Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Τρία χρόνια φυλακή για τη χρήση του σφυροδρέπανου - Εξίσωση του σφυροδρέπανου με τη σβάστικα σε νομοσχέδιο της εσθονικής κυβέρνησης!

Με τρία χρόνια φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα απειλούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα αν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν σοβιετικά σύμβολα, τα οποία εξισώνονται με τα ναζιστικά! Ολα αυτά - πού αλλού; - στην Εσθονία, κράτος - μέλος της ΕΕ (για να μην ξεχνιόμαστε)!

Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, χτες η κυβέρνηση της Εσθονίας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες του νόμου «περί χρήσης σοβιετικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους», σύμφωνα με τις οποίες, οι σημαίες, τα σύμβολα και άλλα σήματα του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, της ίδιας της ΕΣΣΔ και των πρώην δημοκρατιών της, θα θεωρούνται αντικείμενα... «υποδαύλισης διχασμού»! Ταυτόχρονα, εξισώνονται με τα σύμβολα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος των ναζί και των Ες-Ες! Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εσθονικής κυβέρνησης, η επίδειξη και διάδοση «επίσημων συμβόλων των κατοχικών καθεστώτων» καθίσταται ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, η τιμωρία για τη χρήση του κόκκινου αστεριού και του σήματος της ΕΣΣΔ θα είναι τρία χρόνια φυλάκιση.

Τα εν λόγω σύμβολα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για «ερευνητικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και δημοσιογραφικούς σκοπούς», αν και τα σχετικά κριτήρια χρήσης δε διευκρινίζονται στο νομοσχέδιο. Πάντως, θα απαγορεύεται ακόμη και η πώληση σοβιετικών σημάτων, μεταλλίων, σημαιών κλπ.

Είναι φανερό, ότι σε περίπτωση που υιοθετηθούν αυτές οι τροπολογίες - κάτι που είναι και το πιθανότερο - αυτομάτως καθίστανται εκτός νόμου όλα τα μνημεία και οι τάφοι των σοβιετικών μαχητών που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση των βαλτικών χωρών από τη ναζιστική κατοχή. Με αυτό τον τρόπο το καθεστώς προσδοκά να «ξεμπερδέψει» και με το μνημείο του μαχητή - απελευθερωτή «Χάλκινου Στρατιώτη» στο κέντρο του Τάλιν, το οποίο έχει ήδη δεχτεί βανδαλισμούς.

Αυτό το νέο στάδιο του αντικομμουνιστικού παραληρήματος της εσθονικής κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια της πρότασης, το 2005, ευρωβουλευτών των Εσθονίας, Τσεχίας, Λετονίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας προς την ΕΕ, για απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων. Αλλωστε, όλα αυτά υποστηρίζονται από την ίδια την ΕΕ... της «ενότητας μέσα στη διαφορετικότητα».

Για την ιστορία να πούμε ότι την Ανοιξη του 2006 ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, «κεντρώος», Κάλε Λάανετ, δήλωσε, ότι έπεται η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων στις οποίες θα χρησιμοποιούνται σοβιετικά σύμβολα. «Τα σοβιετικά σύμβολα δεν πρέπει να θεωρούνται νορμάλ» είχε πει ο Λάανετ, ο οποίος, στην εποχή του, είχε τελειώσει τη σοβιετική σχολή της αστυνομίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά ανοχή στον αντικομμουνισμό της ΕΕ και των κομμάτων της(2017-08-22 00:00:00.0)
Προκλητική επιγραφή στο αντιφασιστικό μνημείο(2011-04-06 00:00:00.0)
Τους ...«ξέφυγε» ο αντιφασίστας βετεράνος(2009-04-04 00:00:00.0)
Τιμούν τα ναζιστικά αποβράσματα(2008-08-03 00:00:00.0)
Οι «Λεγεώνες των Ες-Ες» και το «Βήμα»(2007-06-13 00:00:00.0)
Συζητούν την ποινικοποίηση του σφυροδρέπανου(2007-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ