Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τις διπλωματικές τους σχέσεις αποκατέστησαν, επισήμως, μετά από μια εικοσιπενταετία Ιράκ και Συρία. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ επανέλαβε τη δέσμευση της Δαμασκού για «οικοδόμηση ισχυρού μηχανισμού συνεργασίας που θα εξετάσει και ζητήματα ασφάλειας».

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Ουάσιγκτον, που δήλωνε ότι «επικροτεί κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης στο Ιράκ», αλλά συμπλήρωνε ότι Συρία και Ιράν «οφείλουν να αποδείξουν ότι εννοούν ό,τι λένε». Συγκρατημένα αντέδρασε ο Λευκός Οίκος και στην πιθανότητα συνάντησης των Προέδρων Ιράκ, Ιράν, Συρίας, το Σαββατοκύριακο στην Τεχεράνη. Οπως έγινε γνωστό, στο Ιράν έχει προσκληθεί, εκτός του Ταλαμπανί που θα πάει, και ο Ασαντ, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα ανταποκριθεί.

Την ικανοποίησή του για την ιρακινο-συριακή διπλωματική αποκατάσταση εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ θετικά αντέδρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν υποστήριξε ότι «Συρία - Ιράν μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης στο Ιράκ» και συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους Προέδρους. Επίσης, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ «έχουν πέσει σε παγίδα στο Ιράκ, μην μπορώντας ούτε να μείνουν, ούτε να φύγουν». Κατέληξε συνιστώντας τον προσεκτικό ορισμό ημερομηνίας αποχώρησης.

Επιδρομές και ανοιχτοί καυγάδες

Επίγεια και αεροπορική επιδρομή πραγματοποίησαν, για πολλοστή φορά, κατά της σιιτικής Σαντρ Σίτι, ιρακινές και κατοχικές δυνάμεις για να εντοπίσουν «τάγματα θανάτου» και έναν αγνοούμενο Αμερικανό στρατιώτη. Από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 3 πολίτες (μεταξύ τους και 6μηνο βρέφος) και 50 τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα, στο Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, η ένταση μεταξύ σουνιτών - σιιτών έφθανε σε σημείο ανταλλαγής ύβρεων, μεταξύ σημαινόντων στελεχών των δύο πλευρών. Αντάλλαξαν κατηγορίες για τα τάγματα θανάτου και για τις, εκατέρωθεν, δολοφονίες πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ