Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μένει κενό στην πρόληψη

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ναρκωτικών ουσιών είναι άνεργοι και η κάνναβη αποτελεί την πρώτη επαφή με τον κόσμο των ναρκωτικών, όλο και περισσότεροι έφηβοι δηλώνουν χρήση κάνναβης και κοκαΐνης, αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ζητούν βοήθεια, αυξητική τάση παρουσιάζει το αίτημα για θεραπεία από κάθε ουσία. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Εκθεση του «Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά» (ΕΚΤΕΠΝ) για την κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2005, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Και ενώ όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση επιλέγει να αφήσει κενό τον τομέα πρόληψης, βάζοντας λουκέτο στα Κέντρα Πρόληψης. «Θα βρεθούμε μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, έτσι όπως πάνε τα πράγματα με την πρόληψη, σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε η Κατ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ», εκφράζοντας αρχικά την ανησυχία της για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνική επανένταξη. Ενώ η κ. Διαμαντοπούλου, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε την «ανησυχία για όσα ακούμε από τον ΟΚΑΝΑ για την ενδεχόμενη αλλαγή της κουλτούρας των Κέντρων Πρόληψης».

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που φέρνει και η Ετήσια Εκθεση για την κατάσταση των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα. Το 59,5% είναι άνεργοι, το 9,8% έχουν περιστασιακή εργασία, και μόνο το 24% έχει σταθερή εργασία, ενώ το 5,3% συνεχίζει τις σπουδές του.

Το 81,2% των χρηστών άρχισε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών με κάνναβη κατά μέσο όρο στην ηλικία των 16 ετών, το 6,1% με οπιούχα κατά μέσο όρο στην ηλικία των 20 ετών και το 5,5% ξεκίνησε με χάπια στην ηλικία των 15,5 ετών. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ξεκινούν την παράνομη χρήση ουσιών στην ηλικία των 16 ετών κατά μέσο όρο (τυπική απόκλιση 3,5 έτη).

Το 2005 σε σχέση με το 2002 περισσότεροι έφηβοι δήλωσαν χρήση κάνναβης και κοκαΐνης και λιγότεροι χρήση ηρωίνης - οπιούχων. Τόσο ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης - οπιούχων που ζητούν βοήθεια, όσο και ο αριθμός των χρηστών κάνναβης παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ του 2002 και του 2005.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο για αυξημένο αίτημα για θεραπεία, κυρίως στα «στεγνά» προγράμματα. Κατά 16,1% σε σχέση με το 2004 αυξήθηκε το 2005 ο αριθμός των χρηστών που εισήχθησαν στα «στεγνά» προγράμματα. Από τους 1.484 χρήστες, το 85% έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με τις συγκεκριμένες ομάδες. Στις μονάδες του προγράμματος υποκατάστασης εισήχθησαν 995 άτομα, από τους οποίους το 87% πήγαιναν για πρώτη φορά στα προγράμματα υποκατάστασης και ο αριθμός των εισαγωγών είναι μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυξητική τάση εμφανίζουν και οι θάνατοι από ναρκωτικά κατά 13,6%, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Γεγονός για το οποίο η Μ. Τερζίδου έδωσε ως μια πιθανή απάντηση την έλλειψη προγραμμάτων «δουλιά στο δρόμο» (street work).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ