Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Οξυνση της έντασης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η ένταση στο Κοινοβούλιο του Μεξικού «χτυπάει κόκκινο», καθώς οι νομοθέτες συγκρούονται κυριολεκτικά κατά τις συζητήσεις για το εάν θα επιτραπεί και πώς, η σημερινή ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Φελίπε Καλντερόν.

Η είδηση αυτή καταδεικνύει την κρίση που σοβεί στο πολιτικό σκηνικό, μία κρίση που έχει ως αφορμή την εκλογή του Καλντερόν η οποία αμφισβητείται από το Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD). Σε δεύτερο επίπεδο, η έκβαση της διαπάλης εντός του Κοινοβουλίου θα έχει άμεση επίπτωση και στην εξέγερση του λαού της Οαχάκα, καθώς μία ενδεχόμενη σύμπλευση ή και συνεργασία του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΡΑΝ) και του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) θα σημάνει και τη γενίκευση της δολοφονικής καταστολής, με στόχο την απόλυτη συντριβή του λαϊκού κινήματος και της εξέγερσης. Μιας εξέγερσης που κρατά έξι μήνες και έχει ως κύριο αίτημα την αποπομπή του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, που είναι στέλεχος του PRI.

Οι ενδείξεις κάνουν λόγο για γενίκευση της καταστολής. Ηδη αρθρογράφοι σε μεξικανικές εφημερίδες, όπως η «La Jornada», η «Noticias» και η «Milenio» κάνουν λόγο για «συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα». Πάντως, «πραξικόπημα» ή όχι, η καταστολή συνεχίζεται και ενδεχομένως να κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών. Ηδη οι ομοσπονδιακές κατασταλτικές δυνάμεις (PFP) με τη συνδρομή της τοπικής αστυνομίας διέλυσαν τα τελευταία οδοφράγματα της «Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν εγκαταλειφθεί. Το ΑΡΡΟ έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις του στο αρχηγείο του, στο κτίριο του ραδιοφωνικού σταθμού και φυσικά στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δεχτεί συντονισμένη επίθεση, ενδεχομένως και από τις Ενοπλες Δυνάμεις, που θα συνδράμουν τις κατασταλτικές.

Πάντως εκατοντάδες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της εβδομάδας μεταξύ αυτών και παιδιών, αλλά και μελών του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Γιαξσίν» και ξένων δημοσιογράφων. Συλλήψεις που έγιναν τη Δευτέρα από μασκοφόρους της Αστυνομίας που παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων θεωρούνταν αγνοούμενοι μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

Παράλληλα, μέλη παραστρατιωτικών ομάδων σε αυτοκινητόδρομο πυροβόλησαν το στέλεχος του ΑΡΡΟ στην ευρύτερη περιοχή της Πολιτείας της Οαχάκα, Μάρκος Γκαρσία Μασέδα, στην περιοχή Πούτλα ντε Γκερέρο. Τέλος, δάσκαλοι και μέλη του ΑΡΡΟ από την Τετάρτη έχουν αποκλείσει το διυλιστήριο της PEMEX στην περιοχή της Σαλίνα Κρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δ ιαδηλώσεις αλληλεγγύης(2006-12-23 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σκοινί(2006-11-30 00:00:00.0)
Η Οαχάκα φλέγεται...(2006-11-22 00:00:00.0)
Νέο σχέδιο δράσης του ΑΡΡΟ(2006-11-15 00:00:00.0)
«Πόλεμος χαμηλής έντασης»(2006-11-10 00:00:00.0)
Τεταμένη εξακολουθεί η κατάσταση(2006-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ