Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περνάνε αλυσίδες στους εργαζόμενους

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από εσωτερικούς κανονισμούς εταιρειών αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ»

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του εσωτερικού κανονισμού της εταιρείας «ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ», που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», είναι ότι σε όλο το κείμενο επιβάλλεται ο όρος «ατομική σύμβαση εργασίας» και όχι «συλλογική».

Η επιχείρηση χωρίζει στο άρθρο 2 τους εργαζόμενους στις κατηγορίες «έκτακτος», «τακτικός» και «δόκιμος». Ο διαχωρισμός αυτός και ο τρόπος που αναφέρεται στον κανονισμό είναι τουλάχιστον εκ του πονηρού, καθώς, ενώ η εργατική νομοθεσία προβλέπει δοκιμαστική περίοδο 2 μηνών, η εταιρεία προσπαθεί μέσω του κανονισμού να εδραιώσει κατηγορία εργαζομένων (δόκιμοι), την οποία προφανώς επιδιώκει να διατηρεί σε μόνιμη βάση και να ανακυκλώνει έτσι ένα προσωπικό χωρίς δικαιώματα. Μάλιστα, στην παράγραφο που αφορά τους «δόκιμους» αναφέρεται ότι «η εταιρεία επιφυλάσσει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης του δόκιμου προσωπικού και σε χρόνο πριν τη λήξη του ανώτατου χρόνου δοκιμασίας, αζημίως»!

Στο άρθρο 3 η επιχείρηση ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να μετακινεί τους εργαζόμενους σε άλλο γραφείο, εργοστάσιο ή κατάστημα όποτε θέλει. Με το άρθρο 4 επιβάλλεται η προσέλευση στη δουλιά των υπευθύνων βάρδιας μισή ώρα νωρίτερα από τη χρόνο της βάρδιάς τους, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό το μισάωρο θεωρείται εργάσιμος χρόνος. Στο ίδιο άρθρο, η εταιρεία ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα του διαλείμματος των εργαζομένων, αφού αναφέρει ότι «η απόφαση της εταιρείας για την παροχή τού ως άνω διαλείμματος είναι ελεύθερα ανακλητή και δε δημιουργεί σε καμία περίπτωση επιχειρησιακή συνήθεια»!

Δουλιά νυχθημερόν


Ο εργαζόμενος σύμφωνα με τον κανονισμό είναι υποχρεωμένος, όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, να προσφέρει τις υπηρεσίες του όποια ώρα και στιγμή της ημέρας αποφασίσει ο εργοδότης. Εάν υπάρχει, σημειώνεται, διαπιστωμένη ανάγκη για παροχή υπηρεσιών πέρα από τις κανονικές ώρες εργασίας ή τις ημέρες της υποχρεωτικής από το νόμο αργίας ή άλλης εξαιρέσιμης ημέρας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να προσφέρει τις υπηρεσίες του, δικαιούμενο να λάβει τη νόμιμη αποζημίωση με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων των ατομικών συμβάσεων εργασίας!

Ο ανταγωνισμός, το αλληλοκάρφωμα των εργαζομένων και η εξαντλητική δουλιά επιβραβεύονται από την εταιρεία, αφού σύμφωνα με το άρθρο 6 «για εξαιρετικές πράξεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας και για εξαιρετική επίδοση, μπορεί να απονέμονται στο προσωπικό οι παρακάτω ηθικές και υλικές αμοιβές: α) Επαινος με χρηματική αμοιβή, β) έπαινος με χρηματική αμοιβή και ολιγοήμερη άδεια με αποδοχές». Οι πειθαρχικές κυρώσεις για πειθαρχικά παραπτώματα που καθορίζει η επιχείρηση εμπεριέχονται και στο συγκεκριμένο κανονισμό.


Αποσπάσματα από τους κατάπτυστους εσωτερικούς κανονισμούς
Αποσπάσματα από τους κατάπτυστους εσωτερικούς κανονισμούς

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ