Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΪΤΖ
Η δράση στις εθελοντικές οργανώσεις!

Επανάληψη παλιότερων υποσχέσεων προηγούμενων κυβερνήσεων για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής κατά του ΕΪΤΖ αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και στην ουσία οδηγεί στην εκχώρηση των βασικών δραστηριοτήτων - κυρίως της πρόληψης - σε μη κυβερνητικές, εθελοντικές οργανώσεις και στην Εκκλησία.

«Το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να φέρει την αποφασιστική νίκη κατά του ΕΪΤΖ», υποστήριξε ο υπουργός για να προσθέσει: «Το σύνολο σχεδόν των δράσεων του ΕΣΔ αποτελεί ένα πλέγμα συνεργασιών με την ενεργή κοινωνία των πολιτών». Δηλαδή τις εθελοντικές οργανώσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πρόληψη, η οποία για να αποδώσει πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό της ευρύτερης αγωγής υγείας στις νεαρές ηλικίες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την ένταξη όλων των μονάδων κατά του ΕΪΤΖ στο δημόσιο σύστημα Υγείας και μίλησε για εξέλιξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε πανεθνικό δίκτυο πρόληψης και εκπαίδευσης και προαγωγής της δημόσιας υγείας - όπως θεσμοθετήθηκε πριν ένα χρόνο - και τη δημιουργία «επιτροπής σοφών» παρά τω υπουργώ. Οταν όμως ρωτήθηκε πώς θα επιτευχθεί η εξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν υπάρχει μείωση των κονδυλίων σε 13 εκατ. ευρώ το 2007, από 17 εκατ. ευρώ το 2006, ο υπουργός απάντησε: «Αυτό μη σας απασχολεί, είναι δικιά μας ευθύνη».

Ο Δ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι δεν εφαρμόστηκε όπως είχε υποσχεθεί την περασμένη άνοιξη ο μοριακός έλεγχος του αίματος, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να περιορίζεται μόνο στο 40%-45%. Για το λόγο αυτό - μεταξύ των άλλων - επικαλέστηκε τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής για τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές της προμήθειας των υλικών για το Μοριακό Ελεγχο.

Η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε η προμήθεια να γίνει με διεθνή διαγωνισμό και οι προσφορές των εταιρειών θα ανοίξουν στις 9 Γενάρη 2007. Πριν τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής υπογράφτηκε ένα μνημόνιο μεταξύ του γενικού γραμματέα Αριστείδη Καλογερόπουλου με δύο προμηθεύτριες εταιρείες αντιδραστηρίων για το Μοριακό Ελεγχο.

Οταν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από το δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας» Ν. Στασινό τέθηκε το ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας αν ισχύει το μνημόνιο, παρενέβη ο Αρ. Καλογερόπουλος και απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο του είπε ότι βρίσκει απαράδεκτο να μιλά γι' αυτό όταν (σ.σ. ο δημοσιογράφος) εκπροσωπεί επίσημα τα συμφέροντα μιας εταιρείας! Ο δημοσιογράφος του αντέτεινε ότι ψεύδεται και ζήτησε απάντηση από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον Αρ. Καλογερόπουλο να απαντήσει. Η απάντηση του τελευταίου ήταν ότι το μνημόνιο δεν ισχύει και συνοδεύτηκε από τη δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου: «Η πολιτική ηγεσία έχει κλειστές τις πόρτες - προσέξτε - στις ιδιωτικές εταιρείες»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
... και σύμπτωση Β'(2007-12-05 00:00:00.0)
Αντιφάσεις εξαγγελιών και προτάσεων(2007-01-17 00:00:00.0)
«Κείμενο εργασίας» το Σχέδιο Δράσης(2006-12-13 00:00:00.0)
Νέα μόλυνση σε μετάγγιση αίματος(2006-10-10 00:00:00.0)
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή(2006-08-09 00:00:00.0)
Διαπίστωση μόλυνσης σε παλιά μετάγγιση(2006-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ