Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία για επικείμενη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επαγρυπνεί και βρίσκεται σε επικοινωνία με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις πληροφορίες ότι σε προσχέδιο έκθεσης της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα προτείνεται η αναβάθμιση των σχέσεων του παράνομου κατοχικού καθεστώτος και της Ευρωβουλής.

Ο Γ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και των αρχών, που διέπουν τη λειτουργία του. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή κυβέρνηση μέσα από τη συνεργασία της με τους Ευρωβουλευτές, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις μέσα από τις επαφές, που πρέπει να κάνουν, θα ενημερώσουν για το θέμα αυτό τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κόμματα και τους κομματικούς σχηματισμούς εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για τη Βουλγαρία, όπου θα έχει επαφές για διάφορα θέματα, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις σχέσεις Λευκωσίας - Σόφιας.

Παράλληλα, η Κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονες παραστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την επιθεώρηση τις προσεχείς μέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της τεχνικής υποδομής αεροδρομίων και λιμανιών στα Κατεχόμενα. Για το θέμα ενημέρωσε με δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής. Η απάντηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν ότι σκοπός της επίσκεψης είναι αποκλειστικά η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των λιμανιών και των αεροδρομίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απάντηση αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική από τη Λευκωσία και γι' αυτό συνεχίζονται οι παραστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δημοσκόπηση στα Κατεχόμενα

Μείωση του ποσοστού των ατόμων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που επιθυμούν στο κυπριακό λύση ομοσπονδίας, και αύξηση εκείνων, που επιθυμούν λύση δύο κρατών, κατέγραψαν κατά το 2006 οι δημοσκοπήσεις του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών (KADEM).

Στον τουρκοκυπριακό Τύπο δημοσιεύονται δηλώσεις του ιδιοκτήτη του KADEM, κοινωνιολόγου Μουχαρέμ Φαΐζ, ο οποίος ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνο δημοσκόπησης, αλλά αρκετών, οι οποίες ανατέθηκαν στο Κέντρο από διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αφρίκα», ο κ. Φαΐζ υποστήριξε ότι ο «ντε γιούρε» πληθυσμός των Κατεχομένων είναι γύρω στις 190.000 και ο «ντε φάκτο» περίπου 300.000, «κάτι πρωτόγνωρο διεθνώς», όπως είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», το κοινό εμπιστεύεται το στρατό, την αστυνομία και τα δικαστήρια, ενώ η εμπιστοσύνη του προς την πολιτική και τα κόμματα είναι 19%.

Παράλληλα, το 30% του δείγματος των δημοσκοπήσεων του 2006 δηλώνει ότι αυξήθηκαν τα εισοδήματά του, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ ένα άλλο 30% ότι δεν υπάρχει καμιά μεταβολή.

Επίσης, το 70% του δείγματος δηλώνει ευτυχισμένο, το 24% έκανε διακοπές στο εξωτερικό, το 15% άλλαξε ή αγόρασε νέο αυτοκίνητο, το ποσοστό των νοσηλευθέντων σε ιδιωτικά νοσοκομεία έφθασε το 60%, ενώ το ποσοστό ανεργίας στα Κατεχόμενα παρουσιάζεται στο 9%, δηλαδή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ