Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπό διωγμό η συνδικαλιστική δράση

Η πολυειδικότητα, η απαγόρευση του συνδικαλισμού, η απόλυση του εργαζόμενου αν αρνηθεί να εκτελέσει εργασία έξω από τα καθήκοντά του και οι πειθαρχικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι την απόλυση για «παραπτώματα» που καθορίζει ο εργοδότης, είναι ορισμένα από τα όσα απαιτεί η επιχείρηση «ΔΡΟΜΩΝ ΑΕΒΕ» μέσα από τον κανονισμό εργασίας. Ξεκινώντας από το πρώτο άρθρο του κανονισμού, η επιχείρηση θα προβεί σε πρόσληψη εργαζόμενου, αφού έχει εξαντλήσει όλους τους εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης της θέσης, ένας από τους οποίους είναι και η «ανακατανομή των καθηκόντων του προσωπικού της εταιρείας».

Στο άρθρο 3 που αφορά τη δοκιμαστική περίοδο απασχόλησης των εργαζομένων, η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι θα απολύσει όποιον εργαζόμενο, ο οποίος «κατά τη δίμηνη δοκιμαστική περίοδο ζημίωσε ή έβλαψε αντικειμενικά καθ' οιονδήποτε τρόπο την εταιρεία». Αυτή η σκόπιμη ασάφεια δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να απολύσει εργαζόμενο γιατί αντιστάθηκε σε οτιδήποτε σε βάρος του. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον γελοίο το επιχείρημα περί «αντικειμενικότητας», γιατί και αυτήν την καθορίζει ο εργοδότης με βάση κάθε φορά τα συμφέροντά του. Στο άρθρο 19, παράγραφος 5 η εταιρεία απαγορεύει το συνδικαλισμό και την επαφή των εργαζομένων με συνδικαλιστές, αφού αναφέρει ότι «πρέπει να αποφεύγεται η είσοδος αγνώστων και ξένων ως προς την εταιρεία προσώπων στους χώρους εργασίας χωρίς την άδεια ή την ενημέρωση των αρμοδίων διευθυντών των τμημάτων της εταιρείας».

Στο ίδιο άρθρο, παράγραφος 19, η εταιρεία επιβάλλει στα καθήκοντα των εργαζομένων και την καθαριότητα, αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «υποχρέωση του συνόλου των μισθωτών της εταιρείας είναι να φροντίζουν για την καθαριότητα τόσο των εσωτερικών (κλειστών) χώρων, όσο και των εξωτερικών (υπαίθριων) χώρων της εταιρείας». Τέλος, στο άρθρο 20 παράγραφος 3, η επιχείρηση ξεκαθαρίζει ότι επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την απόλυση, αν εργαζόμενος αρνηθεί να εκτελέσει εργασία που του ανατίθεται και μπορεί να είναι άσχετη με την ειδικότητά του, αν διαβάζει εφημερίδα ή όποιο άλλο έντυπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ