Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ VPRC
Κάτω τα χέρια από το άσυλο
  • Σε υψηλή εκτίμηση οι δημοκρατικές κατακτήσεις και οι λαϊκοί αγώνες
  • Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που μάλλον δεν τους «βγήκε» ακριβώς όπως την ήθελαν...

Οι λαϊκοί αγώνες και οι οργανωμένες μορφές πάλης που το λαϊκό κίνημα επιλέγει για να υπερασπιστεί τα δίκαιά του, παραμένουν υψηλά στη συνείδηση των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων. Επιπλέον, πολύ μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού δεν αποδέχονται το αλάθητο και το δήθεν αταξικό του νόμου. Ζητούν τη διατήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπογραμμίζουν ότι άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας, ενώ ως μορφή αγώνα εγκρίνουν και τις καταλήψεις. Και αυτό κόντρα στην κλιμακούμενη και θορυβώδη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, τρομοκράτησης και αντιδραστικοποίησης που έχουν στήσει ο δικομματισμός, οι παρατρεχάμενοί του και οι άγνωστοι - γνωστοί στην Ασφάλεια προβοκατόρικοι μηχανισμοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, η οποία δημοσιεύτηκε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής, το 70% των ερωτηθέντων τονίζει ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές φορές που τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του πολίτη δεν προστατεύονται.

Το 31% - ομολογουμένως υψηλό ποσοστό - επισημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν τη συνείδησή τους, έστω και αν αυτό σημαίνει παραβίαση του νόμου. Δηλαδή, τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού προφανώς αναγνωρίζει ότι ένας νόμος δεν προστατεύει πάντα - για να μη χρησιμοποιήσουμε βαρύτερες εκφράσεις - τα λαϊκά συμφέροντα.

Επιπλέον, τουλάχιστον ένα 51% απαντά στη σχετική ερώτηση της έρευνας ότι μάλλον πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο. Το ποσοστό αυτό μόνο χαμηλό δεν είναι. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το θόρυβο των τελευταίων ημερών, την οργανωμένη δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών, τα προσχεδιασμένα επεισόδια και την εκμετάλλευσή τους από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Με τις διαρκώς αναπαραγόμενες εικόνες χάους στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να χειραγωγηθεί η λαϊκή συνείδηση, να εκφοβιστεί και να αποδεχτεί - τάχα ως μέτρο ασφάλειας - την κατάργηση ή έστω τον ακρωτηριασμό και αυτής της δημοκρατικής κατάκτησης.

Σημειωτέον ότι ειδικά οι νέοι, οι ηλικίες 18-24, που έχουν νωπά τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης - όσα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι παρατρεχάμενοί τους στον Τύπο θέλουν να αποσιωπήσουν, να κρύψουν πίσω από τον τεχνητό θόρυβο για το άσυλο - υποστηρίζουν τη διατήρηση του ασύλου σε ποσοστό 82%.

Διόλου τυχαία το 50% συνολικά των ερωτηθέντων υπογραμμίζει ότι το άσυλο είναι από τα λιγότερο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Παιδεία, αρνούμενο να πέσει στην παγίδα αποπροσανατολισμού που στήνουν οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις, προκειμένου στη ζούλα και ανεμπόδιστες να προωθήσουν την παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας.

Εξάλλου μόνο το 21% (μόλις ο ένας στους πέντε) θέλει ασύδοτα η αστυνομία να επεμβαίνει στα πανεπιστήμια όταν γίνονται διαδηλώσεις και καταλήψεις.

Τέλος, παρά τη συστηματική συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και των διαφόρων μορφών πάλης που το λαϊκό κίνημα επιλέγει να ακολουθήσει, το 77%εγκρίνει τις πορείες και τις διαδηλώσεις, το 76% εγκρίνει τις απεργίες, αλλά και τις πανελλαδικές απεργίες. Το 62% αποδέχεται την αφισοκόλληση.

Επίσης έως και οι πιο κατηγορημένες μορφές πάλης - όσες ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και παρατρεχάμενοί τους σπεύδουν να αντιμετωπίσουν τόσο με διαρκώς αντιδραστικότερο νομικό οπλοστάσιο, όσο και με τον «κοινωνικό αυτοματισμό», στρέφοντας τη μία «κοινωνική ομάδα» εναντίον της άλλης - οι καταλήψεις κτιρίων (σχολείων, εργοστασίων, πανεπιστημίων) αλλά και οι καταλήψεις εθνικών δρόμων έχουν την αποδοχή αντίστοιχα του 21% και του 18% των ερωτηθέντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν τους έπεισε(2007-01-17 00:00:00.0)
Απορρίπτουν τις αλλαγές(2006-06-30 00:00:00.0)
Πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις μεταναστών(2006-04-12 00:00:00.0)
Μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης των στρατιωτών(2004-04-29 00:00:00.0)
Ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις νέους!(1998-05-20 00:00:00.0)
Η απομόνωση της κυβέρνησης(1997-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ