Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κι άλλα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θέλουν οι ΗΠΑ

Συνάντηση Καραμανλή με Αμερικανούς γερουσιαστές

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, καθώς διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τείνει «ευήκοον ους» στις αξιώσεις της.

Παρά την αυξημένη προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον δε φαίνεται ικανοποιημένη και ζητά περισσότερα, δηλαδή περισσότερους Ελληνες στρατιώτες. Την αξίωση την εξέφρασε ευθέως ο γνωστός υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Μπερνς: «Θα ελπίζαμε ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν περισσότερα», είπε και έσπευσε να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Ελπίζαμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει μ' ένα μεγάλο αριθμό δυνάμεων και αυτό είναι το μήνυμα και για τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ». Κληθείς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου αρχικά δήλωσε «άγνοια», ενώ στη συνέχεια παρέπεμψε σε δήλωση του υπουργείου Αμυνας. Σημειώνεται ότι στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να παραμείνει το τάγμα μηχανικού (120 άνδρες) στην Καμπούλ, να παραταθεί για ακόμα έξι μήνες η παρουσία της στρατιωτικής νοσοκομειακής μονάδας (45 άτομα), να σταλεί ένας επιπλέον - απροσδιόριστος - αριθμός Ελλήνων που «θα στελεχώσουν επιτελικές θέσεις» της ΝΑΤΟικής δύναμης επέμβασης, να δοθούν δωρεάν δεκάδες άρματα μάχης και επιπλέον οικονομική βοήθεια 800.000 ευρώ.

Το θέμα της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν τέθηκε και στη χτεσινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, δεν έγιναν δηλώσεις αργότερα για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε συζήτηση για το Κυπριακό και την «τρομοκρατία», με αφορμή την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία. Σε δηλώσεις του ο γερουσιαστής Σμιθ ανέφερε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αντίδραση της κυβέρνησής σας στο πρόσφατο επεισόδιο εναντίον της πρεσβείας μας». Ο γερουσιαστής Λέισι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δείχνουν το σεβασμό τους προς την Ελλάδα, στέλνοντας στην Αθήνα έναν από τους καλύτερους πρέσβεις που έχουν, ενώ πρόσθεσε ότι «στηριζόμαστε στη συμβολή της Ελλάδας στην περιοχή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ