Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μείωση βρετανικών δυνάμεων

Διαψεύδει η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κ. Ράις, «ρήγμα» στη συμμαχία

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τη μείωση των βρετανικών στρατευμάτων ανακοίνωσε, χτες, ο Τόνι Μπλερ, τονίζοντας ότι αυτό δε σημαίνει άμεση ολική αποχώρηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προανήγγειλε την αποχώρηση 1.600 στρατιωτών τον Απρίλη ή το Μάη και συμπλήρωσε ότι πιθανώς μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού να αποχωρήσουν άλλοι 500. Οι 5.000 που θα απομένουν θα περιορίσουν την παρουσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο και στην αεροπορική βάση της Βασόρας.

Ανάλογη κίνηση έγινε και από τη δανική κυβέρνηση, που γνωστοποίησε ότι τον Αύγουστο αποσύρει το σύνολο των 470 στρατιωτών της από το Ιράκ. Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να μιλήσουν για «ρήγμα» στην κατοχική συμμαχία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, όμως, προσπάθησαν να διαλύσουν τέτοιου είδους εντυπώσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, υποστήριξε ότι η βρετανική κίνηση γίνεται σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον και ότι εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο σταθεροποίησης του Ιράκ. Επέμεινε, δε, ότι «η συμμαχία παραμένει άθικτη». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, που τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους στο Ιράκ και να φύγουν με τιμές».

Εντός Ιράκ, πάντως, και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, η κατάσταση παραμένει, όπως άλλωστε παραδεχόταν και εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων, «ανεξέλεγκτη» παρά τη συμπλήρωση μίας βδομάδας από την έναρξη εφαρμογής του νέου σχεδίου ασφαλείας. Οπως ανακοίνωσαν οι ιρακινές αρχές, μέσα σ' αυτήν την βδομάδα, σκοτώθηκαν 42 αντάρτες και συνελήφθησαν 330, ενώ σκοτώθηκαν και 6 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 23.

Χτες, νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, σε δύο διαφορετικές συνοικίες προκαλώντας το θάνατο σε 4 Ιρακινούς και τραυματίζοντας περισσότερους από 14. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη και στη σιιτική Σαντρ Σίτι σκοτώνοντας 3 και τραυματίζοντας 5 ανθρώπους ενώ ισχυρότατη βομβιστική επίθεση στη σιιτική πόλη Νατζάφ σκότωσε 16 Ιρακινούς οικοδόμους και τραυμάτισε άλλους 38 πολίτες. Επίσης, άλλο ένα αμερικανικό ελικόπτερο έκανε αναγκαστική προσγείωση, πιθανότατα επειδή δέχτηκε πυρά, βορείως της Βαγδάτης, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα.

Τέλος, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει δική του έρευνα σχετικά με την καταγγελία νεαρής σουνίτισσας ότι βιάστηκε από 3 σιίτες αξιωματικούς κατά τη διάρκεια κράτησής της, καθώς η τάχιστη απαλλαγή των υπόπτων από την κυβέρνηση Μάλικι έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και κλιμάκωση της ενδοκοινοτικής έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ