Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Νομική προσαρμογή στον εργασιακό Μεσαίωνα

Η Πράσινη Βίβλος για το Εργατικό Δίκαιο βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου στο Βερολίνο

Να μετατοπίσει τη συζήτηση από το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για σταθερή και πλήρη εργασία στη διαβούλευση για την «ποιότητα στην εργασία» επιχείρησε ο Ελληνας υπουργός εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης κατά τη χτεσινή του παρέμβαση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης στο Βερολίνο, αναλαμβάνοντας το δικό του μερίδιο στην προσπάθεια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του να ξεμπερδέψουν οριστικά (και στο επίπεδο της προπαγάνδας) με κάθε έννοια σταθερής δουλιάς με δικαιώματα.

«Η τυπική σύμβαση εργασίας αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο», ισχυρίστηκε ο Ελληνας υπουργός για να διευκρινίσει αμέσως μετά πως «από την άλλη πλευρά αναγνωρίζουμε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της δημογραφικής γήρανσης και των νέων τεχνολογικών εξελίξεων καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της ευελιξίας μέσω των νέων μορφών εργασίας, στο βαθμό που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας».

Προκειμένου να μη μείνει καμιά αμφιβολία για το τι ακριβώς απεργάζεται η ΕΕ στα πλαίσια των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η λεγόμενη Πράσινη Βίβλος για το Εργατικό Δίκαιο, ο Σ. Τσιτουρίδης διευκρίνισε: «Είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός συστήματος νομικής και κοινωνικής προστασίας που να καλύπτει τα άτομα που εργάζονται στις νέες μορφές απασχόλησης και ιδιαίτερα τις μεταβάσεις μεταξύ των διαφορετικών καταστάσεων απασχόλησης και ανεργίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση, η "προσέγγιση κύκλου ζωής" με στοχευμένες πολιτικές για τους νέους, τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους».

Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι το εργασιακό μέλλον μεταφράζεται σε διαρκή εργασιακή περιπλάνηση, υποαπασχόληση και ημιαπασχόληση, διά βίου κατάρτιση και εναλλαγή περιόδων απασχόλησης και ανεργίας, συνθήκες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί και η νομοθεσία. Σ' αυτά τα πλαίσια προχωράει και η διαβούλευση για την Πράσινη Βίβλο. Ο Σ. Τσιτουρίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «πολιτικές για την ενεργό γήρανση», (βλέπε κίνητρα για την παράταση του εργάσιμου βίου), επικαλούμενους το γνωστό «μπαμπούλα» των «δημογραφικών πιέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ