Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Η Οαχάκα φλέγεται...

...και ο Ομπραδόρ δημαγωγεί

Με την καταστολή επιχειρεί η αστική τάξη να υποτάξει το λαϊκό κίνημα, που συνεχίζει να αντιστέκεται

Associated Press

Με την καταστολή επιχειρεί η αστική τάξη να υποτάξει το λαϊκό κίνημα, που συνεχίζει να αντιστέκεται
ΟΑΧΑΚΑ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Το βίαιο πρόσωπο της καταστολής των ομοσπονδιακών δυνάμεων - PFP, που έχουν εισβάλει στην πόλη μετά από εντολή του Προέδρου Βινσέντε Φοξ, από τις 29 Οκτώβρη, είδαν για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της Οαχάκα. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο των κατασταλτικών δυνάμεων, βρέθηκαν φοιτητές που πραγματοποιούσαν διαδήλωση με αφορμή την 96η επέτειο της μεξικανικής επανάστασης, ενώ μια μέρα πριν αντιμέτωπες είχαν βρεθεί οι γυναίκες της Οαχάκα, που διαδήλωναν κατά της πολιτικής καταστολής και των βιασμών στους οποίους επιδίδονται οι δυνάμεις της PFP όταν οι συλληφθέντες είναι γυναίκες.

Συγκεκριμένα, φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών που παραβρέθηκαν σε εκδήλωση για τη μεξικανική επανάσταση, με το πέρας αυτής, πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση στην εδώ και έξι μήνες εξεγερμένη πόλη μέχρι τη στιγμή που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μονάδες της PFP, που πέταξαν πέτρες εναντίον τους. Ουσιαστικά, επρόκειτο για προβοκάτσια και οι φοιτητές απάντησαν, με αποτέλεσμα οι κατασταλτικές δυνάμεις να επιτεθούν στους διαδηλωτές με χημικά, αλλά και κλομπ. Αποτέλεσμα, περισσότεροι από 40 τραυματίες και περίπου 15 συλλήψεις.

Και ενόσω η Οαχάκα για μία ακόμη φορά φλεγόταν, στην πρωτεύουσα ο ηττημένος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αυτοανακηρυσσόταν «νόμιμος πρόεδρος» του Μεξικού. Κίνηση που ο ίδιος τη χαρακτήρισε ως μια πρόγευση της αντίστασης που προτίθεται να προβάλει στο νικητή των εκλογών, Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος την 1η Δεκέμβρη. Φυσικά, τα κίνητρά του δεν είναι άλλα από τη χειραγώγηση του λαϊκού κινήματος που ριζοσπαστικοποιείται σε όλη τη χώρα ενάντια συνολικά στο πολιτικό σύστημα.

Ο Ομπραδόρ ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην κεντρική πλατεία Σόκαλο, την πλατεία Συντάγματος, ανακοίνωσε και «παράλληλη κυβέρνηση», καθώς και την έναρξης «μακράς πορείας» προς τις εκλογές του 2012, ξεκινώντας μια εκστρατεία σε 2.400 δήμους της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ