Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες προκλήσεις στο Λίβανο

Τα γυμνάσια του ισραηλινού στρατού στα υψίπεδα του Γκολάν αποτελούν νέα «επίδειξη πυγμής»

Associated Press

Τα γυμνάσια του ισραηλινού στρατού στα υψίπεδα του Γκολάν αποτελούν νέα «επίδειξη πυγμής»
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Χαμηλές πτήσεις πάνω από το Νότιο Λίβανο πραγματοποίησαν ισραηλινά μαχητικά, για άλλη μια φορά, κατά παραβίαση της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στην περιοχή, μετά την ισραηλινή εισβολή το περασμένο καλοκαίρι. Οι πτήσεις έγιναν, κυρίως, πάνω από τη Σιδώνα και την κοιλάδα Μπεκάα και καταγγέλθηκαν και από το λιβανικό στρατό, αλλά και από τη γαλλική διοίκηση της πολυεθνούς δύναμης. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του πρώτου, ήταν και η πρώτη φορά που η λιβανική άμυνα «απάντησε» με πυρά.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησής του με τους ξένους ανταποκριτές, υπεραμύνθηκε της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο, το καλοκαίρι. Απαντώντας σε μια κλιμακούμενη εσωτερική φιλολογία περί «ενίσχυσης της "Χεζμπολάχ" τον τελευταίο καιρό με περισσότερο εξοπλισμό», ο Εχούντ Ολμέρτ επέμεινε ότι η «"Χεζμπολάχ" είναι πολύ πιο αποδυναμωμένη μετά τον πόλεμο». Πάντως, αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δε θα πρέπει να αποκλείεται μια νέα σύρραξη εντός του τρέχοντος έτους.

Τέλος, στη Βηρυτό, η «Χεζμπολάχ» κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας μετά την καταστροφική ισραηλινή εισβολή, καθώς «πάγωσε» τις καταθέσεις της λιβανικής κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει πολλαπλά έργα στις ισοπεδωμένες σιιτικές περιοχές. Η εταιρεία «Τζιχάντ αλ Μπίνα» ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το έργο της, ενώ δε διαψεύστηκε κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με τη «Χεζμπολάχ», όπως υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει στις κυρώσεις εναντίον της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ