Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνένοχη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θυμάστε τι απαντούσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, πριν μερικούς μήνες, στις αλλεπάλληλες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σχετικά με τις πτήσεις των «αεροπλάνων της ΣΙΑ»; Αρνούνταν τα πάντα και έφταναν... να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους από ιερή αγανάκτηση, εάν κάποιος δημοσιογράφος ήταν περισσότερο επίμονος.

Και, όμως, η σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα ανάμεσα στις έντεκα χώρες - μέλη της Ευρωένωσης, που οι κυβερνήσεις τους συνεργάστηκαν με τη ΣΙΑ για την απαγωγή και μεταφορά «υπόπτων» με τα «αεροπλάνα βασανιστηρίων» στο έδαφός τους. Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 64 προσγειώσεις αεροσκαφών της ΣΙΑ, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υπόπτων. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά αεροδρόμια, που χρησιμοποίησε κατά σειρά προτίμησης η ΣΙΑ, με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Χίου και της Μυκόνου.

Κι όλ' αυτά τα στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί ένα προς ένα από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και επομένως, ήταν σε γνώση και της κυβέρνησης, απ' την πρώτη στιγμή. Και τότε, γιατί έκανε την ανήξερη, ίσως, πείτε. Μα γιατί ήταν και είναι συνένοχη στην εγκληματική δράση των ΗΠΑ και της ΣΙΑ και προσπαθούσε να κρύψει τις πομπές της...

Κέρδη και οικονομία

Χαράς ευαγγέλια για τους μεγαλομετόχους του «Ιατρικού Κέντρου», καθώς η σοβαρή αύξηση μεγεθών χαρακτηρίζει τα στοιχεία, τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε επίπεδο ομίλου, για τους εννέα μήνες του 2006, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Τα καθαρά και μετά από φόρους κέρδη, για παράδειγμα, σημείωσαν αύξηση κατά 72,6%, ξεπερνώντας τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά διαβάζει και ακούει ο Γ. Αλογοσκούφης και μετά κάνει δηλώσεις του τύπου: Η οικονομία της χώρας πηγαίνει μια χαρά.

Εμ, τι νομίζατε; Η πορεία των επιχειρηματικών κερδών καθρεφτίζει την οικονομία της χώρας. Τα μεροκάματα, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι εργασιακές σχέσεις, κλπ., κλπ., καθρεφτίζουν απλώς τις υπάρχουσες δυνατότητες να πάει ακόμη καλύτερα η οικονομία. Δηλαδή, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη τεράστια κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων...

Η «ριζοσπαστική» αντίληψη προεκλογικά...

«Η αριστερά δεν αρκείται σε μια εύκολη κριτική. Στους δήμους όπου έχει τη διοίκηση αποδεικνύει στην πράξη ότι η εμπορευματοποίηση των πάντων δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά πολιτική επιλογή. Οπως δείχνουν αυτά τα παραδείγματα (σ.σ. των συγκεκριμένων δημάρχων) η ανανεωτική, ριζοσπαστική και οικολογική αριστερά έχει και τη γνώση και την εμπειρία να εφαρμόσει μια εναλλακτική πολιτική προς το συμφέρον των πολιτών». Αυτά έλεγε στις 9 Αυγούστου ο Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΝ στο Δήμο της Αθήνας, όταν είχε συναντηθεί με τους υποστηριζόμενους από το κόμμα του δημάρχους Ρέντη (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ), Ν. Σμύρνης (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) και Καισαριανής (ΣΥΝ).

Και, βέβαια, τα ίδια πράγματα επαναλήφθηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόσο από τον ίδιο, όσο και από άλλους υποψήφιους δημάρχους, που στήριζε ο ΣΥΝ. Χωρίς ποτέ, όμως, να κάνουν συγκεκριμένη την «εναλλακτική πολιτική προς το συμφέρον των πολιτών».

... και η μετεκλογική έκφρασή της

Η προεκλογική περίοδος, όμως, τέλειωσε και οι τοπικές εκλογές έγιναν. Κι έτσι, πλέον, δεν έχουμε μόνο λόγια, αλλά και έργα, ιδιαίτερα απ' όσους εκλέχθηκαν στις δημοτικές αρχές. Ενας εξ αυτών είναι και ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος πριν μερικές μέρες απέδειξε με έργα τι ακριβώς εννοούσε ο Αλ. Τσίπρας, όταν δήλωνε τα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο: Αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη για τα σπίτια και τα καταστήματα κατά ...8%. Φυσικά, δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά προχώρησε και σε σκανδαλώδεις εκπτώσεις στις μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις που είναι πάνω από 6.000 τ.μ., οι οποίες και θα πληρώνουν λιγότερα!

Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» τόνισαν ότι έχει αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη πάνω από 45% χωρίς τις νέες αυξήσεις, ο Γ. Ιωακειμίδης απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής: «Ο Μπενετάτος στη Νίκαια με μηδέν αυξήσεις στα τέσσερα χρόνια έπεσε 5% στις εκλογές και παραλίγο να χάσει το δήμο. Εγώ με αυξήσεις 45% στα τέσσερα χρόνια, πήρα 62% στις εκλογές. Αναρωτιέμαι μήπως έπρεπε να αυξήσω κι άλλους φόρους»!!!

Αυτά, για το πώς εννοεί η «ανανεωτική, ριζοσπαστική και οικολογική αριστερά» την «εναλλακτική πολιτική προς το συμφέρον των πολιτών»...

Αστυνομικοί προβοκάτορες

Τη μέρα που χιλιάδες Αθηναίοι διαδήλωναν για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη, ένας 19χρονος πρωτοετής φοιτητής της Νομικής κατέβηκε στη διαδήλωση φωνάζοντας συνθήματα και κουνώντας με ενθουσιασμό την υψωμένη γροθιά του σε μπλοκ διαδηλωτών. Η πορεία κυλούσε ήσυχα. Μπροστά του ήταν ένα άλλο μπλοκ διαδηλωτών. Ανάμεσά τους διέκρινε κάποιους με κουκούλες. Πιο δίπλα ισχυρές δυνάμεις κρανοφόρων αστυνομικών ακολουθούσαν κατά πόδας.

Κάποια στιγμή πέτρες και ξύλα άρχισαν να πέφτουν προς τους κρανοφόρους. Ξαφνιασμένος ένιωσε τα πνευμόνια του να σκάνε, τα μάτια του να τσούζουν και να δακρύζουν, ενώ κόσμος έτρεχε πάνω-κάτω για να γλιτώσει από τα κλομπς των κρανοφόρων. Πανικοβλημένος, έμεινε ακίνητος. Κάποια στιγμή τρεις άνδρες με κουκούλες τον αρπάζουν. Ο ένας από το λαιμό, οι άλλοι από τα χέρια. Δυο κρανοφόροι πλησιάζουν και αρχίζουν να τον κλοτσούν. Είχε χάσει τη φωνή του από την τρομάρα του. Οι κουκουλοφόροι τον ρίχνουν στο έδαφος. Το πρόσωπό του είναι γεμάτο αίματα. Αρχισε να φωνάζει: «Βοήθεια! Αστυνομία!».

Εκπληκτος ακούει έναν από τους κουκουλοφόρους να του απαντά: «Εμείς είμαστε Αστυνομία»! Τόλμησε να ρωτήσει γιατί τον έπιασαν. «Σκάσε!», ήταν η απάντηση, ενώ αμέσως άρχισαν να πέφτουν πάλι μπουνιές και κλοτσιές σε διάφορα σημεία του σώματός του. «Σηκωτό» τον μετέφεραν σε «κλούβα», όπου συνεχίστηκαν οι ...περιποιήσεις από κρανοφόρους. Στην Ασφάλεια, όπου τον οδήγησαν, ήταν κι άλλοι. Δεν μπορούσε να καταλάβει ποιοι ήταν διαδηλωτές και ποιοι όχι. Είδε και τους κουκουλοφόρους του μπροστινού μπλοκ που πετούσαν πέτρες και ξύλα στους κρανοφόρους. Κάπου εκεί, κατάλαβε τι είχε συμβεί...

Το περιστατικό δεν είναι φανταστικό. Οπως δεν είναι φανταστική και η παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας σε συλλαλητήρια, οι οποίοι, μεταμφιεσμένοι σε διαδηλωτές, οι λεγόμενοι γνωστοί-άγνωστοι, δρουν με τακτικές διείσδυσης, για να πάρουν πληροφορίες που θα ενισχύσουν το έργο των ΜΑΤ, να κάνουν συλλήψεις ή να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες για να ξεδιπλώνεται η άγρια κρατική καταστολή. Ανάλογα με τις διαταγές που τους δίνονται. Διαταγές που προέρχονται από αντιστρατήγους, αλλά έχουν πολιτική κάλυψη αν όχι εντολή από το υπουργείο τους, την κυβέρνηση, γι' αυτή τη δράση τους. Για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, μετά τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη και απαντώντας σε ερώτηση για τις «παραθεσμικές δραστηριότητες» της Αστυνομίας, άφηνε να εννοηθεί πως πρόκειται για επιχειρησιακά σχέδιά της. Ο δε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή, αμφισβήτησε το γεγονός του ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς, κάνοντας λόγο για ...μείξη ρόλων και προσώπων!

Αυτή τη «μείξη» των μεταμφιεσμένων σε διαδηλωτές αστυνομικών επιδιώκουν αυτού του είδους οι πρακτικές ενάντια στο κίνημα. Αλλωστε, ανάλογες έγιναν και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στη γλώσσα του λαϊκού κινήματος αυτή η ταχτική και δράση αποκαλείται προβοκάτσια. Οπως αυτή που συνέβη τη μέρα της διαδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη. Το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ρωτά αν η κυβέρνηση θα διατηρήσει αυτούς τους μηχανισμούς που πρωτοστατούν σε προβοκάτσιες και κακοποιήσεις πολιτών. Ενα, πάντως, είναι το σίγουρο: Οσες προβοκάτσιες κι αν αποπειραθούν, είναι αδύνατο να ανακόψουν τον αγώνα του λαού. Ας το πάρουν απόφαση...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Τα ... βρυξελλιώτικα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ πολιτική της χώρας σχεδιάζει, αποφασίζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας. Κανείς άλλος». Κάτι τέτοιες ...κατηγορηματικές δηλώσεις κάνει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και, στην καλύτερη περίπτωση, χαμογελάς!

Αν είναι έτσι τα πράγματα, κ. εκπρόσωπε, πώς εξηγείται το γεγονός ότι 9 στις 10 νομοθετικές ρυθμίσεις για την οικονομία που ψηφίζονται, αποτελούν τους γνωστούς εναρμονισμούς σε κοινοτικές οδηγίες;

Μήπως - λέμε, μήπως - σχεδιάζονται τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει (πολλές φορές ασθμαίνοντας) να προσαρμοστεί, μήπως και της κάνουν παρατήρηση για καθυστερήσεις;

Επίσης πώς γίνεται τα νομοσχέδια που εκπονούνται να προβλέπουν συνεχώς προνόμια για βιομήχανους, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης, πολυεθνικές και Τράπεζες;

Είναι, άραγε, σύμπτωση, που τα χρέη των μεγάλων ΑΕ προς το ΙΚΑ «εξαφανίζονται» ως διά μαγείας με το «μίνι ασφαλιστικό», που «περνάει» αυτές τις μέρες από τη Βουλή;

Μ' όλα τα παραπάνω, βέβαια, δε θέλουμε να πούμε ότι η κυβέρνηση απλώς εφαρμόζει τις εντολές των Βρυξελλών. Οχι, βέβαια. Πρώτον, γιατί παίρνει μέρος σε ό,τι γίνεται στις Βρυξέλλες και συναποφασίζει τις οδηγίες και κατευθύνσεις. Και, δεύτερον, όποτε χρειάζεται η όποια εξειδίκευση, κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι περνά από το χέρι της. Δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις και οι επιδιώξεις της.

Ισως ο Ευάγγελος Αντώναρος θα έπρεπε να ανασκευάσει λίγο τη δήλωσή του, αν θέλει να έχει μια καλύτερη σχέση με την πραγματικότητα. Θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση, απλώς, «συμφωνεί» και «εφαρμόζει» όσα της ζητά το μεγάλο (εγχώριο η ξένο) κεφάλαιο. Αυτό εξυπηρετεί με την πολιτική του και με τους κεφαλαιοκράτες θέλει να «τα ...έχει καλά».


Γρηγοριάδης Κώστας

«ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ της ανάπτυξης και του πολίτη», βλέπει σε ...όραμα ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε χτες, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Το έχει βρει, φαίνεται, το μυστικό να ...«τιθασεύσει» τις δυνάμεις που επιδιώκουν αποκλειστικά το κέρδος και να τις θέσει στην υπηρεσία του λαού.

Θα το πιστεύαμε ευχαρίστως, εάν υπήρχε και το παραμικρό ίχνος αλήθειας στο ενδεχόμενο αυτό κι αν δεν ξέραμε τι εστί ΠΑΣΟΚ...

Πινγκ πονγκ το άρθρο 16...

Σε ...μπαλάκι του πινγκ πονγκ έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ τη συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος. Τον περασμένο Οκτώβρη ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρησή του και, βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε τότε να του κάνει το χατίρι, αφού κι αυτή είχε συμφέρον απ' την αναβολή. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ ήθελαν να γίνει η συζήτηση του συγκεκριμένου άρθρου, που αφορά στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, τα δημόσια Πανεπιστήμια, κλπ., εν μέσω των μαζικών τότε αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και μαθητών.

Κατόπιν της παρέμβασης αυτής, η συζήτηση του άρθρου 16 στην αρμόδια για την αναθεώρηση του Συντάγματος επιτροπή της Βουλής προγραμματίστηκε για το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη. Τώρα, όμως, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει εσωκομματικά και συνεχώς εντεινόμενα προβλήματα, σχετικά με το θέμα αυτό και κάποιοι στην ηγεσία του σκέφτονται, μάλλον, ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσει η συζήτηση του άρθρου 16, τόσο το καλύτερο. Ετσι, στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή, υπήρξαν φωνές εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ζητούσαν να έρθει το άρθρο 16 άμεσα για συζήτηση, αμφισβητώντας την ύπαρξη συμφωνίας για το Γενάρη και επιχειρώντας να υποτάξουν τη λειτουργία και τον προγραμματισμό της επιτροπής στις ανάλογες κάθε φορά σκοπιμότητες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Σαφείς υποχρεώσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι παράξενο και άξιον απορίας πως κάθε φορά ύστερα από μια μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας έρχεται κάποια κλοτσιά από τη Θεσσαλονίκη να μειώσει την επιτυχία» δήλωσε προχτές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας. Και μπορεί ο καθένας να ερμηνεύει όπως νομίζει τη δήλωση αυτή, αλλά η υποχρέωση να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις βαραίνει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Εμείς, πάντως, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής: Πρώτον, ο Β. Πολύδωρας δεν έχει δώσει ακόμη την παραμικρή απάντηση σε όσα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, περί προβοκατόρικης δράσης ειδικών υπηρεσιών των κατασταλτικών μηχανισμών, που λειτουργούν στο πλαίσιο γενικότερων πολιτικών σχεδίων υπονόμευσης των δημοκρατικών ελευθεριών και χτυπήματος του λαϊκού κινήματος. Δεύτερον, στο πλαίσιο αυτό είναι αναμενόμενο και λογικό να υπάρξει μερική «αυτονόμηση» κάποιων ομάδων, οι οποίες συμμετέχουν και συμβάλλουν στην προώθηση των γενικότερων πολιτικών σχεδίων και, ταυτόχρονα, επιδιώκουν και τους δικούς τους επιμέρους στόχους.

Ας μην επιχειρεί, επομένως, ο κ. υπουργός να χρησιμοποιεί τις όποιες αυτές ομάδες και τη δράση τους, ως άλλοθι και φύλλο συκής, σχετικά με τα όσα κατάγγειλε το ΚΚΕ. Εμείς επιμένουμε και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε, ότι έχει υποχρέωση να δώσει συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις στα όσα κατήγγειλε το ΚΚΕ και, μάλιστα, άμεσα, όχι τον άλλο χρόνο...

Τέτοια «φροντίδα» καλύτερα να λείπει

Να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια, αν η εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας θα λήξει σε 3, 4 ή 5 χρόνια, ζητήθηκε τις προάλλες από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη. Πολύ περισσότερο, καθώς ο ίδιος δήλωσε δημόσια ότι η οικονομία «πάει καλά» και άρα η λιτότητα θα είναι «πιο ήπια», καλλιεργώντας ακόμη περισσότερες προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια.

Ποια ήταν η απάντηση του Γ. Αλογοσκούφη; Στην αρχή, ισχυρίστηκε πως «από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης, οι αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό» και πως το 2007 προβλέπονται «σημαντικά και γενναία μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών συντάξεων μέσω της αύξησης του ΕΚΑΣ και της σύνταξης του ΟΓΑ»! Μετά, καταλαβαίνοντας προφανώς πως δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα που του τέθηκε, ο Γ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε πως «υπάρχει μια διαρκής φροντίδα από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής και μια διαρκής προτεραιότητα για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, είτε αυτά είναι εισοδήματα των συνταξιούχων είτε αυτά είναι εισοδήματα των μισθωτών»...

Με άλλα λόγια, η «φροντίδα» της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει να ζηλέψει τίποτε απ' αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και, επομένως, η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας θα συνεχίζεται μόνιμα, όσο οι εκπρόσωποι του δικομματισμού θα κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ομολογούν την ήττα τους

Ο αμερικανικός στρατός είναι πλέον ανίκανος να νικήσει τους αντάρτες στο δυτικό Ιράκ, ομολογεί μια απόρρητη έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του Σώματος των Πεζοναυτών, το περιεχόμενο της οποίας έφερε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Κι όχι μόνον αφού γίνονται φανερές οι σοβαρές διχαστικές συνέπειες της αμερικανικής εισβολής και κατοχής της πολύπαθης χώρας. «Οι αμερικανικές δυνάμεις ούτε μπορούν να τιθασεύσουν τους εξεγερμένους στο δυτικό τμήμα του Ιράκ, ούτε να εξουδετερώσουν την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Αλ Κάιντα στην περιοχή» σημειώνει η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στη σουνιτική επαρχία Αλ Ανμπάρ. Το κείμενο περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης των σουνιτών της περιοχής που δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους μέσα στο συνεχή φόβο διώξεων και πογκρόμ από την πλειοψηφία των σιιτών, οι οποίοι ελέγχουν τώρα τις δομές και τους μηχανισμούς εξουσίας του σημερινού ιρακινού κράτους. Η «Αλ Κάιντα» «καταξιώνεται» στη συνείδηση του ντόπιου σουνιτικού πληθυσμού ως οργάνωση - προστάτης, επισημαίνει η έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την επίσης, ως «κυρίαρχη οργάνωση με επιρροή» πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή των τοπικών αρχών, της ιρακινής κυβέρνησης και των αμερικανικών στρατευμάτων, «λόγω της ικανότητάς της να ελέγχει την καθημερινή ζωή του σουνίτη».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΝΑΤΟική θηλιά στους λαούς

Μιλούν για «κρίσεις» που θέλουν να αντιμετωπίσουν, για την «τρομοκρατία» που θέλουν να πατάξουν, για την «ειρήνη» που θέλουν να περιφρουρήσουν. Και εννοούν κάθε οργάνωση, κάθε δράση, κάθε αντίσταση των λαών που απειλεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης, την οποία εκφράζουν και υπηρετούν. Αναζητούν μέτρα προάσπισης και ενίσχυσης του δικού της πλουτισμού, της δικής της εκμεταλλευτικής δράσης, του δικού της κράτους, που δε διστάζει για την πραγματοποίησή τους να εξαπολύει ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τέτοια μηχανή είναι το ΝΑΤΟ. Αυτές ήταν οι επιδιώξεις, με τις οποίες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών του πραγματοποίησαν μία ακόμα Σύνοδο, αυτή τη φορά στη Ρίγα της Λετονίας. Μια συνάντηση, στην οποία αποτυπώθηκε ακόμα πιο καθαρά πως θέλουν και χρειάζονται το ΝΑΤΟ παγκόσμιο «χωροφύλακα», τοποτηρητή όπου Γης των επιδιώξεων του κεφαλαίου. Για να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή των απαραίτητων - για τη μοιρασιά της λείας - «λύσεων», π.χ., στη Μέση Ανατολή, κι όποια άλλα σημεία του πλανήτη οι πολεμοκάπηλοι ιεραρχούν σήμερα ως προτεραιότητες ανάπτυξης της πολεμικής τους δράσης, προκειμένου να αναπτύξουν και τη δράση του κεφαλαίου.

Δεν κρύβονται, ωστόσο, και οι δυσκολίες που συναντούν στα σχέδιά τους, όπως και οι αντιθέσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Οι πιέσεις των ΗΠΑ για την ενεργότερη συμμετοχή περισσότερων κρατών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, φαίνεται να μην απέδωσαν τους προσδοκώμενους καρπούς. Οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» εμφανίστηκαν όχι και τόσο, όσο χρειάζεται, πρόθυμοι ως προς την ενίσχυση των δυνάμεων εκεί που ζητήθηκε. Φαίνεται πως τους απασχολούν οι αντιδράσεις των λαών στο εσωτερικό των χωρών τους, αλλά και τα ιδιαίτερα συμφέροντα, κάθε ιμπεριαλιστικού κράτους, στις μοιρασιές. Οι κοινωνικοπολιτικοί αγώνες που αναπτύσσουν οι λαοί μπορούν να βάλουν εμπόδια στο δρόμο των ιμπεριαλιστών και των σχεδίων τους.

Περιθώρια, όμως, για αυταπάτες δεν υπάρχουν. Το μέτωπο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους εργαζόμενους λαούς μένει αρραγές. Η αντιλαϊκή βάση κάθε συμμαχίας τους, όπως και του ΝΑΤΟ, παραμένει σιδερένια. Ετοίμασαν «δύναμη ταχείας επέμβασης», για να επεμβαίνει ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά, με στόχο την πάταξη των δίκαιων πολέμων των λαών για τη δική τους απελευθέρωση. Για να επεμβαίνουν σε κάθε κράτος που αντιστέκεται στις επιβουλές και τα συμφέροντά τους. Στοχοπροσηλώνονται στη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στη συνεργασία με χώρες που δεν είναι μέλη της, «απλώνουν» τα εγκληματικά τους σχέδια πιο βαθιά στα Βαλκάνια, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, στη Λατινική Αμερική.

Σ' αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να μείνουν θεατές. Απέναντι στις ταξικές συμμαχίες των ιμπεριαλιστών, όποιο τίτλο κι αν έχουν αυτές (ΕΕ ή ΝΑΤΟ), σήμερα ή αύριο, πρέπει να σφυρηλατήσουν το δικό τους αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Να αντιπαλέψουν εκείνους, οι οποίοι, στο εσωτερικό των χωρών, κόβουν - ράβουν τα δικαιώματά τους στα μέτρα της κερδοσκοπίας των μονοπωλίων, τους ίδιους, που, σκύβοντας πάνω απ' τον παγκόσμιο χάρτη, σαλπίζουν σε κοινή συμμαχία «πόλεμο» και «ειρήνη», για να περιφρουρήσουν την κυριαρχία της τάξης των εκμεταλλευτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ