Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Οδομαχίες διαδηλωτών, αστυνομικών και κυανοκράνων...

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Σε πεδίο «μάχης» μετατράπηκε χτες για 45 λεπτά το κέντρο της πρωτεύουσας της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, όταν μερικές εκατοντάδες υποστηριχτές του ηττημένου αντιπολιτευόμενου υποψήφιου προέδρου Ζαν Πιερ Μπέμπα μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και συγκρούστηκαν με Κογκολέζους αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τους δικαστές για μεροληψία υπέρ του Τζόζεφ Καμπίλα που ανακηρύχτηκε την περασμένη βδομάδα νικητής των εκλογών με 58%.

Τα επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων προκλήθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες πυρκαγιά που αποτέφρωσε τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, τερματίστηκαν με τη χρήση δακρυγόνων και προειδοποιητικών πυρών στον αέρα από περίπου 150 κυανόκρανους του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος του κόμματος του Μπέμπα αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στα επεισόδια, χαρακτηρίζοντάς τα «ενέργειες βανδαλισμού». Παρόμοια ήταν η αντίδραση εκπροσώπου της αποστολής του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό (MONUC) που καταδίκασε τα επεισόδια και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία προς πάσα κατεύθυνση.

Οι χτεσινές εξελίξεις διαδραματίζονται μόλις λίγες μέρες αφότου ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών Ζαν Πιερ Μπέμπα απέρριψε το εκλογικό αποτέλεσμα σαν αποτέλεσμα «βίας και νοθείας», υποστηρίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποδείξει τις κατηγορίες του. Ωστόσο, είναι γεγονός πως μετά τα χτεσινά επεισόδια το Ανώτατο Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για την εξέταση του αιτήματος του Μπέμπα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ