Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΑΕ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ
Ενταση πιέσεων και απειλών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Παρουσιάζεται σήμερα στο συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) η νέα έκθεση του επικεφαλής, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η έκθεση αναμένεται να αναφέρει ότι η Τεχεράνη δεν τερμάτισε τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου μέχρι χθες, όπως είχε οριστεί από τη διορία που δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά, αντίθετα, συνέχισε και επέκτεινε τις σχετικές εργασίες. Φυσικά, και αυτή η επιτροπή είναι εναρμονισμένη με την ιμπεριαλιστική υποκρισία, που χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ως νέο πρόσχημα για μελλοντικές επεμβάσεις. Και αυτό, γιατί η «ευαισθησία» τους είναι απάτη, αφού είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που κατέχουν πυρηνικά όπλα και ματοκυλούν τους λαούς.

Ιρανοί αξιωματούχοι, χθες, επαναλάμβαναν ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Ο διαπραγματευτής Αλί Λαριτζάνι προσφέρθηκε η χώρα του να «δώσει εγγυήσεις ότι δεν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικό οπλοστάσιο». Ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί υπογράμμισε ότι ο εμπλουτισμός θα συνεχιστεί και το ζήτημα «προτιμάμε να λυθεί διπλωματικά», συμπληρώνοντας, όμως, ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να απαντήσει και σε αμερικανική στρατιωτική επίθεση». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος Μ. Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε ότι «το Ιράν δεν κάμπτεται από τις απειλές του εχθρού».

Μετά τη νέα έκθεση της ΔΕΑΕ, αναμένεται νέος γύρος σκληρών διαβουλεύσεων και στη ΔΕΑΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς οι ΗΠΑ ζητούν να επιβληθούν ακόμη σκληρότερες κυρώσεις (και οικονομικές) σε βάρος του Ιράν, προοπτική με την οποία έχουν διαφωνήσει, μέχρι στιγμής, Ρωσία - Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ