Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις ευχολογίων και «αδιέξοδα»

ΙΕΡΙΧΩ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την «επιθυμία» των ΗΠΑ να «εντατικοποιηθούν και να επιταχυνθούν» οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις με στόχο μια τελική συμφωνία εξέφρασε, χτες για άλλη μια φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις, μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στην Ιεριχώ, επανέλαβε τα γενικόλογα ευχολόγια περί «στόχου ίδρυσης ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» και περί «ανάγκης βελτίωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών».

Βέβαια, δεν ανέφερε λέξη για την ισραηλινή κατοχή, τις καθημερινές παραβιάσεις διεθνών αποφάσεων και δικαιωμάτων, ούτε φυσικά για τον δολοφονικό οικονομικό αποκλεισμό που ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επιβάλει στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Ράις, στη συνέχεια, μετέβη στην Ιερουσαλήμ, όπου το βράδυ χτες επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ολμέρτ και την ομόλογό της, Τζίπι Λίβνι.

Ο Αμπάς, από την άλλη, υποστήριξε ότι η άρση του οικονομικού αποκλεισμού είναι ο πρώτος στόχος του, χωρίς, φυσικά, να τολμήσει να κατηγορήσει τις ΗΠΑ γι' αυτό. Επίσης, τόνισε ότι η «κατάπαυση πυρός» που εφαρμόζεται από την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας θα έπρεπε να επεκταθεί και στη Δυτική Οχθη, όπου θα έπρεπε να σταματήσει πλήρως και η κάθε εποικιστική δραστηριότητα. Αργά το βράδυ, χτες, πάντως, ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε άλλον έναν 16χρονο Παλαιστίνιο έξω από τη Νάμπλους επειδή πέταγε πέτρες.

Νέες «κόντρες»

Οι συνομιλίες μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας βρίσκονται σε «πλήρες αδιέξοδο» και «πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλην του εμφυλίου» δήλωνε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Αμπάς φέρεται αποφασισμένος να φέρει το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει διαπραγματεύσεις τη στιγμή που η "Χαμάς" δεν καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες». Με βάση πληροφορίες, εμπόδιο αποτελεί η επιλογή υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα ελέγξουν τα νευραλγικά ζητήματα των χρημάτων και των σωμάτων ασφαλείας. Επί του πρακτέου, βέβαια, οι επιλογές του Αμπάς είναι περιορισμένες: απόλυση της κυβέρνησης και διορισμός νέας θα εμποδιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της «Χαμάς», ενώ προσφυγή στις κάλπες, πιθανότατα, δε θα ωφελήσει την αποδυναμωμένη «Φατάχ».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Χανίγια, της «Χαμάς», δήλωνε ότι οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση έχουν «προβλήματα», αλλά μπορούν να συνεχιστούν. Στελέχη της οργάνωσης υποστήριζαν ότι η «Φατάχ» προσπαθεί απλώς να «θολώσει τα νερά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ