Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντανιέλ Ορτέγκα

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ολόκληρα 16 χρόνια από την απομάκρυνση των Σαντινίστας από την εξουσία και αλλεπάλληλες εκλογικές αποτυχίες του ηγέτη του FSLN, o Ντανιέλ Ορτέγκα συνεπικουρούμενος από τον εκλογικό νόμο που υιοθετήθηκε ώστε να αποτρέψει μία ενδεχόμενη εκλογή του, εκλέχτηκε. Εκλέχτηκε και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

Η επιστροφή του Ντανιέλ Ορτέγκα στην εξουσία είναι αξιοσημείωτη για αρκετούς λόγους. Καταρχήν, επιβεβαιώνει την τάση ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής από το μεγάλο αφεντικό της περιοχής, τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό το πρίσμα της έντασης των προσπαθειών τους για αναστροφή και γιατί όχι ανακοπή αυτής της τάσης, με έμμεσες και άμεσες επεμβάσεις στις πάμπολλες εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, για τη Νικαράγουα, οι προσπάθειες αυτές έγιναν και ανοιχτές απειλές προς το λαό της Νικαράγουας ότι θα υπάρξει «επιστροφή» στο παρελθόν των σαμποτάζ, των κυρώσεων και του βρώμικου πολέμου. Ομως οι προσπάθειες των ΗΠΑ έπεσαν στο κενό. Ενα ακόμη «μάθημα ανεξαρτησίας» από τους κατοίκους μίας εκ των φτωχότερων χωρών.

Επίσης, η εκλογή του Ντανιέλ Ορτέγκα σηματοδοτεί την ενίσχυση των προσπαθειών συνεργασίας των χωρών ενάντια στην επιβολή επιλογών διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των αμερικανικών κυβερνήσεων. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, ο Ορτέγκα υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει τη φτώχεια, που έχει γίνει ενδημικό φαινόμενο μετά την απομάκρυνση των Σαντινίστας από την εξουσία.


Χρ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ