Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πλύση εγκεφάλου

Συντονισμένο και οργανωμένο χαρακτήρα προσλαμβάνει τελευταία η προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εικόνα πως «η πλειοψηφία του λαού» στηρίζει τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην ανώτατη Παιδεία. Επιχειρείται, δηλαδή, να γίνει μια πλύση εγκεφάλου στα πλατιά λαϊκά στρώματα και να περάσει το μήνυμα ότι η κυρίαρχη πολιτική - σε όλους τους τομείς - που στηρίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική που στηρίζεται και από τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, παρόλο που πλήττονται βάναυσα από αυτή!

Βασικό εργαλείο στην κατασκευή αυτής της «κοινωνικής συναίνεσης» στις αντιδραστικές πολιτικές αποτελούν τα «ευρήματα» των δημοσκοπήσεων, που χρησιμοποιούνται καταπώς βολεύει τους «κατασκευαστές της κοινής γνώμης». Πατώντας πάνω στην πανθομολογούμενη στήριξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι και η πλειοψηφία του λαού «ακολουθεί» και είτε στηρίζει είτε αποδέχεται, π.χ., την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Προφανής επιδίωξη να «καταδειχτεί» ότι αυτοί που αντιδρούν είναι μια «δυναμική μειοψηφία», που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμποδίσει τη «βούληση της πλειοψηφίας».

Ενδεικτικό παράδειγμα η «αξιοποίηση» της τελευταίας δημοσκόπησης της VPRC από την κυριακάτικη «Καθημερινή». Σώνει και καλά να φανεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Αυτό, σύμφωνα με την έγκυρη συντηρητική εφημερίδα, προκύπτει από την αντίθεση στις «ακραίες» μορφές πάλης όπως ...«η καταστροφή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας»(!)... Και αναδεικνύουν αυτές τις απαντήσεις - λες και υπήρχε περίπτωση να ρωτιέται κάποιος λογικός άνθρωπος αν είναι υπέρ των «βανδαλισμών των κουκουλοφόρων» και να απαντούσε ελαφρά τη καρδία θετικά!...

Την ίδια στιγμή, με εύσχημο τρόπο, προσπαθούν να αποκρύψουν - κυρίως οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί παπαγάλοι - το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (77%) εγκρίνει και στηρίζει τις πορείες και τις διαδηλώσεις, τις απεργίες «παρά την ταλαιπωρία που προκαλούν» («Καθημερινή»), ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία είναι αρνητική στην προωθούμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου! Αυτό όμως καθόλου δεν τους εμποδίζει να «βγάζουν» το μήνυμα ότι «η κοινή γνώμη απορρίπτει τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας»... Το ίδιο είχε επιχειρηθεί και την προηγούμενη βδομάδα όταν εμφανίστηκε η πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» να λέει «ναι στις (χαφιεδο)κάμερες» και στην αστυνόμευση της Αθήνας όπως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων!

Γενικότερα επιχειρείται με συστηματικό τρόπο να περάσει η άποψη ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία έχει συντηρητικοποιηθεί και έχει αποδεχτεί τις «σύγχρονες αξίες», του «νόμου και της τάξης»! Πρόκειται για παμπάλαιο παραμύθι που έχει καταρρεύσει τόσες φορές στο παρελθόν όσες το αναμασούσαν οι εμπνευστές του. Η πραγματικότητα είναι ότι όσο γίνεται πιο απροκάλυπτη και απροσχημάτιστη η «στρατηγική» συμμαχία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη βάση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τόσο γίνεται πιο φανερό το αγεφύρωτο χάσμα που τους χωρίζει από τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Γι' αυτό και επιχειρούν με κάθε μέσο να θολώσουν τα νερά. Ολο και περισσότεροι όμως τους παίρνουν χαμπάρι...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ