Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάντα χειροκροτητές

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της αυτοαποκαλούμενης Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ), αλλά και οι μεθοδεύσεις αυθαιρεσίας και νοθείας, που συνδέονται με τη σύστασή της, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις πραγματικές στοχεύσεις της: πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο του «κοινωνικού εταιρισμού» που έχει στόχο την πλαγιοκόπηση και το χτύπημα του συνεπούς αγωνιστικού, ταξικού κινήματος των συνταξιούχων.

Για του λόγου το αληθές, ορισμένοι μόνο στόχοι που μπήκαν στην έναρξη του συνεδρίου ήταν «ο διάλογος του συνταξιουχικού κινήματος με τις αρμόδιες αρχές» για τα οξυμένα προβλήματα των απομάχων της δουλιάς, η «συμμετοχή και διαβούλευση» αναφορικά με τις αποφάσεις που παίρνονται, η «δράση για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική», ο «εναρμονισμός με την Πράσινη Βίβλο» και τη «Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» της Ευρώπης, καθώς και ο καθορισμός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» για να «εξαλειφθεί» υποτίθεται η φτώχεια. Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν το χειροκρότημα που εισέπραξε από τους «συνέδρους» ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, όταν στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα σε σχέση με τα προβλήματα των συνταξιούχων, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα, στο πλαίσιο πάντα των περιθωρίων που η οικονομία επιτρέπει. Καμία πρωτοτυπία. Τους εκπροσώπους της εκάστοτε κυβέρνησης χειροκροτούσαν όσο ήταν συνδικαλιστές εργαζόμενοι, τους ίδιους χειροκροτούν και τώρα, ως συνταξιούχοι, προσπαθώντας (μάταια) να χειραγωγήσουν το συνταξιουχικό κίνημα.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Με υψηλούς ρυθμούς αυξάνονται οι «δουλιές» της Εθνικής Ασφαλιστικής, μας πληροφορεί όλο καμάρι η εταιρεία με πρόσφατη ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η «παραγωγή» της εταιρείας φέτος στις Ομαδικές Ασφαλίσεις «τρέχει» με ρυθμούς 32% - 34% και στις Ασφαλίσεις Υγείας με ρυθμό 28%!

Πώς να μην αυξάνεται η πελατεία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συναγωνίζονται μεταξύ τους στην εφαρμογή μέτρων υπονόμευσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και κατ' επέκταση της δημόσιας δωρεάν Υγείας; Τα δείγματα γραφής πολλά. Για παράδειγμα, ζηλεύοντας την παλιότερη απόφαση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να επιβάλει «συμμετοχή των ασφαλισμένων μέχρι και 25% στα φάρμακα», η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να επιβάλει με το «μίνι Ασφαλιστικό» τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες των ασφαλιστικών τους ταμείων για προληπτικές εξετάσεις...

Ανταγωνισμός προσφοράς προνομίων

Σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το οποίο θα μειωθούν στο 10% από το 2008 οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών, ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικ. Γκρούεφσκι. Επιπλέον, δε θα φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία επανεπενδύονται στη χώρα, ενώ θα απαλλάσσονται από τη φορολόγηση κερδών για τα πρώτα δέκα χρόνια, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός ελεύθερων οικονομικών ζωνών. Σήμερα, τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με συντελεστή 15%. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, με τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες έχουν την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η χώρα εισάγει τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αναμένει αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένους για επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

Οπως καταλαβαίνετε, στο πλαίσιο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και, με άλλα λόγια, του σύγχρονου καπιταλισμού, ο διαβόητος ανταγωνισμός λειτουργεί πολύμορφα προς όφελος των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, με τους πολιτικούς εκπροσώπους του τελευταίου, να διαγκωνίζονται ποιοι θα προσφέρουν τις περισσότερες παροχές και προνόμια...

«Ανθρώπινο κεφάλαιο»

Στο δουλοκτητικό σύστημα οι άμεσοι παραγωγοί, οι δούλοι, αποκαλούνταν «Ρες», δηλαδή «πράγμα» και ανθρώπινα εργαλεία δουλιάς. Στις συνθήκες του καπιταλισμού οι εργαζόμενοι... αναβαθμίζονται. Αποκαλούνται πλέον «ανθρώπινο κεφάλαιο». Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει περάσει σε τέτοιο βαθμό η καπιταλιστική ιδεολογία στα μυαλά των γραφειοκρατών, που συγγράφουν τα διάφορα κείμενα στις Βρυξέλλες, ώστε μαζί με τα εργαλεία παραγωγής, τα κτίρια και τα άλλα αναλώσιμα υλικά, θεωρούν πλέον κεφάλαιο και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ετσι στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομίας για το νέο «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013» (Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) διαβάζουμε ότι μεταξύ των άλλων τίθεται ως στόχος και «η βελτίωση της ποιότητας και της έντασης των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο». Πρόκειται για μια ωμή ομολογία ότι οι κεφαλαιοκράτες και οι ιδεολογικοί τους απολογητές βλέπουν τους εργαζόμενους σαν κεφάλαιο, σαν μηχανές παραγωγής κέρδους...

Στο πιάτο του κεφαλαίου τα λιμάνια

Τα λιμάνια, οι θαλάσσιες πύλες της χώρας, παραδίδονται στον έλεγχο του μονοπωλιακού και του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, έρχεται να ολοκληρώσει το «έγκλημα» που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999, όταν με το νόμο 2688, μετέτρεψε τα λιμάνια σε Ανώνυμες Εταιρείες. Παραχωρεί κατ' αρχήν τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σε πολυεθνικούς ομίλους και αναμένεται να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα 10 που έχουν κριθεί ως σημαντικοί εμπορικοί κόμβοι.

Η μέθοδος που ακολουθείται είναι τεμαχισμός και ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι, αρχίζοντας από την καρδιά, δηλαδή από εκεί που βγαίνει το περισσότερο κέρδος, τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Οι σχετικές αποφάσεις από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά και από αυτόν της Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση, έχουν ήδη ληφθεί και μάλιστα με διαδικασίες που στην «ημερήσια διάταξη» είχαν μέχρι και τον άγριο ξυλοδαρμό από «ράμπο» του Λιμενικού των εργαζομένων, που συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Οι επιπτώσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν. Τα λιμάνια είναι μια υπόθεση που αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, την εθνική άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τη σύνδεση με το νησιωτικό σύμπλεγμα. Με την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, οι πολυεθνικές βάζουν κάτω από τον έλεγχό τους, μονοπωλούν, την κύρια είσοδο και έξοδο των εμπορευμάτων της χώρας μας. Ο τελωνειακός μηχανισμός και οι εκτελωνιστές «ξοφλάνε» και η κίνηση εμπορευμάτων θα διέπεται από πλήρη ασυδοσία. Τα μονοπώλια θα επιβάλλουν τη δική τους τιμολογιακή πολιτική με ό,τι σημαίνει αυτό για το καταναλωτικό κοινό. Θα εκτοπιστούν βίαια επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες που λειτουργούν μέσα στο λιμάνι ή δορυφορικά σε αυτό.

Σφοδρό πλήγμα θα δεχτεί και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αφού κουμάντο θα κάνουν πλέον στον ΟΛΠ τα μονοπώλια, τα οποία αυτό που θέλουν είναι αλάνες για τα κοντέινερς. Οι όμιλοι θα επιβάλουν τους δικούς τους νόμους, δημιουργώντας γκέτο «μαύρης εργασίας», ενώ ακόμα και ναυτεργάτες θα κατεβάζουν στους ντόκους για φορτοεκφόρτωση. Το τοπίο γίνεται ακόμα χειρότερο, αν προστεθεί ότι μετά το ΣΕΜΠΟ του Πειραιά θα ακολουθήσει και το επιβατηγό λιμάνι.

Το σχέδιο που προωθείται, αποσκοπεί στην παραπέρα ενσωμάτωση των λιμανιών της χώρας στις επιδιώξεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του, που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις λαϊκές ανάγκες. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι των λιμανιών, οι εργάτες της Ζώνης, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι νησιώτες, έχουν συμφέρον να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο πάλης, για να αποκρούσουν την παραχώρηση των λιμανιών και να αγωνιστούν για λιμάνια ενιαία, 100% στο Δημόσιο, με προοπτική τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αυτόν που έρχεται σε ρήξη με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική και τα μονοπώλια, που οδηγεί σε μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική. Το δρόμο που περνάει από την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Τα ... «διαπλοκερδισμένα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ αυτή η εκτίμηση του διευθυντή Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα», Γ. Μιχελάκη, σε κυριακάτικη εφημερίδα: Δεν πρέπει - λέει - να περιορίζονται τα κέρδη ή να επιβάλλονται πρόστιμα στα τηλεοπτικά κανάλια, γιατί, αλλιώς τα ...οδηγούμε στη διαπλοκή!

Φοβόμαστε, μάλιστα, ότι δεν είναι μεμονωμένη αυτή η άποψη, αλλά, ευχαρίστως, θα τη συνυπέγραφε η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Και, βέβαια, η ολότητα των ιδιοκτητών και μετόχων τους.

Με άλλα λόγια, πρέπει να κρατάμε «καλοταϊσμένους» τον Κοντομηνά, τον Κυριακού, τον Λαμπράκη, τον Βαρδινογιάννη και όλους τους σχετικούς, διότι αλλιώς αναγκάζονται να «διαπλέκονται» με πολιτικά συμφέροντα, γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, η οποία επ' ουδενί δύναται να αμφισβητηθεί.

Οπως καταλαβαίνετε, σε τόσο ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι δυστυχείς ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών. Αγωνίζονται κάθε μέρα να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους και, πάνω απ' όλα, για να μην μπλέξουν σε πολιτικά παιγνίδια.

Κάπου μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται και η δική μας ενημέρωση. Αυτή, που υποτίθεται ότι πρέπει να παρέχεται «αντικειμενικά» και «απρόσκοπτα», όπως λένε οι κάθε λογής τηλεοπτικοί αστέρες των βραδινών δελτίων των 8.30.

Εν κατακλείδι, πέραν του ότι μας «πασάρουν» κάθε είδους τηλεοπτικό σκουπίδι, και μας ενημερώνουν όπως αυτοί θέλουν, προσπαθούν τώρα να μας δουλέψουν κανονικότητα, αντιστρέφοντας ακόμη και την κοινή λογική.

ΣΤΑ 3,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ υπολογίζεται για φέτος η εισφοροδιαφυγή από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν, φυσικά, οι μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή οι μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες.

Και, βέβαια, κανένα λόγο δεν έχουν να ανησυχούν. Για ποιο λόγο, άλλωστε, αφού - εκτός των άλλων - ακόμη κι όταν δεν εισφοροδιαφεύγουν και δεν εισφοροαποφεύγουν, έρχονται οι χαριστικές ρυθμίσεις να τακτοποιήσουν τις όποιες οφειλές τους; Νομοσχέδιο με σχετική ρύθμιση, μάλιστα, συζητείται τις μέρες αυτές στη Βουλή.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τι θέλατε, δηλαδή, να κάνουν οι κυβερνώντες; Να ζητήσουν τα λεφτά και να αποθαρρυνθούν οι επερχόμενοι επενδυτές, που τόσο τους θέλουν και τους προσκαλούν;

Ακρως επικίνδυνος εγκλωβισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η είδηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα και έλεγε συνοπτικά τα εξής: Τον Ιούλη του 2007 θα είναι έτοιμοι οι οκτώ από τους δώδεκα συνολικά Σχηματισμούς Μάχης που συγκροτεί ο Ευρωστρατός - μεταξύ αυτών και η μηχανοκίνητη μονάδα δύναμης 1.200 ανδρών, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και όπου συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Βάσει των σχετικών αποφάσεων, το λεγόμενο battle group είναι υποχρεωμένο να αναλαμβάνει αποστολές από 1ης Ιούλη 2007, σε ακτίνα μέχρι 6.000 χιλιομέτρων από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Με άλλα λόγια, η χώρα μας χώνεται όλο και πιο βαθιά στους επεμβατικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς του διεθνούς ιμπεριαλισμού, όπως και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών των «μεγάλων δυνάμεων». Και μπορεί οι κυβερνώντες και οι λοιποί οπαδοί της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης να μιλούν για ...ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει κατηγορηματικά. Εκτός και αν υπάρχει ακόμη καλόπιστος και έχων σώας τας φρένας άνθρωπος στον πλανήτη, που να θεωρεί αποστολές ειρήνης και ανθρωπισμού τα όσα έχουν γίνει στη Γιουγκοσλαβία ή τα όσα γίνονται στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του πλανήτη...

«Αρρώστησαν» τα φυτοφάρμακα...

Σημαντική μείωση σημείωσαν οι πωλήσεις των φυτοφαρμάκων μέσα στο 2006, που είναι και η πρώτη χρονιά πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).

Αν κρίνει κανείς από αυτό που συνέβη φέτος σε βασικές αγροτικές καλλιέργειες της Ελλάδας, όπως ο καπνός και τα τεύτλα, που είχαν αντίστοιχα μείωση 70% και 40%, η πτώση των πωλήσεων και στον τομέα των φυτοφαρμάκων ήταν αναμενόμενη. Οι συνθήκες που δημιουργεί πλέον η νέα ΚΑΠ, είναι σίγουρο ότι θα θίξουν και τα γεωπονικά μαγαζιά, τους εργαζόμενους σ' αυτά, καθώς και τους διάφορους εγχώριους αντιπροσώπους των πολυεθνικών. Είναι σίγουρο, επίσης, ότι η νέα ΚΑΠ δεν πρόκειται να κλονίσει τα κέρδη των διαφόρων πολυεθνικών που λυμαίνονται τον αγροτικό τομέα. Η παγκοσμιοποίηση και η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ τους δίνουν λαμπρό πεδίο κερδοφορίας, ακόμα και αν στην Ελλάδα συρρικνωθεί δραστικά η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και ο αριθμός των παραγωγών. Και στην προκειμένη περίπτωση δε γίνεται να υπάρχουν αυταπάτες. Γίνεται λοιπόν επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ για κοινό μέτωπο πάλης αγροτών, επαγγελματιών και εργατών, ενάντια στη λαίλαπα της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ και των μονοπωλίων.

Ας το πάρουν απόφαση

Η διεύθυνση της εταιρείας «Αθήναιον, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ΑΕ» απέστειλε εξώδικο στον κομμουνιστή πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο «Ιντερκοντινένταλ», μετά την επίσκεψη στο ξενοδοχείο κλιμακίου του ΚΚΕ, στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου. Ο λόγος; Επειδή η περιοδεία παραβίασε το... εργοδοτικό άσυλο και διατάραξε «την ηρεμία και την εργασιακή ειρήνη στην επιχείρησή μας»..!

Κάποιοι άλλοι προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο. Ο διευθυντής και ο τομεάρχης της Περιοχής Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΔΕΗ υπέβαλαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της παράταξης Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ ΔΕΗ), επειδή ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενο μιας ανακοίνωσης της τελευταίας.

Προφανώς, ενοχλεί πολύ τους «έχοντες και κατέχοντες» η δράση των κομμουνιστών και των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλιάς. Ας το πάρουν απόφαση, όμως και δεν πρόκειται να γλιτώσουν απ' αυτή, ό,τι κι αν κάνουν.

Δεν ντρέπονται..;

Στα τέσσερα, πέντε ή και έξι φτάνει η ταυτόχρονη παρουσίαση «παραθύρων» στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων κάθε βράδυ, κυρίως των ιδιωτικών καναλιών, αλλά πολύ σπάνια υπάρχει έστω και μια φωνή εκτός των επίσημων ή ανεπίσημων εκπροσώπων του δικομματισμού. Κατά τ' άλλα, όλοι τους... αγωνίζονται για την πολυφωνία, τη δημοκρατική ενημέρωση και πληροφόρηση των εργαζομένων κλπ., κλπ. Αφήστε, που μερικοί διευθυντές ειδήσεων και τηλεπαρουσιαστές, συχνά πυκνά, σηκώνουν κουρνιαχτό ενάντια στην πολιτική υποκρισία και διγλωσσία. Πάντα, βέβαια, γενικώς και αορίστως. Λες και είναι ίδια όλα τα κόμματα. Μα, ποτέ τους, δεν κοιτάζονται στον καθρέφτη; Ούτε, το πρωί...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μίνι Ασφαλιστικό», μεγάλες ανατροπές

Ξεκινάει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το λεγόμενο «μίνι Ασφαλιστικό». Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου και η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση της ΝΔ με το συγκεκριμένο νομοθέτημα κάθε άλλο παρά «μίνι» μπορούν να χαρακτηριστούν. Πρόκειται για παρεμβάσεις, που οδηγούν σε γενικευμένες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και πλαισιώνουν τις συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές που προβλέπονται από την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, χιλιάδες εργαζόμενοι μηχανικοί θα δουν τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ να αυξάνονται, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές τους θα παίρνουν τον κατήφορο. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χαρίζονται στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ με τη νέα ρύθμιση των χρεών (την τρίτη κατά σειρά από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού). Το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας απέσυρε την κραυγαλέα προκλητική ρύθμιση για τους οφειλέτες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σε καμιά περίπτωση, δεν αναιρεί τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του μέτρου, που σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας. Την ώρα μάλιστα, που, στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων νέων ανατροπών, εντείνεται η προπαγάνδα για την οικονομική του βιωσιμότητα.

Δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα για το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, η κυβέρνηση επέκτεινε τη χαριστική ρύθμιση για τα χρέη προς το ΙΚΑ και στους εργολήπτες δημόσιων έργων. Πέρα από το χάρισμα τεράστιων ποσών, οι κατασκευαστές αποκτούν το δικαίωμα να παίρνουν φορολογική ενημερότητα και με αυτόν τον τρόπο να εισπράττουν άμεσα ποσά από το Δημόσιο, τα οποία δεν τους εκταμιεύονταν λόγω των χρεών προς το ΙΚΑ. Νομιμοποιείται, δηλαδή, με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο η κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους και ενθαρρύνεται η εισφοροδιαφυγή των μεγαλοκατασκευαστών. Παράλληλα, με ρύθμιση σχετικά με τον ΟΕΚ, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι δένονται ακόμα πιο σφιχτά με τις τράπεζες, ενώ σε συνέχεια όλων των παραπάνω έρχεται και η ρύθμιση για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος της λεγόμενης Προληπτικής Ιατρικής. Το χαράτσωμα δηλαδή για εξετάσεις, τις οποίες οι εργαζόμενοι, ούτως ή άλλως, πληρώνουν μέσα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Ενα είναι το συμπέρασμα που προκύπτει: Οτι σε κάθε μικρή ή μεγάλη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης αποτυπώνεται ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας της πολιτικής της, που αποκλειστικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Παράλληλα, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η αντιασφαλιστική επίθεση είναι μια διαδικασία σε εντεινόμενη εξέλιξη, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, να πείσει για το αντίθετο, μεταθέτοντας δήθεν τις «βαθιές μεταρρυθμίσεις» μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το ξερίζωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν έχει σταματημό. Και αυτές τις ώρες η ανάγκη της εγρήγορσης από την πλευρά των εργαζομένων είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ