Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ

Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και τα πελώρια και ζητήματα που θέτει αυτή η ενέργειά του, ο Κ. Σημίτης πραγματοποιεί σήμερα την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, λες και πρόκειται για περιοδεία σε ελληνική επαρχία. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τους πραγματικούς λόγους αυτής της επίσκεψης ομολογώντας κυνικά ότι αυτή υποδηλώνει το διακαή πόθο της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης για "πρωταγωνιστικό ρόλο" στα Βαλκάνια, μετά μάλιστα από τη σημαντική συμβολή της - την αναγνώρισε η συμμορία των ΝΑΤΟικών με την ευγνωμοσύνη που εξέφρασε ο Ου. Κοέν - στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

"Οπως ήταν θετικός ο ρόλος μας όλη αυτή την περίοδο που προηγήθηκε, επιθυμούμε να είμαστε παρόντες με ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο και στην περίοδο ειρήνης. Αυτό είναι το νόημα της επίσκεψης". Με αυτή τη φράση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε με σαφήνεια το πλαίσιο και τους στόχους της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

Θα αρκούσε να επισημανθεί ότι όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζει "θετικό" το ρόλο της - τη μετατροπή, δηλαδή, της χώρας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων και την πλήρη υποστήριξη των εγκληματικών σχεδίων τους - σε έναν εξόφθαλμα κατακτητικό πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση και την καταστροφή ενός ολόκληρου λαού και ενός κυρίαρχου κράτους.

Ομως, η κυβέρνηση Σημίτη δε σταματά εκεί. Θέλει, "εξαργυρώνοντας" τη στάση της που προκάλεσε αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να συμμετέχει ενεργά και σε πρώτο πλάνο στο πλιάτσικο της ανοικοδόμησης και της επιβολής σταθερότητας. Παρόλο που οι "σύμμαχοι" έχουν κάνει σαφές, βλέπε την περίπτωση της Θεσσαλονίκης ως "κέντρου της επιχείρησης ανασυγκρότησης", ότι δεν πρόκειται, βέβαια, να αφήσουν την κυβέρνηση "να κάνει παιχνίδι".

Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Σημίτης συνεχίζει να πλειοδοτεί των ΝΑΤΟικών σχεδίων για υποδούλωση των Βαλκανίων, προσδοκώντας ότι θα αναγνωριστεί αυτή η προσφορά του. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, παρόλο που περιορίζεται στην "επιθεώρηση" της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής.

* * *

Με την επίσκεψή του, ο Κ. Σημίτης επιθυμεί να "υπενθυμίσει" ότι είναι με την πλευρά των "νικητών" του πολέμου και, άρα, μπορεί να επισκέπτεται ένα τμήμα εδαφών ενός κυρίαρχου κράτους, στο οποίο όμως υπάρχει ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής με συμμετοχή και τμημάτων του ελληνικού στρατού, όποτε και όπως θέλει και, από την άλλη, να νομιμοποιήσει όσα έχουν γίνει στο Κοσσυφοπέδιο από την επιβολή της "ειρηνευτικής συμφωνίας", δηλαδή τη ΝΑΤΟική κατοχή.

Η χρονική στιγμή της επίσκεψης δεν είναι καθόλου τυχαία. Εδώ και ενάμιση μήνα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για "ακρωτηριασμό" της Γιουγκοσλαβίας και τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, παρά τον όρο της "ειρηνευτικής συμφωνίας" ότι παραμένει επαρχία της Γιουγκοσλαβίας. Ο UCK παραμένει οπλισμένος, παρά το ότι έχουν λήξει οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία προθεσμίες για τον αφοπλισμό του. Βέβαια, κανείς δεν περιμένει από ένα στρατό κατοχής να αφοπλίσει τους πραιτοριανούς του. Ταυτόχρονα, το "μακρύ χέρι" των δολοφόνων του ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής και χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων για την επιβολή της "νέας τάξης" στην περιοχή.

Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κάνουν τα στραβά μάτια στους διωγμούς, στις σφαγές και τη γενοκτονία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Την περασμένη Παρασκευή, σφαγιάστηκαν 14 Σέρβοι χωρικοί, μόλις 14 χιλιόμετρα από την Πρίστινα, με τους ΝΑΤΟικούς να δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για τους υπεύθυνους της σφαγής και, ταυτόχρονα, να συνεχίζουν τις από κοινού επιχειρήσεις με τον UCK ενάντια στον κοινό "εχθρό", στους Σέρβους, αλλά και στους Τσιγγάνους. Τουλάχιστον 140.000 Σέρβοι έχουν εξαναγκαστεί να φύγουν από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν υπάρχουν γι' αυτούς "ανθρώπινα δικαιώματα", ούτε βομβαρδισμοί αυτών που τα παραβιάζουν.

Τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία έχουν πάψει να υφίστανται, καθώς δεν υπάρχει στρατός της Γιουγκοσλαβίας να τα φυλάξει. Τρομακτικές πιέσεις και απροκάλυπτοι εκβιασμοί από τους ΝΑΤΟικούς γκάνγκστερ στη Γιουγκοσλαβία να υποταχθεί ή, διαφορετικά, ο λαός της θα πεθάνει από την πείνα. Ανοικτή ενίσχυση της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης κ.ο.κ.

Για όλα αυτά, ο Κ. Σημίτης, όχι μόνο δεν έχει ψελλίσει μια λέξη αντίδρασης ή διαφωνίας, αλλά σπεύδει με την επίσκεψή του να τα ευλογήσει και νομιμοποιήσει.

* * *

Παράλληλα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αγωνίζονται για την επιβολή του διαβόητου Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια, μέσω του οποίου, όπως διακηρύσσεται επίσημα, επιχειρείται "η πολιτικοοικονομική μετεξέλιξη των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές". Με άλλα λόγια, η δημιουργία πλήρως υποταγμένων στη Δύση καθεστώτων, αυτό το λένε "εκδημοκρατισμό", και η επιβολή των νόμων της παγκοσμιοποιημένης αγοράς στην οικονομία των χωρών της περιοχής. Η κυβέρνηση Σημίτη, όχι μόνο έχει αποδεχτεί αυτούς τους στόχους, αλλά εργάζεται φιλότιμα για την "ευόδωσή" τους, προφανώς γιατί πιστεύει ότι έτσι θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για τους στόχους της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Από την άλλη, ο Κ. Σημίτης στρουθοκαμηλίζει απέναντι στη βασική αρχή που διέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ανήκουν αποκλειστικά στις υποθέσεις του ενδιαφερόμενου κράτους". Υποκρίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται τον αποσταθεροποιητικό ρόλο, για τον οποίο προορίζουν τις μειονότητες τα αφεντικά της "νέας τάξης", με όλους τους κινδύνους και για το λαό και τη χώρα μας. Και αυτό και μετά την κίνηση που εκδηλώθηκε την περασμένη βδομάδα για την "αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων" στη χώρα μας...

* * *

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο Κοσσυφοπέδιο μόνο την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών της περιοχής δεν υπηρετεί. Αντίθετα, είναι απόλυτα ενταγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟικών δολοφόνων και στην επιχείρηση υποδούλωσης των Βαλκανίων στη "νέα τάξη". Γι' αυτό χρειάζεται να στιγματιστεί από τον ελληνικό λαό, να καταγγελθεί, αλλά δε φτάνουν αυτά. Είναι μια ακόμη αφορμή για την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής - αντιΝΑΤΟικής πάλης του ελληνικού λαού, της πιο αποφασιστικής συσπείρωσής του σ' αυτό το μέτωπο πάλης, για την αποφασιστική πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και κάθε πολιτικής δύναμης, που συμφωνεί ή ανέχεται αυτή την ταχτική, σε συνδυασμό με εκδήλωση αλληλεγγύης και την κοινή πάλη των βαλκανικών λαών.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο Κοσσυφοπέδιο μόνο την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών της περιοχής δεν υπηρετεί. Αντίθετα, είναι απόλυτα ενταγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟικών δολοφόνων και στην επιχείρηση υποδούλωσης των Βαλκανίων στη "νέα τάξη"


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ