Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΤΣΑΝΤ
Πρόταση για εκεχειρία υπό όρους...

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Ο Κχαλίλ Ιμπραχίμ, αρχηγός του ανταρτικού «Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM), που δρα στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, πρότεινε χτες στην κυβέρνηση του Ομάρ αλ Μπασίρ εκεχειρία, με αντάλλαγμα την επαναδιαπραγμάτευση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον περσινό Μάη με την ανταρτική οργάνωση «Σουδανικός Απελευθερωτικός Στρατός». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η περσινή ειρηνευτική συμφωνία επιβλήθηκε από τους απεσταλμένους ΕΕ και ΗΠΑ και γι' αυτό οδήγησε στην επιδείνωση και όχι στην εκτόνωση της κρίσης, με χαρακτηριστικά τη συνέχιση των επιθέσεων κατά αμάχων και τις συγκρούσεις στρατού - ανταρτών και παραστρατιωτικών ομάδων «Τζαντζαγούιντ». Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ιμπραχίμ προειδοποίησε ότι η «εναλλακτική θα είναι η εξαπόλυση επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας»...

Η πρόταση του Κχαλίλ Ιμπραχίμ δε σχολιάστηκε άμεσα από εκπρόσωπο της σουδανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, προκάλεσε θετικές αντιδράσεις σε αξιωματούχους του ΟΗΕ που προωθούν την εκεχειρία στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ, προκειμένου να πετύχουν την ανάπτυξη 22.000 κυανοκράνων, με την οποία συμφώνησε χτες και ο αρχηγός του «Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας».

Το ίδιο 24ωρο, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πρότεινε την ανάπτυξη δύναμης 10.500 κυανοκράνων στην κοινή μεθόριο του Σουδάν, του Τσαντ και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (όπου συνωστίζονται πλήθη αρκετών εκατοντάδων προσφύγων), αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιφυλάσσει «σοβαρούς κινδύνους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ