Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Βρετανός στρατιώτης της ΝΑΤΟικής δύναμης σκοτώθηκε στο νότιο Αφγανιστάν από νάρκη, όπως και μία Ισπανίδα στρατιωτικός στα δυτικά της χώρας, όταν ισπανική αυτοκινητοπομπή έπεσε επίσης σε νάρκη. Ελαφρότερα τραυματίστηκαν 2 ακόμη Ισπανοί στρατιώτες.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Δύο μονάδες πίσω από τον Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μετά την τελευταία επιτυχή τηλεοπτική της εμφάνιση, αλλά τα πνεύματα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα κάθε άλλο παρά ήρεμα είναι. Χτες, εγκατέλειψε το Κόμμα ο πρώην εθνικός γραμματέας, αρμόδιος για την οικονομία και βουλευτής, Ερίκ Μπεσόν, που πριν μία εβδομάδα παραιτήθηκε και από σύμβουλος της Ρουαγιάλ, καταγγέλλοντας προσωπικές επιθέσεις και «πολύ κακή οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας, ασάφειες κλπ.». Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, ο ακροδεξιός ΛεΠέν συγκεντρώνει το 14% της εκλογικής προτίμησης, αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές, αφού δεν έχει συλλέξει τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών τοπικών αρχών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ινδία και Πακιστάν υπέγραψαν χτες στο Νέο Δελχί συμφωνία για τον περιορισμό των κινδύνων ατυχημάτων που συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα, μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Χουρσίντ Καζούρι και στον Ινδό ομόλογό του Πρανάμπ Μουζερτζί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τις θανατώσεις πουλερικών για προληπτικούς λόγους ξεκίνησαν χτες οι αρχές σε χωριά του ανατολικού Αφγανιστάν μετά από την επιβεβαίωση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Υλικές ζημιές σε δημόσια κτίρια και σπίτια προκάλεσε ο χτεσινός σεισμός 5,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τη νοτιοανατολική επαρχία Ελαζίγκ της Τουρκίας. Το ίδιο 24ωρο, 3 άτομα σκοτώθηκαν από κατάρρευση ετοιμόρροπου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η σερβική αστυνομία συνέλαβε την υφυπουργό Παιδείας και καθηγήτρια Ρωμαϊκού Δικαίου Εμιλία Στάνκοβιτς και άλλους 10 καθηγητές και μέλη διοικητικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης Κραγκούγεβατς, με την κατηγορία της δωροληψίας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η αστυνομία στη Ζιμπάμπουε απαγόρευσε χτες και για ένα τρίμηνο όλες τις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Χαράρε, επικαλούμενη φόβους για επανάληψη πρόσφατων λεηλασιών και καταστροφών. Το φιλοδυτικό, αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» υποστηρίζει ότι απώτερος στόχος είναι η καταστολή κινητοποιήσεων που ετοιμάζει, αφ' ενός εξαιτίας της αύξησης της ακρίβειας, αφ' ετέρου ενάντια στα σχέδια, όπως υποστηρίζει, του 83χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε για αναβολή των προεδρικών εκλογών...

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Επικεφαλής των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων της δυτικοαφρικανικής Γουινέας αρνήθηκαν χτες πρόταση του δικτάτορα Λανσάνε Κόντε για τη δήθεν συμμετοχή στελεχών της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης, επιμένοντας στο αίτημά τους για παραίτηση του 72χρονου «προέδρου».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Δύο βομβιστικές επιθέσεις - η πρώτη κατά αστυνομικού τμήματος και η δεύτερη κατά περιπόλου του στρατού - στη βόρεια Σρι Λάνκα προκάλεσαν χτες το θάνατο τριών και τον τραυματισμό 19 ατόμων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγκρεπόντε επισκέπτεται την επόμενη βδομάδα Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Κίνα στο πλαίσιο των εξαμερών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. Παράλληλα, στο Τόκιο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ ολοκλήρωσε σύντομη περιοδεία στην Ιαπωνία, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων πως η Ουάσιγκτον «θα συμπαρασταθεί ολόπλευρα στο Τόκιο μέχρις ότου επιλυθεί η κρίση με τα οπλικά προγράμματα» της ΛΔ Κορέας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ