται στις θέσεις που εξέφρασε η πλειοψηφία του γαλλικού λαού λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη στο δημοψήφισμα του 2005, αυξάνεται διαρκώς.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ