Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Κυρίαρχα θέματα η αλληλεγγύη και τα επιτεύγματα της Επανάστασης

Εφτασε στην Κούβα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από την άφιξη του Ζ. Ντεπαρτιέ στο αεροδρόμιο της Αβάνας

Associated Press

Από την άφιξη του Ζ. Ντεπαρτιέ στο αεροδρόμιο της Αβάνας
ΑΒΑΝΑ.--

Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου με θέμα «Μνήμη και Μέλλον, Κούβα και Φιντέλ», που διοργανώνει το Ιδρυμα Γκουαγιασαμίν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του γιορτασμού των 50 χρόνων από την άφιξη των πρώτων επαναστατών με το πλοιάριο «Γκράνμα» και των 80 χρόνων του Φιντέλ Κάστρο.

Διεθνείς προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο συζητούν ζητήματα αλληλεγγύης, τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης υπό την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο, μεταξύ των οποίων θέματα που αφορούν την επιστήμη, την υγεία, την εκπαίδευση, τη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και ζητήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κούβας με άλλες χώρες.

Στις εκδηλώσεις αυτές παραβρίσκεται και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που έφτασε χτες στην Κούβα. Πριν αναχωρήσει η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από την Ελλάδα, ο Μίκης Θεοδωράκης - ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις - παρέδωσε στην Αλέκα Παπαρήγα CD με γνωστά τραγούδια και προσωπικές αφιερώσεις του προς τον Φιντέλ Κάστρο, ώστε να παραδοθούν στον ηγέτη της Κούβας.

Παράλληλα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και την ΕΕΔΥΕ εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις προς τιμή των 80χρονων του Φιντέλ και την 50ή επέτειο της απόβασης των ανταρτών από το πλοίο «Γκράνμα» ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Διεθνούς Συμποσίου παρουσιάστηκε στους περίπου 1.800 παρευρισκόμενους έκθεση σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας και τις τελευταίες αλλαγές που έχουν γίνει σ' αυτό, αλλά και για τη θετική επίδραση του προγράμματος «Ναι, Μπορώ» για την προώθηση της ανάγνωσης και της γραφής, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σε ό,τι αφορά τα επιτεύγματα του δημόσιου συστήματος Υγείας της Κούβας και τη διεθνή ακτινοβολία του, Κουβανοί ειδικοί παρουσίασαν τα πιο βασικά στοιχεία στον τομέα της Υγείας στην Κούβα και επισήμαναν ότι πριν το 1959 οι υγειονομικές υπηρεσίες ήταν προνόμιο των πλουσίων. Ωστόσο, μετά τη νίκη της Επανάστασης, ένα από τα πρώτα βήματα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση ήταν η βελτίωση του επιπέδου υγείας στη χώρα, επεκτείνοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και εγκαθιστώντας πρόγραμμα ενάντια στις μεταδοτικές ασθένειες. Το κουβανικό σύστημα υγείας έχει βοηθήσει και στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας στα επίπεδα των αναπτυγμένων χωρών και έχει αυξήσει την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής.

Στη χώρα καταφθάνουν διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης και των τεχνών, που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Ηδη, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι λέξεις, παρεμβάσεις είχαν γίνει από την Ισπανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Μονσερά Πόντσα, η οποία επισήμανε το σημαντικό ρόλο που έχει παίξει ο Φιντέλ Κάστρο και η κουβανική Επανάσταση στην προώθηση της δικαιοσύνης παγκοσμίως και απέστειλε μεταξύ άλλων μήνυμα στήριξης στους πέντε Κουβανούς αντιτρομοκράτες που βρίσκονται φυλακισμένοι εδώ και πάνω από 8 χρόνια στις ΗΠΑ. Επίσης, το λόγο πήρε η Χέμπε ντε Μποναφίνι, από την Αργεντινή, ηγέτης του κινήματος των «Μητέρων της Πλατείας του Μάη», η οποία υπογράμμισε το ρόλο του Κουβανού ηγέτη στην προώθηση της εκπαίδευσης ως τον καλύτερο τρόπο απόκτησης της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συζητήσεων, παρεμβάσεις αναμένονται μεταξύ άλλων και από τον Αμερικανό αιδεσιμότατο Λούσιους Ουόκερ, από τους «Πάστορες για την Ειρήνη», τον ηγέτη της Μοζαμβίκης Μαρσελίνο Ντος Σάντος, τον πρώην πρόεδρο του Εκουαδόρ Εντουάρντο Ροντρίγκο Μπόρχα, τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚ Χιλής Βολόντια Τεϊτελμπόιμ κ.ά.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις του Διεθνούς Συμποσίου στο Θέατρο «Καρλ Μαρξ» στην Αβάνα, ενώ αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση, όπου αναμένεται να παρευρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ