Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα δολοφονία δυναμιτίζει το κλίμα

Νεκρός ο υπουργός Βιομηχανίας και στέλεχος των χριστιανών Φαλαγγιτών, Πιερ Τζεμαγέλ

Από την επίθεση στον Λιβανέζο υπουργό Βιομηχανίας

Associated Press

Από την επίθεση στον Λιβανέζο υπουργό Βιομηχανίας
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ισχυρό πλήγμα στις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες στο Λίβανο κατάφερε η χτεσινή δολοφονία (με έντονα τα στοιχεία της προβοκάτσιας, λόγω του χρόνου) του υπουργού Βιομηχανίας και ηγετικού στελέχους του κόμματος των χριστιανών Φαλαγγιτών από αγνώστους. Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Λιβάνου, και παρά το γεγονός ότι ορισμένες δυνάμεις έσπευσαν να κατηγορήσουν αμέσως τη Συρία, τόσο ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Λιβάνου όσο και ο πατέρας του δολοφονηθέντος και πρώην Πρόεδρος απηύθυναν έκκληση ενότητας και ηρεμίας.

Ο 34χρονος Πιερ Τζεμαγέλ δέχτηκε καταιγισμό σφαιρών μέσα στο αυτοκίνητό του, όταν αυτό εμβολίστηκε από αυτοκίνητο αγνώστων και ακινητοποιήθηκε στη χριστιανική συνοικία Τζντάιντεχ της Βηρυτού, χτες το μεσημέρι. Της επίθεσης επέζησε βαριά τραυματισμένος ο οδηγός του. Ο Τζεμαγέλ, που υπήρξε ανοιχτά επικριτικός κατά του Προέδρου Λαχούντ αλλά και της Συρίας, ήταν γιος του πρώην Προέδρου Αμίν Τζεμαγέλ (1982 - 1988), και ανιψιός του Μπασίρ Τζεμαγέλ, που δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση το 1982, λίγο πριν αναλάβει την προεδρία. Η δολοφονία του, τότε, είχε χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις ανελέητες σφαγές στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα, από τους παραστρατιωτικούς χριστιανούς Φαλαγγίτες, που ήταν συνεργάτες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, μέχρι και το 2000, οπότε αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός από το Νότιο Λίβανο.

Ο Πρόεδρος Λαχούντ και ο πρωθυπουργός Σινιόρα απηύθυναν δημόσιες εκκλήσεις ενότητας, με τον πρώτο να μιλά για «άλλη μια πράξη στη διεθνή συνωμοσία κατά του λιβανικού λαού που ξεκίνησε με τη δολοφονία Χαρίρι». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η δολοφονία ενισχύει την αποφασιστικότητα για διεθνές δικαστήριο που θα κρίνει τους ενόχους πίσω από όλα αυτά τα εγκλήματα.

Ο Σάαντ Χαρίρι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντι-συριακής πλειοψηφίας, τόνιζε ότι «και εδώ έχει παίξει ρόλο η Συρία», ενώ ο πρώην στρατηγός και επικεφαλής κόμματος Σαμίρ Ζαζά, επίσης χριστιανός, καλούσε όλους όσοι παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σινιόρα να επιστρέψουν για «να μην θεωρηθούν ύποπτοι». Τη δολοφονία καταδίκασε και η «Χεζμπολάχ» επισημαίνοντας ότι «στοχεύει στην πρόκληση εμφυλίου» και καλώντας επίσης σε ενότητα.

Καταδίκη και υπονοούμενα

Τον αποτροπιασμό, την καταδίκη τους, την ανάγκη τιμωρίας των δραστών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας Τζεμαγέλ εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, οι Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ. Επισήμαναν όλοι ότι στόχος είναι η αποσταθεροποίηση του Λιβάνου και διατύπωσαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Σινιόρα, αποφεύγοντας να υπονοήσουν εμπλοκή της Συρίας ή φιλοσυριακών λιβανικών δυνάμεων, όπως η «Χεζμπολάχ».

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια» και άφησε να εννοηθεί ότι «εμπλέκονται και άλλες δυνάμεις που έχουν και στο παρελθόν ανακατευτεί στο Λίβανο». Ιορδανία και Αίγυπτος καταδίκασαν και κάλεσαν σε ενότητα «για να μη χαθεί ο Λίβανος». Σθεναρότατα καταδίκασε τη δολοφονία, και μάλιστα άμεσα, η Δαμασκός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ