ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες αναμενόταν αργά χτες η σύνοδος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) καθώς οι συμμετέχοντες εξέφραζαν, νωρίτερα, διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που σκόπευε να ενημερώσει για το περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης που είχε με τους Αμπάς και Ολμέρτ στην Ιερουσαλήμ, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον περιμένει να σχηματιστεί η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση και να διατυπώσει το πρόγραμμά της για να εκφράσει άποψη. Εντούτοις, συμπλήρωσε, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αν δεν πληρωθούν οι όροι που θέτει το Κουαρτέτο: Αναγνώριση του Ισραήλ, των προηγούμενων συμφωνιών και αποκήρυξη της βίας, άποψη που επανέλαβε κατηγορηματικά, χτες, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Μάλλον διαφορετική ήταν η προσέγγιση που εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υποστηριχτεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων και να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις, ενώ παρακίνησε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να συνομιλήσουν απευθείας για τα κεντρικά ζητήματα.
Πιο γενικόλογες ήταν οι τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Και οι δύο αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ο διάλογος. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς άρχιζε την περιοδεία του στην Ευρώπη από το Λονδίνο.
Παράλληλα, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σκότωναν σε ενέδρα ηγετικό στέλεχος της ισλαμιστικής «Τζιχάντ», στη Τζενίν, της βόρειας Δ. Οχθης. Επίσης, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now» κατήγγειλε ότι συνεχίζεται η επέκταση των εποικισμών στη Δ. Οχθη, με την κατασκευή 3.000 νέων σπιτιών, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η επίτευξη βιώσιμης ειρήνης.